Büyüme Hızı

Büyüme Hızı :

Benign tümörlerin çoğu yavaş büyür ve kanserlerin çoğu daha hızlı büyür, lokal ve uzak bölgelere (metastaz)yayılır ve ölüme yol açar. Ancak bu genellemenin pek çok istisnası vardır ve bazı benign tümörler bazı kanserlerden daha hızlı büyür. Örneğin, uterus leiomyomlarının (benign düz kas tümörü) büyüme hızı dolaşan östrojen düzeyi ile etkilenir. Gebelik sırasında büyüklük hızla artabilir ve menopozdan sonra büyüme durur ve fibrokalsifık hal alabilir. Kan akımı yeterliliği ve basınç kısıtlamaları gibi diğer etkiler benign tümör büyüme hızını etkileyebilir. Sella tursikaya sıkışmış hipofiz adenomunun aniden küçüldüğü gözlenmiştir. İlerleyici büyümenin kan akımını baskılamasına bağlı nekroza uğradığı düşünülebilir.

Bu değişik gözlemler ve bir neoplazmadan diğerine büyüme hızındaki değişimlere rağmen, genellikle benign tümörlerin çoğunda büyüklük artışı aylar ve yıllar içinde yavaş olmaktadır. Malign tümörlerin büyüme hızı genel olarak diferansiasyonu düzeyi ile bağlantılıdır. Diğer bir deyişle, hızlı büyüyen tümörler kötü diferansiyel olmaya meyillidir. Buna rağmen, büyüme hızında büyük değişimler vardır. Bazısı yıllar boyunca yavaş büyür ve sonra değişen hücrenin agresif alt klonunun etkinleşmesiyle hızlı büyüme sürecine girer. Diğerleri nispeten yavaş büyür ve seyrek örneklerde büyüme hemen tamamen durur. Çok daha seyrek örneklerde bazı kanserler (özellikle koryokarsinom) tamamen nekrotik hale gelerek kendiliğinden kaybolur ve sadece ikincil metastatik birikimleri kalır.

Bu seyrek örnekler dışında kanserlerin çoğu, bazısı yavaş,bazısı hızlı şekilde sürekli büyür, fakat "birden ortaya çıktıkları fikri" doğru değildir. Bir dizi deneysel ve klinik kanıta göre kanserlerin çoğunun klinik olarak belirgin lezyon haline dönüşmesi için yıllar ve bazen on yıllar geçmesi gerekir. Hızlı büyüyen malign tümörlerde,konakçıdan gelen kan akımının gelişen hücre kütlelerinin ihtiyacına yetişememesi nedeniyle, sıklıkla ortada iskemik nekroz alanları bulunur.

Kanser Kök Hücresi ve Soyu

Klinik olarak bulunabilen tümör, tek hücre klonlu büyümeden kaynaklanan heterojen hücre topluluğu içerir. Bu topluluğun, doku kök hücresinin analoğu olan ve tümörü başlatma ve devam yeteneğinde kanser kök hücresi içerdiği ileri sürülmüş-tür. Bazen tümörü başlatan hücre adını alan kanser kök hücresi, yakınlarda meme kanseri, glioblastoma multiforme (beyin tümörü) ve akut myeloid lösemide gösterilmiştir. Meme kanserinde kök hücresi hücrelerin %2'den azını ve akut myeloid lösemide hücrelerin %0,1-1,0‘ini yapar. Bu bulgular kanser tedavisinde önemlidir. Tedaviler, tümörde rejenerasyon yeteneğindeki hücreleri doğuran kanser kök hücresini öldürmeye yönelebilir. Bütün tümörlerde kanser kök hücresinin varlığı açık değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp