Çiş Tutamama

Çiş Tutamama: Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı‘ndan Prof. Dr. Ateş Karateke, özellikle bir veya birden fazla idrar tutamama ve sarkma nedeni ile operasyon olmuş ve başarılı olamamış olgularda başarılı sonuçlar aldıklarını belirtiyor.

Dokuz kadından birinde rastlanan idrar kaçırma konusunda Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı‘ndan Prof. Dr. Ateş Karateke, tedavi prensibinin hastalara şikâyetiyle ilgili dikkatli bir sorgulama yapmak ve buna sebep olan sarkma veya temel problemi saptamak olduğunu vurguluyor.

“Aksi yönde yapılan müdahaleler yaşam kalitesini kötüleştirmektedir” diyen Prof. Dr. Ateş Karateke, kadınlarda idrar kaçırmanın nasıl oluştuğuyla ilgili şunları söylüyor:

“Kadınların yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmaya neden olan etkenlerin başında pelvik organ sarkmaları gelir. Yaş, gebelik, doğum, genetik yatkınlık, menopoz, obezite, ağır kaldırmak, kronik öksürük ve ciddi kabızlık pelvik organ sarkmalarına neden olabilir.

Pelvik tabanını oluşturan kasların ve bağ dokuların hasarı ile oluşan pelvik taban bozuklukları pelvik organ sarkmalarına (rahim, idrar torbası, anal kanal) neden olur.

Bu sorun ise idrar kaçırmaya yol açılabilir. Pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının hasara en çok uğradıkları dönem gebelik ve doğumdur. Vajinal doğum sayısı artıkça pelvik organların sarkma riski 4-11 kat artar. İleri yaşın, aşırı kilonun, ağır kaldırmanın, kronik öksürüğün ve kabızlığın pelvik organ sarkma oluşumuna önemli katkıları vardır. Pelvik organ sarkmalarının ciddiyeti yavaş yavaş ve zaman içinde artar.

Bulgular hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak bilinemez. Ancak, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinal tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarı doğru sarkmanın olması ilk bulgu olabilir. Bu sorun tedavi edilmediği takdirde zaman içinde gittikçe kötüleşir ve yaşam kalitesini gittikçe olumsuz yönde etkiler. Nadir de olsa ciddi sarkmalar idrar yapamamaya ve böbrek hasarına neden olabilir. İdrar tutamama zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yaşam şekline zorlayabilir.”

Nedenler farklı olabilir

Yaklaşık dokuz kadından birinin idrar kaçırma veya pelvik organ sarkması nedeni ile ameliyat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karateke, “Bu ameliyatları olan kadınların üçte biri tekrar ameliyat için başvurmaktadır” diyerek neler yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Öncelikle operasyondan önce hastalarla uzun uzun görüşmek, olguları her yönü ile değerlendirmek gerekir. Sarkma ve idrar tutamama cerrahisi yapan hekimlerin birçok ameliyat çeşidini başarı ile uygulayabilmesi gerekir. Çünkü her hastanın sarkma bölgesi, derecesi ve idrar tutamama şikâyeti farklı farklıdır, bu olgular için değişik ameliyatlar gerekebilir. İdrar kaçırma ve sarkmada ilk yapılacak operasyon çok önemlidir.

Eğer bu operasyon başarısız olursa sonraki düzeltmeler daha zor ve problemli olacaktır. Hekim olarak temel amacımız idrar kaçırma veya pelvik organ sarkması nedeni ile başvuran hastalarımızda yaşam kalitesini iyileştirmektir. Bunun için hastalarımızın temel şikâyetini belirlemek için dikkatli bir sorgulama yapmak ve buna sebep olan sarkma veya temel problemi anlayıp cerrahi planımızı yapmak olmalıdır. Aksi yönde yapılan müdahaleler yaşam kalitesini kötüleştirmektedir.”

İdrar tutamama hastalık değildir

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi‘nde idrar tutma sorunuyla ilgili nasıl bir tedavi programı izledikleri konusunda ise şu bilgileri veriyor:

“Jinekoloji kliniğine başvuran kadınların önemli bir kısmı idrar tutamama veya pelvik organ sarkmalarından yakınmaktadırlar. Birçok kadın idrar tutamamayı normal olarak kabul edebilir. Ancak bilinmelidir ki idrar tutamama bir hastalık değildir, idrar tutamamanın birçok sebebi olabilir. Örneğin Parkinson ve Alzheimer hastalığının ilk bulgusu olarak idrar kaçırma karşımıza çıkabilir.

İdrar tutamamanın tedavisindeki başarı için anahtar nokta sebebin iyi araştırılıp tedaviye daha sonra başlamaktır. Kliniğimizde cerrahi planlanan hastalarda operasyon öncesi yapılabilecek tüm değerlendirmeler ileri teknoloji ile yapılmaktadır. İdrar tutamamanın en sık iki nedeni; stresle idrar kaçırma ve sıkışma ile idrar kaçırma bu aşamada ayırt edilmektedir.

Sıkışma ile idrar kaçırma, genelde ilaç ve pelvik taban kaslarının fizik tedavisi ile tedavi edilmektedir. Sıkışma ile idrar kaçırma kadınların yaşam kalitesini çok olumsuz etkilemektedir. Kliniğimizde bu tip hastalarımızın yaşam kaliteleri kısa sürede egzersiz ve ilaç tedavileri ile iyileştirilmektedir.

Stres idrar kaçırma, karın içi basınç artmasına neden olan gülme, öksürme, ağır kaldırma, ıkınma ile aynı anda olan idrar kaçırmadır. Pelvik organ sarkmaları bu tip idrar kaçırma şekline neden olurlar.

Stres idrar kaçırma pelvik taban kaslarının egzersizi veya cerrahi ile tedavi edilir. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiye uygulanmış ve birçok cerrah tarafından altın standart yöntem olarak kabul gören “Tension free vaginal tape” denilen cerrahi yöntem, lokal anestezi ile kliniğimizde başarı ile uygulanmaktadır. Başarı oranımız %90‘ın üzerindedir.

Pelvik organ sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastalarımızın tedavisi; sebebe, semptomların şiddetine, pelvik taban kaslarının güçlerine, kişinin beklentilerine, cinsel aktivitesine, genel sağlık durumuna göre şekillendirilir.

Rahim sarkmalarında rahimi almadan sarkmaların cerrahi tedavisi meshlerle veya olguların kendi bağ dokuları kullanarak kliniğimizde başarı ile yapılmaktadır.

Bir veya birden fazla idrar tutamama ve sarkma nedeni ile operasyon olmuş ve başarılı olamamış olgularda da iyi sonuçlar almaktayız. Bu nükseden olguların yaşam kalitelerini en üst noktalara taşıyacak cerrahi uygulamaları yapabilmekteyiz.

Temel amacımız hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaktır.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp