Cerrahinin Akciğer Etkileri

Cerrahinin Akciğer Etkileri : Ameliyat sonrası akciğer komplikasyonlarını daha iyi anlayabilmek için cerrahi ve anestezinin akciğerlere etkisini bilmek gerekir. Ameliyat sonrası dönemde anestezi, cerrahi keşi, analjezik kullanımı ve immobilizasyonun kombine etkisine bağlı olarak akciğer fonksiyonlarında bir takım fizyolojik değişimler görülür. Bu değişimler cerrahi hastada pulmoner komplikasyonlara öncülük eder. Ameliyat sonrası görülen en önemli fizyolojik değişim akciğer volümlerinin azalmasıdır. Total akciğer kapasitesi, vital kapasite, fonksiyonel reziduel kapasite ve reziduel volümde gözlenen bu değişiklikler ortalama bir hafta sürer. Bu durum üst karın ameliyatlarından sonra çok daha belirgindir. Hastalarda dakikalık ventilasyon değişmemesine rağmen solunum hızında artma ve tidal volümde azalma ile karakterize bir solunum gözlenir.

Abdominal ve interkostal kaslarda görülen aktivite artışının tersine diafragm aktivitesinde azalma inspirasyonda paradoksal solunuma yol açabilir. Diafragm fonksiyonunda görülen bu değişiklik muhtemelen sinirsel uyarımdaki refleks inhibisyona bağlıdır.Hastalara uygulanan genel anestezi de solunum fonksiyonlarını ters yönde etkiler. Anestezi ajanlarının bir çoğu santral solunum merkezini depreSe etmekle birlikte interkostal kas fonksiyonunu da bozar. Kullanılan paralitik ajanlar da bu etkileri artırır. Anestezi sırasında ve ameliyat sonrasında daha önce bahsedilen nedenlerle tidal volümün alveollerin kapanma volümünün altına düşmesi atelektazilerin gelişmesine neden olur ve bu durum özellikle şişman hastalarda daha belirgindir.

Ameliyat sonrası hastalarda görülen hipokseminin en sık nedeni gelişen atalektazi neticesinde ortaya çıkan ventilasyon perfüzyon (V/Q) oranındaki bozukluktur. Kollabe olmuş alveollerin perfüzyonu intrapulmoner şantlara ve dolayısıyla hipokse- miye yol açar. Üst karın ameliyatı sonrası PaC>2 ilk 48 saatte ameliyat öncesi değerlerin %20-30 altına kadar düşebilir.Ameliyat onrası 2 ile 6 gün süresince mu- kosiliyer sistem fonksiyonunda bozulma görülebilir. bu dönemde anestezi ve analjezinin etkisi, haraketsizlik gibi faktörlere bağlı olarak öksürük inhibe edilir, mukusun viskozitesi değişir ve böylece akciğerlerin infeksi- yonlara eğilimleri artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp