Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır

Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır :

Çiçek hastalığı çok kolay bulaşan bir çocukluk çağı hastalığıdır.Uzun sürmez, ağır sorunlar yaratmaz ve iyi bir bakımla kolayca iyileşir. Tıpta varisella olarak bilinen su çiçeği, çocuklar arasında salgın yapan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. oluşturduğu döküntüler hastalığın kolayca tanınmasını sağlar. Doğuştan bağışıklık 3-4 yaşına kadar sürer ve suçiçeği genellikle bu yaşlardan sonra görülür.

Virüs

Çiçek hastalığı virüsü, zona etkeni olan virüsle aynıdır. Ancak iki hastalık birbirinden çok farklıdır ve birinden ötekine geçiş konusunda henüz bir görüş birliğine varılmamıştır.Dış görünüş bakımından çiçek ile suçiçeği hastalıklarının birbirine benzemesine karşılık, çiçek yüzde 40 ölüm oranı olan, çok daha tehlikeli bir hastalıktır. Üstelik çiçek etkeni, çok farklı bir virüstür. Çiçek hastalığı virisü o kadar bulaşıcıdır ki, 2-6 yaş arasındaki çocuklarda kolayca salgınlara yol açar. Salgın en çok sonbahar ve kış aylarında görülür ve 3-4 yılda bir yineleme eğilimi gösterir.

Nasıl Bulaşır?

Virüsün deride oluşan döküntüler içinde canlı bir halde var olmasına karşılık, su çiçeği enfeksiyonunda bulaşma damlacık yöntemiyle olur. Virüsü almış biri soluk alıp verdiğinde havaya su damlacıkları içinde virüs saçar.Virüs yine soluk yoluyla başkaları tarafından alınır. Çocuk damlacığı soluduğu zaman virüs çoğalmaya başlar. Bu, bir başka suçiçeği vakası demektir. Salgınlar hiçbir zaman kendiliğinden başlamaz. Her salgının kaynağı bir çocuktur.

İlk Belirtiler

Virüs bedene girdikten sonra on gün ile üç hafta arasında değişen kuluçka dönemi geçirir. Kuluçka döneminde çoğalan virüs bedene yayılır. İlk 24 saatte baş ağrısı, halsizlik, hafif ateş ve döküntü görülür. Anne genellikle çocuğunun renginin solduğunu fark edip hastalanmakta olduğunu farkeder. 24 saat içinde ilk döküntüler ortaya çıkar. Kesin tanı bu döküntülerin yerine ve tipine göre konur. Çok hafif vakalarda döküntü böcek sokmasından ayırt edilemez, ama enfeksiyon ağırsa yaygındır ve tanınması çok kolaydır.
Önce ağız ve boğazda oluşan sivilce benzeri döküntü patlayıp tahrişe ve ağrıya neden olur. Döküntüler daha sonra gövde ve yüzde çıkar.Kol ve bacaklarda ise seyrektir. Pembe bir sivilce gibi başlayan döküntü, 5-6 saat içinde virüs içeren saydam sıvıyla dolu kesecik halini alır. Aslında hastalığa adını veren bu keseciklerdir. Sıvı zamanla bulanır, süt görünümünü alır , ardından kkabuk oluşur. Bu değişimler 24 saatte gerçekleşir. çocuk bu sırada huzursuzdur.

Döküntü sayısı çocuktan çocuğa değişir. Kabuk oluşur oluşmaz kaşınmaya başlar. Kaşıntı, kabuk düşüp de altından normal deri çıkıncaya kadar sürer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp