Cinsel Sistemde Hastalık Belirtileri

Cinsel Sistemde Hastalık Belirtileri :

Erişkinlerde adet kanaması geciktiğinde de yine dölyatağını güçlendirici ilaçların kullanılması gerekir. Özellikle de doğum kontrol haplarının kullanımına son verilmesinden sonra bu tür ilaçlar kullanılmalıdır. Böylece beden, doğal ritmine yeniden kolayca kavuşabilir.

Öncelikle, cinsel sistem hastalıklarını dört grupta toplayabiliriz: Bu gruplar, adet kanamaları, gebelik ve doğum, menopoz süreci ve enfeksiyonlarla ilgilidir.

Adet kanamalan

Normal ve sıkıntısız adet görebilmenin koşullarını oluşturabilmek için dölyatağını güçlendirici ilaçların uzun süreli veya adet döneminden 3-5 gün öncesinden başlanarak kullanılması gerekir. Burada normal, kişiye özgü bir kavram olarak anlaşılmalı, her kadının aynı ölçüde ve bi çimde adet göremeyeceği unutulmamalıdır.

Adet kanamalarının olmaması (Amenorrhoea)

Ergenlik çağında ilk adet kanaması çeşitli nedenler yüzünden gecikebilir. Bu durumda, dölyatağını güçlendirici ilaçlarını kullanımı, doğal bir bedensel ritmin oluşmasını destekleyecektir. Bu konuda en etkili olan bitkiler: Civanperçemi, sedefotu, hayıt meyvesi(tohumu), sarı kantaron, bozotıd Marrubium vulgare), anason, pelinotu, eğir kökü, biberiye.

Gebelik hakkında birkaç söz: Adet kanamalarının kesilmesinin nedenlerinden biri de gebelik sürecinin başlamış olmasıdır. Bu olasılık da göz önüne alınarak uygun testlerin yapılması gerekir, çünkü önerilen bitkilerin kullanımı bazı bünyelerde düşüklere neden olabilir.

Aşırı adet kanaması (Menorrhagi)

Bu tür kanamalar, doğal işlevler aksatılmadan, sıkıştırıcı/büzüştürücü ilaçlarla dengelenebilir. Aşın adet kanaması birkaç ay devam ettiğinde, bu duruma yol açan önemli bir aksaklık olup olmadığı araştırılmalıdır. Bir jinekoloji uzmanı bu konuda gerekeni yapacaktır.

Sıkıştırıcı/büzüştürücü ilaçların çoğu bu amaçla kullanılabilir, ama en etkili olanları, dölyatağına ve dölyatağı dokularına uygunluk gösterenleridir. Aşağıdaki bitki karışımının çayı ile yapılacak bir tedavi kısa sürede rahatlatabilir: Arslanpençesi 2 ölçü, çobançantası 1 ölçü, atkuyruğu 1 ölçü, mayıs papatyası 1 ölçü. Bitkiler ince kıyılır, ölçülür ve iyice karıştırılır. Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Adet görme tarihinden 3-5 gün öncesinden başlanarak, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan, aç kamına veya öğün aralarında, kanama sona erene kadar içilir. Eğer problem sona ermezse, bir aylık dönem boyunca günde 1-2 bardak çay içilmelidir. Hayıt meyvesi(tohumu), hormon dengesindeki her tür değişikliğe karşı kullanılabildiği için, aşın kanamalara karşı da önemle önerilebilir. Ayrıntılı bilgi için, "şifalı bitkiler" bölümüne bakın.

Soğuk kompresler kanamanın azalmasına yardımcı olabilir. Kalça ekleminden alt kaburgaya kadarki bölgeyi kaplayabilecek genişlikte ve beden eninin iki misli uzunluğunda olan bir pamuklu bezi yatağınıza yayın. Aynı ölçüdeki bir başka pamuklu bezi soğuk çobançantası çayına batırıp çıkardıktan sonra hafifçe sıkın ve kuru bezin Üstüne yayın.

Bezlerin üstüne sırtüstü yatın ve önce bir ucu sonra da öteki ucu üstünüze örtün. Dizlerinizi hafifçe kırarak 20 dakika boyunca sırtüstü yatın. Bu tedaviyi günde iki kere uygulayın. En uygun zaman sabah ve akşam saatleridir.

Kanamanın biraz olsun azalabilmesini sağlayabilmek için ayrıca, beklenen adet görme tarihinin 2-5 gün öncesinden başlayarak daha az sıvı alınması da yararlı olabilir.

Aşırı adet kanamaları genellikle kansızlığa, konsantrasyon bozukluklarına ve kan dolaşımı yetersizliklerine yol açabilir. Dengeyi koruyabilmek için demir içerikli besinlere yönelmek gerekir.

Ara kanamalar (Metrorhagie)

Adet kanamaları dışında görülen dölyatağı kanamaları da aşırı adet kanamalarına karşı kullanılan bitkilerle tedavi edilebilir. Ama öncelikle yapılması gereken, bu kanamaların nedeninin teşhis edilmesidir. Genelde, bu duruma karşı, dölyatağını güçlendirici ilaçlar, örneğin

arslanpençesi ve hayıt meyvesi(tohumu) gibi bitkiler veya bu bitkilerin preparatları kullanılabilir. Kan kaybının önlenebilmesi için, demir içerikli besinlere öncelik verilmesi gerekir

Ağrılı adet kanamaları (Dysmenorrhoe)

Bu rahatsızlık, kadının tüm etkinliklerini aksatabilen ve bazen de felce uğratabilen boyutlara varabilir. Bu ağrıları hafifletebilmek için dölyatağını güçlendirici, kramp çözücü ve sinir sistemini güçlendirici ilaçlar kullanılmalıdır. Böyle bir bitki karışımı aşağıdaki gibi olabilir: Arslanpençesi 2 ölçek, çobançantası 1 ölçek, sarı kantaron 1 ölçek, mayıs papatyası 1 ölçek, turnagagası 1 ölçek. Bitkiler çok ince kıyılarak ölçülür ve iyice karıştırılır. Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gerektiği sürece, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan, aç karnına veya öğün aralarında içilir.

Adet öncesi gerginliği

Adet görme öncesi günlerde bazı kadınlarda korku, huzursuzluk ve depresyon, bazen bedende sıvı birikimi ile birlikte göğüslerin aşırı duyarlı oluşu ve benzer belirtiler oluşur. Tüm bu belirtiler, o süreçteki hormon el değişimlere karşı oluşan bedensel tepkilerin bir sonucudur. Burada yanıtlanması gereken önemli soru, söz konusu kadın için bu bedensel tepkilerin normal olup olmadığı veya bu tepkilerin oluşumunda ruhsal nedenlerin payı olup olmadığıdır. Tepkiye öncelikle ruhsal durum mu, yoksa hormon dengesindeki değişimler mi yol açıyor sorusunun da mutlaka sorulması gerekir.

Adet kanamaları, tüm kadınlar için, yaşamın büyüleyici yönünü açıklayan önemli bir olaydır. Adet görmeyi doğal bir olay olarak kabullenmek veya gizli tutulması gereken pis bir şeymiş gibi görmek eğilimi, toplumların gerçek kültürünün bir yansıması olarak algılanabilir. Kadının adet görme sürecini algılayış biçimi, bedensel tepkileri önemli ölçüde etkileyen bir faktördür. Adet öncesi gerginliğe yol açabilecek öteki faktörler ise, cinselliği algılayış biçimi, akrabaların tutumu, çocukluk deneyimleri, gerginliğin başlamasını bekleyiş veya adet kanaması sürecinde önemli aktivitelerin aksayabileceği beklentisi olarak belirtilebilir. Eğer kadın adet görmeye karşı olumsuz duygulara sahipse, bu olumsuzluk adet görme sürecine de yansıyacaktır. Adet görmeye olumlu bakıldığında, doğallığı ve kaçınılmazlığı rahatlıkla kabullenildiğinde, bu olumlu bakış açısı adet görme sürecini de olumlu etkileyecektir. Yukarıda dile getirdiklerimizden yola çıkarak, adet öncesi gerginliğe karşı şifalı bitkilerden yararlanabileceğimizi söyleyebiliriz. Kediotu kökü, sarı kantaron eşit karışımının çayı, gerekli görüldüğü süre boyunca, günde 2-3 bardak içilebilir. Eğer gerginliğe kramplar da eşlik ediyorsa, mayıs papatyası veya civanperçemi çayı rahatlatıcı olabilir.

Bedende sıvı birikmesine karşı ise, hindiba, altınbaşak veya ısırganotu kullanılabilir. "

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp