burunun yapısı ve görevleri

Burnun Yapısı Ve İşlevleri : Burnun, koku ve yenen besinlerin lezzetini hissetmemizi sağlama dışında önemli üç görevi daha vardır. Bunlar; akciğerlere giden havayı süzmek, ısıtmak ve nemlendirmektir.Solunumla alınan hava sıcaklığı ne olursa olsun burundan geçerken 30°C dereceye kadar ısıtılır ve %95 oranında nemlendirilir. Burun, trakea ve bronş içinde mukus salgılayan bezler bu nemlendirmeyi sağlar.

Solunum yollarındaki 100.000 den fazla salgı bezinden günde ortalama 750 mL sıvı salgılanır. Bu sekresyonların pH değeri 5.6-6.5 arasında olup içinde bol miktarda IgA, bir miktar da IgG tipi immünoglobulinler, bakteri ve polenlerin zarlarındaki lipid ve polisakkaridleri eriten ve aynı zamanda bakterilerin üremesine mani olan lizozimler bulunur.Akciğerlere giren hava içindeki 10 mikrondan büyük partiküller ve suda erimiş gazların çoğu solunum yollarındaki yapışkan sekresyon- lar tarafından tutulurlar.

Üst solunum yolunun nazofarinkste dar açıyla dönüşüm yapması ile hava içindeki partiküller burun mukozasına ve konkalara yapışarak temizlenir. Burunda tutulamayan ufak partiküller ise bronşlarda muko- siliyer sistem tarafından tutulur.Allerjik nezle sonucu ortaya çıkan burun tıkanıklığında, burun bu işlevleri yerine getiremez. Sonuçta ağız yolu ile akciğerlere alınan hava süzülmeden, ısıtılıp nemlendirilmeden bronşlara gittiği için çeşitli akciğer hastalıklarına zemin oluşturabilir.Üst solunum yollarının havayı temizleme mekanizmalarından biri de aksırık refleksidir.

Aksırık, solunum yollarının irritan maddelere karşı bir savunma sistemidir. Aksırık refleksi, trigeminus sinirinin uyarılması ile oluşan derin bir solunumu takiben glottis kapalı iken şiddetli bir ekspirasyon şeklinde ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp