Ciltten

Ciltten

Ciltten hakkında merak edilenler

Sorunlu ciltten kurtulma hakkında bilgiler....Ciltteki sivilce lekelerinin geçmesi için yapılması gerekenler, ciltten boya izlerini çıkarma yöntemleri, cilt hastalıklarının nedenlerı ve bitkisel tedavi çözümleri hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır.

Kuru cilt; tüm vücudumuzu bir film tabakası şeklinde örten hücrelerden oluşan 'stratum korneum' denilen tabakadaki suyun kaybı sonucu oluşur. Bu tabaka suyunu kaybedince esnekliğini kaybeder, çatlar ve pullanır. Stratum korneum su tutan maddeler içerir ve cildin daha cildin alt kısımlarından suyun sızmasını engeller. Hücreler ve yağdan oluşan bir film tabakası içeren stratum korneum tarafından su tutulur ve ciltten buharlaşması engellenir.

Kuru, pullu cildi tetikleyen faktörler nelerdir?
Kuru cilt herhangi bir yaşta ve bir çok nedenden dolayı oluşur. Kuru cilde neden olan koşullar:

Kuru hava, özellikle kış aylarındaki düşük nem

Düşük nem bulunan yerler, özellikle merkezi ısıtmanın olduğu kapalı alanlar, ateşe veya ısıtıcı fanlara yakın oturma

Rüzgara maruz kalma

Sık yıkanma, duş alma ve yüzme, özellikle bol klorlu aşırı sıcak ve soğuk suda yüzme

İdrar söktürücü ilaçlar

Kalıtsal faktörler ve artan yaş ile sebum (yağ) gibi doğal nemlendiricilerin azalması

Atopik egzama, sedef ve ihtiyosis gibi cilt hastalıkları

Metabolik faktörler, tiroid bezinin yeterince çalışmaması veya aşırı kilo kaybı

Sabun, deterjan ve çözücülere maruz kalma

Ciltten su kaybı en sık hangi durumlarda olur?
Ciltten su kaybını arttıran diğer önemli bir faktör, ciltten banyo esnasında kaybedilen sıvıdır. Sıcak su ile yıkanma ve sabunlar, ciltteki koruyucu yağ tabakasını azaltırlar. Banyoda azalan yağ eğer dışardan uygulanan bir nemlendirici ve yağ ile dengelenmezse; ciltten su kaybı artar ve banyodan sonraki bir saat içinde, cilt normalde olduğundan daha kuru bir hal alır. Deterjanlar ve çözücüler de benzer şekilde, cildin yağ tabakasını kaldırarak cildi kuruturlar.

Cilt pullanması nasıl oluşur?
Cilt pullanması 'stratum korneum' dediğimiz cilt yüzeyinden hücrelerin gözle görülebilir şekilde ayrışması ile oluşur. Normal ciltte bu süreç gözle görülmez, çünkü hücreler tek tek dökülür. Pullu ciltte cilt hücreleri birbirlerinden ayrılamazlar ve bu da gözle görülebilen kepeklenmeye neden olur. Bu durum kuru ciltte herhangi bir nedenle gelişebilir; ayrıca seboreik egzama, sedef ve ihtiyosis hastalığında cilt hücrelerinin yapısı bozuktur ve birbirlerinden kolay kolay ayrılamazlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp