Çamlıca İftar

Çamlıca iftar vakti ve iftar vaktinin aylık çizelgesi hakkında bilgiler bu sayfalarda yer almaktadır...

11 ayın sultanı Ramazan ayında müslümanlar oruç tutarak hem bedenlerini hemde, ruhlarını terbiye ederler. Yıllardır orucun başlama zamanı hep merak edilen konu olmuştur. Bilindiği üzre bazı semtlerde sabah ezanı, imsak vaktinden biraz daha geç okunmaktadır. Acaba oruç sabah ezanıyla birlikte mi başlar? Yoksa imsak saatinin girmesiyle mi? ezan bitene kadar mı yemek yenilebilir?

İmsak; tan yerinin ağarmasından, güneş batıncaya kadar yemeden içmeden , cinsi münasebetten ve orucu bozan her şeylerden uzak durmaktır ( Bakara 2/187). Anlaşılacağı üzre tan yerinin ağarmaya başlamasıyla birlikte imsak vakti yani, sahur zamanının sona erip, oruç zamanının başladığı andır. Oruç yasaklarının sona erdiği vakit ise; iftar vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur. Bilgilere göre; oruçta; laftan ziyade kalben niyet etmek önemlidir. Sahura kalkmak demek zaten, fiili olarak niyet etmek demektir. Sahura kalkmayan bir kişi de, sabah bu bilinçle niyetli sayılıyor.

Akşamdan oruç için niyet eden bir kişi gece kalkıp yemek yiyebilir mi?

Oruç tutmaya niyetlenip yatan kişi gece kalksa bile, imsak saatine kadar yiyip, içebilir.

Sahurda ezan bitene kadar mı yemek yenilebilir?

Yemek saatinin son bulması, imsak vaktinin girmesidir. Anlaşıldığı gibi, orucun başlaması imsak vaktidir, ezanın sonu değildir. Bilindiği gibi çoğumuzun evindeki takvim yaprakları ve ramazan imsakiyeleri; bizlere, imsak, güneş, öğle, ikindi ve yatsı ile ilgili doğru bilgileri vermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp