Bursa Alerji Merkezi

Bursa Alerji Merkezi :

Bu durum deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep olduğu bir hastalıktır. Allerjik kontak dermatite neden olan maddelere allerjen denilir. Eğer bir kişi bu allerjene karşı allerjik ise, bu allerjen ile temas kaşıntı ve küçük su dolu kabarcıklara neden olur. Bu tablo ise allerjik kontakt dermatit olarak adlandırılır.

Asitler, alkali, çözücü, kuvvetli sabun ve deterjanlar genelde allerjik kontakt dermatite neden olmaz. Bu kuvvetli kimyasallar herkesin derisinde reaksiyon oluşturur. Bu maddelere irritan denilir. Bazı kimyasal maddeler hem allerjen, hem de irritan yapıda olabilir.

Dermatitin görüntüsü nasildir?


Genellikle deri kırmızı, ödemlidir ve su dolu kabarcıklar vardır. Bu kabarcıklar patlayarak, pullanma ve kabuklanma ile kaplıdır. Daha sonra deri rengi koyulaşır ve derinin kabalaşır. allerjik kontakt dermatiti diğer döküntülerden ayırmak zordur.

Nedenin saptanması

Hastanın evde veya iş yerinde derisi ile temas eden maddeler dermatoloji uzmanı tarafından sorgulanır. Bir çok kontakt dermatit, döküntünün yerleşimi ile tanınır. Bazen fizik muayene ve sorgulama ile allerjen saptanamaz, bu durumda Dermatoloji Uzmanları allerjik patch (yama) testi uygularlar. Patch test temas eden allerjeni tespit etmek için kullanılan kolay ve güvenli bir testtir. Olası allerjenin ufak bir miktarı deriye uygulanıp bantlanır ve iki gün sonra test bölgesi açılır. allerji olduğunda yama testinin uygulandığı alanda küçük kırmızı bir döküntü olur.

Sik rastlanılan allerjenler nikel, lastik, boyalar, koruyucular, parfümler ve bazı bitkilerdir.

Nikel Dermatiti

Nikel bir çok metal eşyada bulunan bir maddedir. Bir çok krom kaplı obje, hassas kişilerde reaksiyon oluşturabilecek miktarda nikel içerir.Paslanmaz çelikten yapılan eşyalar nikel içerirler, fakat bu nikel siki bağlandığından nikel hassasiyeti olan kişiler için güvenlidir.Nikel içeren küpeler kulak memesinde allerjiye neden olurlar ve nikel allerjisi bulunan kişilerde sıklıkla problem olurlar.

Kulak delmek için kullanılan iğneler veya küpe takılması ile allerji başlar. Kulağı delmek için yalnızca paslanmaz steril iğneler kullanılmalıdır. Delme işleminden sonra en azından üç hafta nikel içermeyen küpeler kullanılmalıdır.Kıyafetlerdeki düğme, fermuar ve klips ve benzeri metal aksesuarlar nikel içerirler ve allerjiye neden olabilirler.

Nikel hassasiyeti bulunan kişiler kıyafetlerinde naylon aksesuarlar kullanmalıdır. Nikel hassasiyeti bulunan kişilerde terleme dermatiti şiddetlendirir. Nikel içeren objelerin terli bir deriye temasından 15-20 dakika sonra deride kaşıntı başlar: Döküntü bir iki gün içinde gelişir. Eğer terleme yok ise ayni objelerin saatlerce teması herhangi bir probleme neden olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp