Çocuğun Altını Islatması

Çocuğun Altını Islatması :

Polikliniklerinde farklı branşlardan ilgili uzmanların işbirliği yaparak çocukları ele alacaklarını söyleyen Doç. Dr. Karaman, ‘‘Sorun, genel çocuk poliklinikleri içerisindeki hasta yoğunluğu nedeniyle yeterli ölçüde değerlendirilemiyor ve tedavinin gecikmesine sıklıkla rastlanıyor‘‘ dedi.

Doç. Dr. Karaman, medikal tedaviler, şartlandırmaya yönelik alet kullanımı, davranış değiştirme tedavisi, psikososyal destek ve özendirme gibi yöntemlerle hastalığı tedavi etmeye çalıştıklarını söyledi. Doç. Dr. Karaman, ailelerin kolayca uygulayabileceği, yan etkisi en az, güvenirliliği kanıtlanmış yöntemlerin sunulacağını belirtti.

Çocuğunuzun gece problemleri ihtimal ki kalıtsaldır. Ama bedeni ârâzlardan da olabilir. Eğer böyle ise bu şıkkı elimine etmelisiniz öncelikle... Belki de tuvalet terbiyesi alacağı sıralarda 2. bir kardeşi oldu da onu kıskandı bilemiyorum. İlacı sadece 10 gün kullanmanızın bir faydası olmaz. Doktorunuzun tavsiyesi uyarınca belki aylarca kullanmanız gerekebilir. Aslında hipnoterapi (hipnoz) uygulaması da yapan bir psikiyatriste gitmenizi öneririm. Ayrıca;

* Yatmadan 2 saat önce sıvı alımını kesmeli, yatarken de WC'ye götürmelisiniz. İlk 45 dakika ve ikinci 45 dakikada tekrar tuvalete kaldırmalısınız.Gece beli açılmayacak bir pijama giydirmeli, sıkça üstünü örtmeli ve terleyip üşümesini engellenmelisiniz. Mümkünse pamuklu bir gece çorabı giydirebilirsiniz. *Her şeyden önce ifrat (Olsun oğlum, sana çarşaflar feda olsun) ve tefrit (Bir daha yaparsan p...ni keseceğim) gibi sözler tamamen yanlıştır.

* Bunun bir hastalık olmadığını, küçükken zaman zaman sizlerin de yaptığınızı, işte bu yaşlarda yavaş yavaş bıraktığınızı söylemelisiniz.

* Bunun derin uykusundan kaynaklandığını ve doktorunuzun "bu çocuklar genelde zeki çocuklardır" dediğini hatırlatın.

Bir de, her gün bir çizelge yaptırırsanız iyi olur. Mesela ıslattıysa yağmurlu, kuru ise güneşli işaretlerini taşıyan bir çizelge. Bol "güneşli" günler diliyorum efendim.

Alt ıslatma

Gece alt ıslatmaya enuresis nokturna denir. Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Fakat en çok psikolojik rahatsızlıklardan ileri gelmektedir. Tabii bir doktora danışıp biyolojik bir nedene bağlı olup olmadığını öğrenmekte yarar var.

Daha önce altını ıslatmaması ve 6 aylık bir kardeşinin de olması kıskançlığa bağlı psikolojik bir rahatsızlık olabileceğini düşündürüyor. Onu kardeşinin doğumuna nasıl hazırladınız bilemiyorum, fakat çocuklar kardeşlerinin doğumundan sonra tepkilerini hemen göstermeyebilirler. Fakat genellikle sessiz sedasız bir köşede yatan küçük kardeş etrafına daha çok gülücükler dağıtıp kucaktan kucağa dolaşarak ailenin yeni ilgi odağı olunca büyük kardeşte bu tür davranış bozuklukarı görülebilir.

Çözüm için çocuğunuz gece ıslatmalarını sabırla karşılayıp bağırıp çağırmamaya çalışın. Gündüz de yeterince ilgi gösterip onunla konuşup oyunlar oynayıp hikayeler okuyun. Onu çok sevdiğinizi her fırsatta söyleyin ve sevip okşayın. Çocuksu davranışlarını şımarıklığa yol açmayacak şekilde hoşgörü ile karşılayın. Ayrıca yatmadan birkaç saat önce fazla sulu gıdalar vermeyin... Yatmadan evvel tuvalete gitmesini sağlayın ve gece belli bir saatte uyandırıp tuvalete götürün. İnşaallah zamanla düzelecektir.

Yatak ıslatınca sakın dövmeyin!

Çocukların ikinci yaşın sonunda büyük, üçüncü yaş sonunda da küçük abdestlerini tutmayı öğrendiklerine dikkat çeken Psikolog Doktor Saynur Nevres Kaya, “Altını ıslatan çoçuklarda fizyolojik nedenler arasında böbrek ve boşaltim sistemindeki rahatsızlıklar, derin uyku durumu sayılabilir. Eğer çoçuğunuz fizyolojik bozukluk taşımıyorsa yatak ıslatma sorunu, o zaman kesinlikle psikolojik kökenlidir” diye konuştu. Çoçuklarda başka davranışsal bozukluklar yok ise bu dönemin ana babanın anlayışlı, sabırlı ve hoşgörülü tutumları ile atlatılabileceğine işaret eden Kaya, “Araştırmalar, bu çoçukların ebeveynlerinin de çocukluk döneminlerinde yataklarını ıslattıklarını gösteriyor. Çocuklarınızı alt ıslatmalarından dolayı asla aşağılanmayın ve sertliğe başvurmayın. Yatma vakitleri ve tuvalet saatleri konusunda dikkatli davranarak çözüm bulmaya çalışın. Eğer yatak ıslatma kronik bir hal almışsa ve önleyemiyorsanız bir psikolog nezaretinde şifa aramalısınız..”

İdrar kaçırma gece veya gündüz olabilir. Gece olan idrar kaçırmaya enürezis nokturna denir. Gündüz ve gece kaçırırsa enürezis diurnalis ismini alır. İdrar kaçırmaya yol açan sebepler oldukça fazladır. Psikolojik sebebler, şeker hastalığı, böbreklerde su tutan antidiüretik hormon eksikliği, böbrek hastalıkları, bel kemiğinde açıklık gibi hastalıklardan dolayı olabilir. Yapılan testler, çekilen film ve ultrasonlar ile herhanği bir hastalık olup olmadığı anlaşılır. Bel filmi çekilerek açıklık olup olmadığına bakılır. Belde açıklık varsa beyin cerrahi uzmanlarınca ameliyat yapılmalıdır. Herhangi bir bedensel hastalık yok ise psikiyatri uzmanına müracat etmeli. Bunun vereceği ilaçları kullanarak şikayetlerden kurtulabilirsiniz.

Ege Tıp Fakültesine gidebilirsiniz.

İdrar kaçırmalarda akupunktur tedavisinin faydası vardır. Oğlunuz gündüz bol su içsin, idrarı geldiği halde biraz tutsun. Akşamları yatmadan iki saat öncesinden itibaren bir şey yiyip içmesin. Yatarken on dakika ara ile iki defa tuvalete gitsin. Gecede mümkünse bir defa kaldırın. Buna uyarak ve ilaç kullanarak şikayetlerinizin geçeceğini umarım.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp