Çocuklar Çamaşır Suyu İçerlerse

Çocuklar Çamaşır Suyu İçerlerse

Zehirli maddeyi içen kişinin önce nefes alması sağlanmalıdır. Çamaşır sodası gibi yakıcı maddeler içilmişse süt, nişastalı su ve magnezyum sütü gibi maddeler içirilerek yakıcı tesiri giderilmeye çalışılmalıdır. En önemlisi hastayı derhal bir sağlık kuruluşuna götürmektir. Ağızdan zehir alınmışsa ve 3-4 saat geçmemişse kusturmak gerekir. Tuz ruhu, çamaşır suyu, amonyak gibi maddeler içilmişse kusturmaya çalışılırsa bu maddeler yemek borusu ve ağza daha çok zarar verirler. Bu nedenle kusturmamalıdır. Bol bol su içirilmelidir. Böcek ilacı ve naftalin gibi maddeler içilmişse müshil ilacı verilmemelidir. Çünkü müshil ilaçları bu zehirli maddelerin bağırsaklardan emilimini 'kolaylaştırır. Fayda yerine zarar veririz. Oje ve aseton gibi temizlik malzemelerini çocuklar içebilir. Az içmişse su ile kusturulabilir. Fazla ise midesi temizlenmelidir.

GÜNEŞ ÇARPMASI VE SICAK ÇARPMASI

Uzun süre güneşte kalınca meydana gelir. Su ve tuz kaybı olur. Sıcak çarpması terlemenin durmasıyla anlaşılır. Sonuçta baş dönmesi, görme bozukluğu, şuur kaybı ve nabız hızlanır. Hastayı serin bir yere veya gölgeye taşımalı, kolları ve göğsü soğuk su ile ıslatılmalı, elbiseleri önce gevşetilmeli sonra çıkartılmalı, su veya ayrana az tuz katıp içirilmeli, sirkeli su ile vücudu ıslatılmalı ve bacaklar yukarı gelecek şekilde yatırıp dinlendirmelidir. Serin tutulmalı ve bacaklar hareket ettirilmelidir. Ateşi yüksekse düşürülmeli ve hastaneye götürülmelidir. Güneş yanığına 15-20 dakika Soğuk su dökülür. Yanık pomadı yanık yerin hava ile ilgisini keseceği için ağrıyı azaltır. Ağır durumlarda hastaneye gidilmelidir.

YANIKLARDA İLK YARDIM

Yanık, vücudun bir bölgesindeki dokuların yüksek ısıdan zarar görmesidir. Yanıklar: Birinci derece: Güneş yanıkları örnektir. Deri yüzeyi hafif kızarmıştır. Deri kurumuşsa birinci derece yanık denir. İkinci derece: Deri altı su toplamışsa ikinci derece yanı k denir. Üçüncü Derece: Sinirlere vardıysa üçüncü derece yanık vardır. Doku ölümü de vardır. Damar ve sinirler yanmıştır. 2. Ve 3. derece yanıklar Vücudun %20'sini aşarsa hayati tehlike ortaya çıkar. .

Yanan kişi yere yatırılmalı, su dökülmeli veya halı, battaniye gibi şeylerle alevleri oksijensiz yakacak tedbirler alınmalıdır. Alevin üzerine naylon gibi yanıcı şeyler konmamalı ve yanan kişi yere de yuvarlanmamalıdır. Yüzük, künye, saat ve kemer gibi şeyler çıkarılmalıdır. Yanan kişi şoka girebilir, enfeksiyon kapabilir veya solunum zorluğu çekebilir. Yanık yerlere el sürülmez, Yanık yere temiz bir pansuman bezi konur. Yanan bölgedeki giysiler çıkarılacaksa, yavaşça ve keserek çıkarılmalıdır. Yanığa yapışanlar çıkarılmamalı, doktora bırakılmalıdır.

Yanan organ daha sonra da yanmaya devam eder, derecesi artar, o nedenle öncelikle söndürmelidir. İster kaynar su da, ister normal ateşte meydana gelen yanıklar için öncelikle en az 10 dakika basınçsız akan soğuk suya tutmalıdır. Ağrı devam ederse süre uzatılmalıdır. Suya tutma işlemi yarım saat kadar devam edebilir. Su çok soğuk olmamalıdır. Bir beze buz koyup yanık üzerine konmalıdır. Yanık bölgesi doktor tarafından sarılmalı, ancak yapışkan sargılar kullanılmamalıdır.

Yüz için steril bez kullanılmalı, kol ve bacaklar yanmışsa kımıldatmamalıdır. Yanan kişinin bilinci yerinde ise su kaybını telafi etmek için sık sık su içirilmelidir. Yanıklara diş macunu, pomat, salça, yoğurt, losyon, yağlı maddeler sürülmemeli ve kabarcıklar patlatılmamalıdır. Hemen bir hastaneye gidilmelidir. Asit yanıklarında bol su ile yıkanmalıdır. Karbonatlı, hamur, sodalı su, alkali solüsyon sürülmelidir. Baz yanıklarında sirkeli ve limonlu su asit solüsyon sürülür.

SUDA YARDIM BOGULMALARDA İLK

Sudan karaya çıkarılır ve sırt üstü yatırılır. Gömlek ve yaka gevşetilir, takma diş varsa çıkarılır ve ağızdaki yabancı cisimler temizlenir. Boyun arkaya bükülür, dil öne çekilir, çene açılır ve ağızdan ağza suni solunum yapılır. Suni solunum ilk 3 dakika içinde yapılmalıdır. Beyin daha fazla oksijensiz kalmaya dayanamaz. Boğulmalarda öncelikle su boşaltma değil, suni solunum yaptırılmalıdır. Soluk verdiği zaman başı yana çevirmelidir. Yutulan suyu çıkarmak için iki elle karından tutulur ve yukarı kaldırılır.

ELEKTRİK ÇARPMASI

Elektrik çarpan kişiye çıplak elle dokunulmaz. Önce fişi çekilir, sigorta çıkarılır, kuru tahta, sopa veya deri kemer ile yaralı kişinin elektrikle olan ilişkisi kesilir. Yanan yerlerine yanık tedavisi uygulanır.

ÇOCUKLARDA HAVALEDE İLK YARDIM

Çocuğun üzeri kalın yorgan ile örtülmemelidir. Sıcak olmayan fakat fazlada soğuk olmayan suya, hivete konabilir. Koltuk altlarına ve kasık bölgesine alkolle ıslatılmış bez konur. Bir tülbendi normal ısıdaki su ile ıslatıp koltukaltı ve kasık bölgelerine ve alnına konmalıdır. Acilen hastaneye götürülmelidir.

DONMALARDA İLK YARDIM

En önemli belirti donma öncesi uykuya eğilim artar. En çok burun, el parmakları ve ayak parmak uçları donar. Donan kişinin hemen ısıtılmaması gerekir. Hasta normal sıcaklıktaki bir odaya getirilmelidir. Donmuş kişi sobadan uzak tutulmalıdır. Uyumasına engel olunmalıdır. Donmuş yerdeki kravat ve elbiseler, bilezik, saat ve yüzük çıkarılmalıdır. Elbiselerde donmuşsa hafif ılık su ile buzu eritilir. Ayakkabısı çıkarılır. Kuru ve ısıtılmış yeni giyecek giydirilir. Karla ve elle ovulmaz veya masaj yapılmaz. Vücut bir beze, battaniyeye sarılmalı ılık bir yere götürülmeli ve sırt üstü yatırılmalıdır. El ile tutulur.

Solukla ısıtılır. Kol ve bacakları hareket ettirilir. Normale dönse de hemen yürütülmez. Yarım saat sonra donan yer eski haline gelmişse 37+40 C su ile ıslatılabilir. Yarım saat içinde düzelmemişse en yakın sağlık kuruluşuna gotürülmelidir. Şuuru yerinde değilse ağızdan içecek verilmez. Donmuş yer kalp seviyesinden yukarıda olmalıdır. Derideki su kabarcıkları delinmemelidir. Sıcak ıhlamur ve çayı içirmek iyi gelir. Sıcak ve şekerli sıvı içirilmelidir. İstirahat ettirilmelidir. Sıfır derecenin altı nemli havada su içinde 10-20 saat kalınca -10-40 C uzun zaman kalınca donma meydana gelir.

YILAN SOKMASI

Yılanın soktuğu yeri kalp seviyesinin üzerine kaldırmalıdır. Kalp seviyesinin altında kalırsa zehri vücuda yayılması kolaylaşır. Yılanın soktuğu yer bağlanır, sonra ateşe tutulmuş bir bıçakla yılanın soktuğu yer kanatılır ve kan dışarı çıkarılır. Böylece zehir vücuda dağılmadan dışarı çıkarılmaya çalışılır. Hastaneye götürülmelidir. Buz konur.

AKREP SOKMASI

Akrep sokunca önce bağlanabilecek yerde ise her iki yandan bağlanır. Sonra soktuğu yer iyice sıkılır ve kan akıtılır. Zehrin dışarı çıkması sağlanır. Sonra da üzerine amonyak dökülür. Domates, sirke ve sarımsak sürülebilir. Kekik bal karışımı sürülebilir. Akrep sokmasından sonra yanma hissi, terleme, bulantı, kusma ve hipertansiyon görülebilir. Soğuk kompres ve serum uygulanmalıdır.

ARI SOKMASI

Önce iğnesi çıkarılmalıdır. İğne ucundaki zehrin içeri gitmesine engel olmaya çalışılmalıdır. Soğuk su kompresi yapılmalıdır. Bir kısım amonyak dört kısım su karışımı sokulan yere sürülürse kaşıntıyı azaltır. İğne çıkarılır permanganat veya tentürdiyot sürülür. Maydanoz, sarımsak, nane, kekik ve ebegümeci lapa şekline getirilir sürülür veya kaynatılan suyu ile yıkanır. Sirke veya tuzlu su ile yıkanır ve sonra tentürdiyot dökülür. Parfüm kullanılırsa arıyı cezp eder unutmamalıdır.

BÖCEK SOKMASI

Böcek sokan yerin iki yanı sıkılarak zehirin dışarı çıkması sağlanır. Soğuk su ile yıkanır. Böceğin soktuğu yer önce amonyaklı su ile temizlenir. Karbonat biraz su ile karıştırılır ve böceğin soktuğu yere sürülür. Böceğin soktuğu yer antiseptikli su ile temizlenir ve bir baş soğan ezilerek sarılır. Fesleğen yaprağı ezilir ve sarılır, Kaynatılan lahana, pırasa, maydanoz ve domates çiğ olarak sarılır. Limon konur ve bağlanır.

Göze Yabancı Cisim Batması

Gözü elle ovuşturmayınız. Gözü bol su ile yıkayınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp