Bursa İli Şif Alı Suları

Bursa İli Şif Alı Suları :

Bursa ilimiz çok zengin şifalı su kaynaklarıyla ünlüdür.

Kaplıca sözcüğü aklımıza ilk önce bu kenti getirir. Yapılan bilimsel hesaplara göre, Bursa'daki kaynaklar,24 saat içinde 6 milyon litre şitalı su üretirler. Bu toplamda, litrede 1,5 gram erimiş maden bulunduğuna göre, günde 9 ton! Mineralden banyo kürleriyle yararlanmak gerçeği ortaya çıkar.

Bursa'nın şitalı sularından yazılı olarak ilk söz eden ünlü gezginimiz, Evliya Çelebi'dir. İlk gezisini babasından izin almadan, Bursa'ya gelerek bu kentin kaplıcalarını gören, gezginimiz, Seyahatnamesinde konuyu ayrıntılı olarak kaleme almıştır.

Bursa şitalı su kaynaklarının, çok eskilere uzanan tarihi bir geçmişi vardır. Romalılardan, Bizans dönemine, Selçuklulara ve Osmanlılara elden ele değişerek günümüze kadar durmadan akan bu sular, binlerce hastaya şifa dağıtmıştır.

Bursa şifalı su kaynaklarını, bulundukları yerler itibariyle kent merkezi ve ilçeleri olarak iki ana başlıkta toplayabiliriz.

1-Bursa İli Kent Merkezi Şifalı Sular

Kent merkezindeki kaynak sular, Uludağ'ın kuzey eteklerinden çıkar. Kaplıca tesisleri, genellikle Çekirge semtinde toplanmıştır. Sular, kalevi, toprak alkali, radyoaktivitelidir.

Bursa ili şifalı sulan, Uludağ eteklerindeki bir çatlaktan kaynar. Yeryüzüne yaklaşırken geçtikleri ayrı yollar nedeniyle, suların madenlerinde ve sıcaklık derecelerinde farklılıklar olur. Böylece, kaplıcalar kaynakların çıktığı yerlere göre ikiye ayrılır.

a) Çekirge Kaplıcalar,

b) Bademli bahçe Kaplıcaları.

c) Çekirge Kaplıcalar

Bursa'nın şitalı sularının büyük bölümü, deniz düzeyinden 220 m. yüksekte kurulu Çekirge bölgesindedir. Çekirgenin asıl su sıcaklığı 45°C'nin üstündedir. Halk arasında çelikli adıyla anılan bu sular, Çekirge'nin en yukarı bölümünde Vakıf bahçe denilen bir yerden kaynar.

Bu sularda çeşitli maden eriyikleriyle zengin kimyasal maddeler, gazlar ve yüksek radyoaktivite vardır. Genellikle 40 derece sıcaklıktan aşağı olan sulara halk arasında "erkek su", 40 dereceden yukarı sulara da "dişi su" adı verilmiştir. Makbul olanı da, "dişi su" dur. Çünkü yaz, kış sıcaklığı değişmez. Bütün özelliğini korur.

Oysa erkek su; İlkbaharda soğur, Sonbaharda ısınır. Çekirge Hamamı'na sadece kadınlar girer. Erkekler giremez, girerlerse, işleri bozulur inancı yaygındır.

Çelik palas:

Sıcaklık 45 OC.

Çekirge sularından bir bölümü cam borular içinde, hiçbir değeri bozulmadan Bademli bahçe mevkiinde yapılan Çelik palas oteline getirilmiştir.

Odalarından çelikli su akan Çelik palas'ın yüzme havuzu ise dünyada eşi olmayan bir eserdir. Bursa hamamlarının en büyüğüdür. Fizik tedavi bölümleri, sauna ve jimnastik salonu ile devamlı açıktır. Çekirge sularında az ölçüde demir vardır. Aldığı yerleri kırmızı pas rengine boyadığı için, bu sulara "Çelikli" adı verilmiştir.

Çekirge sulan ile tedavinin özü banyodur. Büyük havuzlu hamamlarda devamlı çıkan radyoaktivite, hamamın kubbesinin altında biriktiğinden burada banyo için bulunanlar, dolaylı olarak buğulama da yapmış olurlar.

Çekirge kaplıca sulan, romatizma, nevrit, cilt, idrar yollan ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

a) Bademli bahçe Kaplıcalar

b ) Bu sular, Çekirge ile Bursa arasındaki yolun ortasında, ovaya doğru inen yamaçlardan kaynar. Kükürtlü ile, Yeni kaplıca-Kaynarca ve Kara Mustafa kaynaklandır.

Kükürtlü Kaplıcası:

Sıcaklık 82 OC.

Suyu, bulunduğu otelin bahçesinden kaynar. Bursa bölgesi şifalı sularının en zengin kaynağıdır. Dakikada 120 litre su verir. Hamam bölümü, Bizans döneminden kalmış, sonra Hüdavend digar Murad restore ettirmiştir.

Yüzyıllarca halka açık olan kaplıca, son yıllarda, Uludağ Üniversitesi bünyesinde hizmete sokularak halkın yararlanmasına kapatılmıştır.

Romatizma, cilt, karaciğer hastalıklarına üstün şifa kaynağıdır.

Yeni kaplıca Ve Kaynarca Hamamı:

Sıcaklık 83,7 OC.

Yeni Kaplıca, Bursa-Çekirge yolu üzerindedir. Yeni Kaplıca, üçü büyük olmak üzere, toplam on kubbeyle örtülü, klasik dönem Osmanlı yapıtlarındandır.

Diğer kubbeli hamamlarda olduğu gibi, soyunmalık, soğukluk, sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Muhteşem kubbesi, kırk kumamın bulunduğu geniş havuzu, tarihi çinileri ve egzotik ve gizemli bir dünyayı andıran "düşük terleten"! İle görülmeye değer bir tarih abidesidir.

Günümüzde otel olarak ta hizmet vermektedir. Özel banyolar, turistik bölüm, masaj ve spor salonu vardır. Yapımın sonradan eklenen KAYNARCA bölümü ise, yalnız kadınlara tahsis edilmiştir. Yüzme havuzu ve kumalı yıkanma bölümü ile otel işlevini gören bölümlerden oluşur.

Yeni Kaplıcaların önemi, yalnızca yapı sanatı açısından değildir. Bunun yanı sıra, duvarlarındaki çiniler, Türk İnsanlarının birer kültür değerleri sayılır. Yapımın mimar kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı yazarlar, o dönemde yaşamış olan Mimar Sinan veya onun öğrencileri tarafından yapılmış olduğunu savunurlar.

Yeni Kaplıca şifalı sulan, cilt hastalıklarından, iç hastalıklarına şişmanlık ve solunum yollan hastalıklarına kadar birçok bedensel rahatsızlıklara etkin şifa kaynağıdır.

Kara Mustafa Kaplıcası:

Sıcaklık 53,5 0C.

Bursa- Çekirge- Mudanya şoseci üzerinde, Yeni kaplı-canın hemen yakınında~r. Bizans döneminden kalmış ve daha sonra bugünkü şekliyle, Rüstem Paşanın ağası Kara Mustafa Paşa tarafından 10. yılında yaptırılmıştır.

Erkekler ve Aileler Hamamlı ırmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca 25 odalı oteli ve çocuk oyun alanı ile hizmet veren, dinlenmeye müsait bir tesistir.

Su verimi az olduğu için, büyük havuzu yoktur. Küçük bir havuzu vardır. Ayrıca, hamamın içinde yuvarlak bir yalak bulunur. Su, bunun dibinden kaynar. Bu yalağın, kısırlık için şitalı olduğu söylentiler nedeniyle, kadınlar yalağın içine oturarak, banyo şeklinde girerler.

Dipten kaynayan 45 derecedeki sıcak su, rahim tedavisinde etki sağlar. 15-20 dakikalık duş, rahim etrafındaki iltihaplar giderir ve bu tedavi ile doğurmayan kadınlar, çocuk sahibi olurlar. Bursa'da radyoaktivitesi en zengin kaplıca, Kara Mustafa'dır. Sodyum bikarbonatlı bir sudur. Kaplıca sular en çok sodyum ve kalsiyum içerir. Romatizma, nevralji, gut, egzama, kemik kırıklarında, kadın hastalıklarında etkin şifa kaynağıdır.

Sözünü ettiğimiz kaplıcalardan başka, 2500 metre yükseklikteki Uludağ'ın Bursa için büyük değeri vardır. Uludağ, Bursa"nın sağlık yönünden olduğu kadar, turizm yönünden de önemli bir servet kaynağıdır. Uludağ, sanatoryumlar ve kayak sporunda gördüğü büyük ilgi ile ülkemizin başta gelen bir turizm merkezidir.

Bunun yanı sıra, Bursa'da gezilecek, görülecek daha birçok yerler vardır. Bursa, bir tarih ve kültür kentidir. Bizans'tan. Osmanlı'ya ve cumhuriyetin sayısız nimetlerine kadar zengin bir tarih sergiler Bursa kenti:

Bunlardan Çekirge Kaplıcaları'na yakın iki Bursa simgesini, kitaba koymayı uygun bulduk: Karagöz-Hacivat ve Mevlüd yazan Süleyman Çelebi‘nin mezarları. Büyük Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi;

Bursa İli İlçeleri Şifalı Sular.

Adliye köyü İçmeleri:

Sıcaklık 21 OC.

Gemlik ilçesine bağlı Adliye Köyü'ndedir. Bağlık bahçelik bir yerdir. Karaciğer, safra yollar hastalıklarında faydalı bir içmedir.

Akarca Madensuyu:

Sıcaklık 17 OC.

Mustafakemalpaşa ilçesi, Akarca Köyü'ndedir. İçimi nefis bir sofra suyudur. Aç karnına içilirse, karaciğer, safrakesesi, idrar yolla n hastalıklarına iyi gelir.

Armutlu Kaplıcaları:

Sıcaklık - Eski hamam 57OC. Yeni oteller 59°C.

Nuri paşa kay. 61 OC.

Gemlik ilçesine bağlı, Armutlu bucağına 5 km. uzaklıkta, yeşillikler içinde, Boz burun denilen bir yerdedir. Bizans döneminden bu yana bilinir. Yalova-Kaplıca arası, karayolu ile bir buçuk saattir. Belirli saatlerde otobüs seferleri vardır.

Ağaç hisar Kaplıcası:

Orhaneli ilçesi, Ağaç hisar köyündedir. Kükürtlü suyu deri hastalıklarında etkilidir.

Çitli Madensuyu:

Sıcaklık 15 0C.

İnegöl ilçesi, Çitli köyü yakınındadır. Kaynak, denizden 500 m. yüksek bir yamaçtadır. 150 Yıldan beri ülkemizde ün yapmıştır. Sultan Abdülaziz'in mide ağrılarına iyi geldikten sonra, ünü daha da artmış ve yabancı ülkelere bile pazarlanmıştır. 1855'den beri dokuz madalya almıştır. Serbest C02 gazı oldukça yüksektir. karaciğer, safra yollar ve mide rahatsızlıklarında üstün etkisi vardır.

Düldek Kaplıcası (Akarca):

Sıcaklık 44 OC.

M. Kemalpaşa ilçesine 10 km. uzaklıkta, Akarca Köyü'ndedir, Bulunduğu yer, yeşillikler içindedir. Su, iki metre derinliğinde, kuyu gibi bir yerden köpürerek kaynar. Gürültü ile fokurtular yaparak çıktığından "dümbüldek" ismi verilmiştir.

Gemlik Kaplıcası:

Sıcaklık 36 OC.

Gemlik İlçesi'nin 1 km. yakınındadır. Ilık olduğu için, tedavi amacıyla gelenler azdır. Daha ziyade yıkanmak için gelirler. Dimağ yorgunluğu nevrastenik hallerinde faydalıdır.

Oylat Kaplıcaları:

Sıcaklık 40,OC.

İnegöl ilçesine 27 km. uzaklıkta, ormanlık ve yüksek bir tepenin eteğindedir. Bulunduğu yer, denizden 840 km. yüksektir. Kaplıca, iki tarafı vadilerle çevrili bir yamaç üzerine kurulmuştur. Sırtını dayadığı dağ silsilesi, Uludağ'ın etekleridir. Tarihi geçmişi Romalılar dönemine kadar uzar.

Suyunun 40 derece sıcaklıkta olması nedeniyle, soğutulmadan banyo yapılması olanağı vardır. Su verimi dakikada 3000 litre olduğundan, radon gazının fazlalığına bir avantajdır. Bu gazlar, etrafa yayılarak, solunum yoluyla vücuda geçer. Oylat kaplıcası bol sulu bir kaplıcadır. Üç aslanağzından büyük havuza dökülür. Kumalarında musluk yoktur. Devamlı akar.

"Arsenikli, sülfatlı, karbonatlı" bir sudur. İçmeye elverişlidir, Modem havuzlan vardır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklar, İdrar yollan rahatsızlıklarında büyük fayda sağlar. Çeşitli konaklama tesisleri ve satış üniteleriyle yıl boyunca hizmet sunar.

Uludağ Madensuyu:

Sıcaklık 16 OC.

Bursa'ya 30 km. uzaklıkta Gönderet Köyü'ndedir. Nilüfer Deresi yamacındaki bir kaya çat1ağından çıkar. Eski yıllarda, Bursalılar bu suyu şişeler içinde getirip içerlermiş. 1924 yılında kaynağında yapılan bir tesisten sonra ismi Keşiş dağı suyu olmuş. Daha sonra 1940'da tesis yenilenmiş ve bu kez de, "Uludağ Madensuyu" ismiyle pazarlanmış. Tanınmış bir madensuyudur. İçimi hoştur. Mide şişkinliğine, hazımsızlığa, böbrek taşlarının düşürülmesinde faydalı bir şifalı sudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp