Burun Polip Nedir

Burun Polip Nedir :

Polipler; burun tıkanıklığına ve diğer bulgulara neden olur. Genellikle uygulanan tedavi; steroidli damlalar ile polipleri küçültmektir. Bazen poliplerin cerrahi olarak alınması da gerekir.

"Burun Polipleri" ne demektir?

Burun polipleri burun içinde gelişen yumuşak dokulardır. Sarımsı, gri veya pembe renkte olabilirler. Yaygın olarak rastlanır, kanser değildir. %1 insanda burun polipleri görülmektedir. Erkeklerde ve 40 yaşının üzerinde insanlarda daha çok görülmektedir. Burun poliplerinin boyutları çok değişken olabilir.

Burun poliplerine neler sebep olabilir?

Burun içindeki kronik enflamasyon, mukozanın aşırı büyümesine ve poliplere neden olduğu düşünülmektedir. Başlangıçta küçük poliplerin oluşmasına neden olabilir. Bunlar daha sonra büyüyüp gelişebilir. Polipler genelde burunun her iki tarafında da olur. İnflamasyonun nedeni genellikle bilinmemektedir. Astım, aspirin allerjisi ve bazı az rastlanılan durumlar burunda enflamasyona neden olarak poliplerin gelişimini sağlar.

Burun poliplerinin belirtileri nelerdir?

En çok rastlanılan bulgu; burunda tıkanıklık, dolgunluk hissidir. Burundaki polipler gelişir, büyür ise burundan nefes almak çok zor olur. Çoğu zaman ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalınır. Genellikle geceleri bu daha büyük sıkıntı olur ve uyku düzeni bozulur.

Burundan saydam akıntı sıklıkla rastlanılan bulgudur.

Geniz akıntısı olabilir. Bu; burunun arkasından boğaza sürekli bir akıntı olması hissidir, bu akıntının nedeni poliplerden üretilen mukus salgısıdır.

Koku ve tat duyusu azalır veya kaybolabilir.

Tıkalı burun; konuşma sesinin de değişmesine neden olur.

Burun poliplerinin tedavileri nelerdir?

Burun Damlaları: Steroid içeren burun damlaları burundaki enflamasyonu azaltır. Bu etki birkaç gün içinde başlar. Birkaç hafta sonra polipler yavaş yavaş küçüldükçe iyileşme hissedilebilir. En fazla etkiyi elde etmek için doktor tarafından önerildiği gibi her gün düzenli ve sürekli kullanmalıdır.

Burun damlalarını kullanırken, dizler üzerine çökmeli veya ayakta iken öne ve aşağı doğru tam eğilerek kullanmalıdır. Damla kullanıldıktan sonra baş aşağıda olarak 3-4 dakika durmalıdır. Bu şekilde damlalar burunun üst kısımlarına ve poliplere daha rahat ulaşabilir. Bu şekilde uygulama zor olur ise; sırt üstü yatarken yatağın kenarından baş sarkıtılarak damlatılabilir.

Steroid tabletler: Bazen hastanın genel sağlık durumu uygun olursa burundaki enflamasyonun durdurulması için bir tedavi kürü steroid uygulaması yapılabilir. Birçok vakada bu uygulama burun poliplerinin küçültülmesinde çok faydalıdır.

Cerrahi: Eğer polipler çok büyük ve yaygın ise, damlalardan ve steroid tabletlerden fayda görülmemiş ise operasyon önerilir. Poliplerin büyüklüğüne ve yaygınlığına göre lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. Polipleri olan hastalar, poliplerin tekrarlaması nedeni ile hayatlarında birden fazla ameliyat olmaları gerekebilir. Poliplerin kendisi çok ciddi olmasa da poliplerin alınması hastada büyük rahatlamaya neden olur.

Burun polibi operasyonu son yıllardaki teknik gelişmelerin ışığı altında önemli değişiklikler göstermiştir. Eskiden ağız içerisinden yapılan operasyonlar, günümüzde burun içerisinden, sadece "endoskop"lar ve "çok ince aletler"le yapılabilmektedir. (bkz. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi - FESS ) Bu çağdaş operasyonlar hem daha fizyolojik hem de hastalığın tekrarlama oranı bakımından oldukça avantajlıdır. Burun dışarısından hiçbir kesi yapılmaz. Bere, çürük, iz oluşmaz.

Operasyondan önce burun içi ve sinüslerin bilgisayarlı tomografik incelemesi gerekir.

Polipler tekrarlar mı?

Burun polibi olan hastalarımızı ikiye ayırabiliriz. Birinci grupta altta belirgin bir hastalık yatmayan kişiler vardır. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi sonrası bu kişilerde başarı oranı yüzde doksandır. Fakat astım, kistik fibrozis ve aspirin alerjisi olan kişilerde başarı oranı düşer. Bu kişilerde burun polipleri her şeye rağmen tekrar oluşur, bu tür hastalarımızda günümüzde elimizden gelen, poliplerin oluşmasını ve yan etkilerini operasyon ve ilaç tedavisi ile mümkün olduğunca geciktirmektir.

Polipler nasıl önlenebilir?

Ne yazık ki bazı hastalarda polipler tekrarlama eğilimindedir. Bu nedenle bu hastalar her gün steroidli damla kullanmak zorundadırlar. Bu şekilde poliplerin oluşması ve büyümeleri bir dereceye kadar önlenebilir. Sprey kullanımı, damla kullanımından daha yaygındır. Steroidli sprey kullanımının sistemik yan etkileri yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp