Civa Zehirlenmesi Termometre

Civa Zehirlenmesi Termometre : Civa ya da tuzlarının sebep olduğu zehirlenme. İvegen ve süreğen olmak üzere iki çeşittir. İvegen civa zehirlenmesi, yanlışlıkla ya da intihar etmek amacıyla vücuda alınan civa tuzları tarafından meydana getirilir; alınan miktar arttıkça klinik belirtiler daha ağır olur.

Ağız mukozası yangılanır, ülserleşir (stomatit), mide ve bağırsak çeperleri zehirden etkilendiği için şiddetli ağrılar ortaya çıkar; hastanın dışkısında ve kusmuğunda kan ve mukoza parçaları bulunabilir; karaciğer ve böbrekler de etkilenirler ve işlevlerini yapamaz duruma gelirler. Sarılık başgösterir ve bu nedenle hastanın derisi sarı bir renks alır; sarılık nedeniyle, sidik salgısı durur ya da zehirli nefrit nedeniyle çok azalır. Hasta ruhbilimsel açıdan; da huzursuzdur; bütün vücutta kısa süreli hızlı titremeler görülür, hasta kımıldamadan duramaz.

Süreğen civa zehirlenmesi bir meslek hastalığıdır. Civa madenlerinde çalışanlar, kalaycılar, kuyumcular, termometre, barometre ve ayna yapımcıları bu hastalığa tutulabilirler. Ayrıca, örneğin frengide olduğu gibi, kendilerine civa tedavisi yapılanlarda da görülebilir. Deride kırmızı kızartılar belirir, diş etleri, ülserleşir ve kanar; dişler kendiliğinden veya bastırılınca sallanırlar ve sonra dökülürler; mide-bağırsak mukozası bozunduğu için bazen kanla karışık kusma ve ishal görülür; vücut güçsüzleşir, kansızlık başlar. Titremeler, baş dönmeleri, inmeler, yavaş konuşma, kekeleme gibi sinir bozuklukları, bellek zayıflığı gibi ruhbilimsel bozukluklar belirir.

Süreğen civa zehirlenmesinde her şeyden önce zehirlenmeye engel olmak için hastayı işinden uzaklaştırmak gerekir. Daha sonra, organizmayı zehirlerden temizlemek ya da zehirlenme belirtileriyle savaşmak için potasyum iyodür, sıcak su banyoları, elektrik uygulaması, vücudu güçlendirici tedaviler uygulanır.

İvegen civa zehirlenmesinin tedavisi, bütün İvegen zehirlenmelerde olduğu gibi her şeyden önce zehirli maddenin kana karışmasından önce mideyi temizlemeye dayanır. Bu amaca varmak için hastanın kusması sağlanır; apomorfin iğnesi, veya içinde birkaç damla amonyak olan bir bardak su ya da sadece bir bardak kaynamış su kusmayı sağlar.

Kusmadan sonra yarım litre suya 2-3 yumurta akı katılarak elde edilen ve panzehir görevi gören albüminli suyla mideyi iyice yıkamak gerekir; süt ve yumurta akı ve terletici ilaçların verilmesi (ter aracılığıyla kandaki zehirin dışarı atılması kolaylaşır) ve sodyum tiyosulfatlı eriyiklerin şırınga edilmesi uygun olur. Tedavi zor ve karmaşık olduğu için hastaneye gitmek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp