Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin en dışı yeşil kabuktan oluşmuştur, içinde tahta bir yapı, onun içinde zar ve zarın içinde de insan beynine benzeyen bir yapıdan oluşur. Uzmanlar her insanın yaş farkı olmadan günde en az 1-2 ceviz tüketilmesinin beyne çok etkisi olduğunu söylüyorlar.

Peki ceviz ne işe yarar?
Öncelikle vücudu besleyerek güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Ceviz ve ceviz yağı kuvvetli besinlerdir. Şeker tedavisinde kullanılır. Ceviz yağı müshil olarak kullanılır. Anjinde boğaza gargara yapılabilir. Deride sivilce olduğunda cevizle banyo yaptırılır. Öksürüğü keser, beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını sağlıyor.

Ceviz nerede yetiştirilir?
Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici değildir ama fazla su tutmayan gevşek, alüvyial topraklardan hoşlanırlar.

Ceviz yediğimizde hangi vitaminleri alıyoruz?
1 kg ceviz yaklaşık 7.000 kalori enerji sağlamaktadır. Yediğimiz taze cevizde yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunur, kuru cevizde bol miktarda C, B1, B2, A ve E vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda ceviz yapraklarının kaynatılarak içilmesi beyine faydalı olan gümüş iyonlarını ihtiva ediyor. Kadınlar aynı zamanda cevizi maske olarak uygulamaktadırlar.

Anti bakteriyel özelliği olan gümüş iyonları beyin sağlığının koruyucusu ceviz, beynin ihtiyacı olan gümüş iyonlarını içeren tek meyvedir.Aynı zamanda cevizin zihin açıcı ve dikkat toplayıcı özelliği bilinmektedir.

Uzmanların cevizle ilgili açıklaması şu şekilde;
‘8 tane cevizi bir bardak suda 2 gün bekletin. Günde iki ceviz olmak üzere tüketin ve cevizleri içinde beklettiğiniz suyu da için, 4 günlük kür sonunda ne kadar dinlenmiş hissettiğinize şaşıracaksınız. ‘

CEVİZ YERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1 .Bazı kişiler ceviz yağına karşı alerjik reaksiyona sahiptirler.Özellikle diğer sertkabuklulara ve yer fıstığına karşı alerjik olanlar, ceviz yediklerinde de alerjik reaksiyona maruz kalabilirler.Ceviz alerjisi, cevizlerle hazırlanmış gıda maddelerine karşı vücudun değişik organlarının gösterdiği bir reaksiyondur.
 
Bu cevizlerdeki alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin bir hassasiyetidir.Alerji durumunda şiddetli karın ağrısı, kusma, dudakların ve nefes borusunun şişmesi, nefes alma zorluğu ve nefes tıkanması gibi belirtiler olabilir.Bu nedenle, ceviz alerjisi olan kişilerin içinde ceviz olan yiyecekleri yemekten sakınması tavsiye edilir.
 
2. Ceviz yağı demir emilimi ile çatışır.Günlük olarak çok fazla ceviz yenecek olursa, demir emilimindeki engelleme dolayısıyla kansızlık görülebilir. Bu durum dikkate alınmalı ve ceviz yemede ölçü kaçırılmamalıdır.
 
3. Bütün yağlarda olduğu gibi, gramında 9 kalori içerdiği için ceviz ve yağları tedbirli kullanılmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.
 
4. Ceviz yağı, kurutulan cevizlerin basınç altında sıkılmasıyla elde edilir. Ceviz yağının birinci kalite olup olmadığını anlamanın en iyi yolu onun rengi ve tadıdır. İyi kalite ceviz yağının tadı ceviz tadında ve sarı safir renginde olmalıdır.
 
5. Ceviz yağı altı ayın veya en çok bir yılın üzerinde kesinlikle saklanmamalıdır. Ceviz yağını muhafaza eden kabın ağzı açıldıktan sonra, onu serin karanlık bir yerde saklamaksınız. Onu daha uzun süre taze olarak tutabilmek için soğuk depoda saklayabilirsiniz.

Ceviz Çeşitleri


Yabancı Ceviz Çeşitleri

CHANDLER

Chandler cevizi salkımda meyveler 1-4 lü olup ince kabuk, az pürüzlü, oval şekilli, bir çeşittir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Aynı ekolojide Bilecik çeşidinden 1 hafta, Yalova çeşidinden 3 hafta sonra çiçeklenir. Geçit kuşağına kadar olan bölgelerde ilkbahar donlarını atlatabilen bir çeşittir. Tomurcuklarda verim %85-90 dır. Çok verimlidir. İç beyazlık oranı %90-100 dür. Orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir.8×4 dikime uygundur. Geç yapraklandığı için bakteriyel yanıklıktan etkilenmez

Meyve ağırlığı = 13 g

İç ağırlığı = 6.5,7 gr

İç oranı = % 49-52

Yağ oranı = % 70

Protein oranı = % 23

Tozlayıcı = Scharsch Franquette

FERNOR

Salkımda meyveler 1-4 lü oluşur. Dik ağaç yapar. İnce kabuklu ve uzunumsu bir meyve şekline sahiptir. Geç çiçeklenir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Franguette çeşidinin yan dallarda meyve veren Lara melezidir.

Meyve ağırlığı = 11-12 g
İç randımanı = % 42-47
Yağ oranı = % 69
Protein oranı = % 21

FERNETTE

Franguetta X Lara melezidir.Fransız orjinli verimli bir çeşittir. Geç çiçeklenir. Fernor ile tozlanır. Karasal iklimin hakim olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.

PEDRO
Conway Mayette x Payne melezidir. Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Payne’den 15 gün sonra yapraklanır. Geç çiçeklenir Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %65’dir. İç ceviz ağırlığı 5.6 gr, iç oranı %47, açık renkli iç ceviz oranı ise %85’dir. Kabuk yapışması zayıftır. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.

Yerli Ceviz Fidanı Çeşitleri

ŞEBİN

Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4′lü dür. Oval bir meyve yapısına sahiptir. İnce kabuklu, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgun, tane ağırlığı 12 g, iç oranı %63, yağ oranı %67, protein oranı %17 olup, çiçekleri homoganaus (erkek ve dişi çiçeklerin eş zamanlı açılması) olup kendine verimlidir. Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

BİLECİK

Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3′lü yapıdadır. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %53, yağ oranı %68 ve protein oranı %18’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

YALOVA -1

Salkımda meyveler 1-2′li olup, kabuk orta kalınlıkta, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir. Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı % 49′dur. Yağ oranı % 70, protein oranı % 23 olup, kabuktan ayrılması kolaydır. Genellikle sahil ekolojilerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Erken çiçeklenir Yalova-4, Kaplan-86 ve Şebin çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir.

YALOVA -3

Salkımda meyveler 2-3′lü oluşur. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı %53′dür. Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Sahil bölgelerinde yetiştirilmesi uygundur. Erken çiçeklenir. Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60 TU-1) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

YALOVA -4

Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir. Özellikle kıyı bölgelerimizde yetişebilir. Erken çiçeklenir. Meyveler 2-5′li oluşur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %52, yağ oranı %69, protein oranı %17’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Yalova-1 ve Kaplan-86 çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

YAVUZ -1 (KR -2)

Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Şebin, Yalova-3 ve Bilecik çeşitleri ile tozlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp