Chılomastıx Mesnili Nedir?

Chılomastıx Mesnili Nedir? : Ey adlar: Cercomonas intestinalis, Monocercomonas hominis,Macrostoma mesnili, Tetramitus mesnili, Chilomastix hominis, Chilomastix davainei.Chilomastix mesnili dünyanın her tarafında insan barsağmda hastalık yapmadan bulunabilen bir protozoondur.Morfoloji ve evrimC. mesnili’nin trofozoit ve kist şekilleri vardır Trofozoitler 10 - 20 p. boyunda, 5 - 10 ¡ı enindedir. Ön ucu geniştir, arka uca doğru gittikçe incelir. Vücut arkaya doğru kendi ekseni etrafında bir dönüş gösterir. Sitoplazmada birçok besin vakuolü bulunur.

Nükleus ön taraftadır, küçük bir karyozomu ve nükleus zarında kromatin granülleri vardır. Ön tarafta gayet belirli, oval, orta kısmı darlık gösteren sitostom bulunur, ön uçtan, biri daha uzun olan, üç serbest kamçı çıkar. Dördüncü kamçı sitostom tabanında bulunur. Ayrıca sitostomun iki kenarım çeviren kamçıya benzer iki oluşum vardır. Trofozoit süratli hareket gösterir, ikiye bölünerek çoğalır. Kültürü yapılabilir.

Kistleri 6 -10 yu. boyunda, 4 -6 eninde, limon şeklinde ve genellikle bir nükleusludur. Kalın kist duvarı ön uçta bir çıkıntı gösterir ve burada sitop- lazma ile arasında boşluk kalır. Nükleus, sitostom ve bazı fibriller boyalı preparasyonlarda görülür.

Patogenez ve klinik belirtiler

C. mesnili barsaktaki bakteriler ve barsak içeriğindeki besin maddeleri ile beslenir. Dokuya zarar vermez ve klinik belirtiye neden olmaz.

Tanı

Dışkıdan hazırlanan preparasyonlarda trofozoit veya kistlerinin görülmesi ile tanı konur. Trofozoitlere genellikle sulu dışkıda rastlanır. Ayrıntılı morfolojisi boyalı preparasyonlarda görülebilir, ancak trofozoit şeklinde vücudun dönüşünden oluşan oluk ve kist şeklinde bir uçtaki boşluk direkt preparasyonlarda da farkedilir.TedaviTedavi gerekmez.

Epidemiyoloji

Dışkı ile çıkarılan kistlerin sindirim yolundan alınması ile bulaşır. Sineklerin yuttuğu kistler zarar görmeden dışkı ile çıkarılır. însidens bazı toplumlarda % 10 un üzerinde olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp