Bronşektazi Bitkisel Tedavi

Bronşektazi Bitkisel Tedavisi ve Diğer Tedavi Yöntemleri Hakkında Genel Bilgiler: Bronşektazi tedavisinde medikal tedavi ve pulmoner rehabilitasyon olmak üzere 2 çeşit tıbbi tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Bunun yanında bronşektazi bitkisel tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda bazı bronşektazi etkilerini giderici ve tedavi edici kürler ortaya çıkarılmıştır.Tedavi hastanın durumuna göre değişebilir. Bronşektazi 2 'mm den geniş bronş duvarlarının harabiyeti sonucunda şişmesi veya genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bir akciğer rahatsızlığıdır.Bronşektazi hastalığı üç sınıfta incelenir.

Bronşektazi Bitkisel Tedavi Seti:

Bronşektazinin tedavisinde etkilidir. Bronşlarda biriken balgamı atarak ve bronş duvarlarındaki enflamasyonu gidermeye yardımcı olur. Nefes açıcı ve akciğerleri yenilemeye yardımcı etkisi bulunmaktadır. Bronşektazi hastaları düzenli kullanmaları halinde kısa süre içinde setten farkedilir yarar görebilirler. Bronşektazi hastalarına tavsiyemiz bu sete 3-4 ay boyunca devam etmeleri yönündedir. Bu süre sonunda bronş ve akciğerdeki problemlerine yardımcı olarak bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkabilecektir...

Okaliptuslu Zencefilli Macun

Tazelik verici, kuvvetlendirici, Antiseptik, temiz olmayan derilerde, akne, kepek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, virüslere karşı, grip ( boğaz iltihaplanması, sinüzit iltihaplanması, bronşitte-Antibiyotiğe yardımcı ) bahar nezlesi..romatizma ağrılarında ve sinir iltihaplanmasında. Haşerelere karşı çok kuvvetli tesir eder. Soğuk algınlığı, nezle, kas tutulmaları, sinüs gibi rahatsızlıklarda güçlüdür. Migren ve romatizma ağrılarını dindirir, cilt ülseri ve yarayı iyileştirmeye yardımcı olur.

İçindekiler: Okaliptus yaprağı , sinirli otu, kantaron çiçeği , zencefil kökü , meyna kökü , ada çayı , biberiye , hatm çiçeği , anason tohumu , karanfil , çörek otu , andız kökü , rezene tohumu , ebegümeci otu , hardal tohumu , deniz kadayıfı , günlük sakızı , turp tohumu , havuç tohumu , , okaliptus yağı , nane yağı , andız pekmezi , çam balı , dut pekmezi,

Kullanım Şekli: Günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce 1 tatlı kaşığı alınması tavsiye edilir.

Kırmızı Ginseng

Kırmızı ginseng, geleneksel çin tıbbında, zihni güçlendirici, irfan ve bilgeliği artırıcı bir bitki olarak kullanılmakta ve düzenli kullanımının yaşam süresini uzatacağına inanılmaktadır. Günümüzde bilim adamlarınca yapılan akademik araştırmalar sonucunda kırmızı ginsengin, kalp, akciğer, sindirim sistemi organları ve böbrekler üzerinde gayet etkili bir tonik etkisine sahip olduğu, aynı zamanda ruhsal dengenin korunmasında, hafızanın ve cinsel perfromansın artırılmasında katkı sağlayacağı ortaya çıkarılmıştır. Kırmızı ginseng, diğer ginsenglerden özellikleri bakımından farklıdır. Kırmızı ginsengin üretimi 6 yıl sürmekte ve diğer ginsengler 8-9 çeşit yararlı madde içerirken, kırmızı ginseng 20 den fazla faydalı madde (ginsenoid) içermektedir. Deney ve araştırmalar kırmızı ginsengin vucüdun protein, nükleik asit sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını uyardığını ortaya koymuştur. Kırmızı ginseng aynı zamanda toksik maddelerin vücuttan atılmasını da hızlandırmaktadır. Bu nedenle kırmızı ginsengin karaciğeri koruduğu ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesini kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Kırmızı ginsengin, kan sulandırıcı, kalp ilaçları, insulin ve antidepresan ilaçlar kullanan kişiler ve hamile yada emziren bayanlar tarafından kullanılması önerilmez.

Kullanımı:

Yemeklerden yarım saat önce günde 2 defa, 1 kapsül alınması önerilir.

Meyan Kökü

Doğal kaynaklı maddelerin çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkinliği yapılan araştırmalarla gittikçe daha net anlaşılmaktadır. Sigara içen kişilerde bu korunma ihtiyacı daha belirgin bir hal almıştır. Bu yüzden sigara içen kişilerin özellikle B vitaminleri ve C vitamini, beta-karoten, E vitamini, selenyum, l-cysteine, glutathione gibi antioksidan besin maddelerini daha fazla almaları gerekmektedir.

Meyan kökü, sigara içen kişilerde bu desteği sağlarken ayrıca, göğsü yumuşatmaya, balgamı söktürmeye, ateşi düşür meye ve öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Nezle ve bronşitte iyileştirmeye, solunum yollarında mukozayı korumaya, boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.

Diğer Bronşektazi Tedavi Yöntemleri

Bilgisayarlı tomografide bronşektazik değişimlerin her iki akciğerde yaygın olarak görüldüğü olgularda medikal tedavi ve pulmoner rehabilitasyon uygulanır. Medikal tedaviye alınan hastalarda enfeksiyon ataklarının olduğu dönemlerde antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır. Bunun dışında balgamı sulandırıcı ve rahat balgam çıkarılmasını sağlayan ekspektoran şuruplar, kanama varlığında istirahat ve kanamaya yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Ciddi kanaması olan ve hastalık yaygınlığı nedeniyle cerrahi girişim düşünülmeyen olgularda kanamanın durdurulmasına yönelik olarak bronşial arter embolizasyonu gibi radyolojik girişimsel tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemde bilgisayarlı tomografi cihazı rehberliğinde kanayan bronşun atardamarına bir kateter ile girilerek buraya atardamarın tıkanmasına neden olan bir madde enjekte edilir.

Belirli bir bölgede lokalize bronşektazide ise ciddi ve hayatı tehtid eden kanama, sürekli bol miktarda balgam çıkarma, sık tekrarlayan enfeksiyonlar söz konusu ise yani hastanın hayati tehlikesi varsa ya da yaşam kalitesi bozulmuş ise cerrahi girişim uygulanır. Ancak fazla yakınmaya neden olmayan lokal bronşektazilerde, yaygın bronşektazide olduğu gibi medikal tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Cerrahi girişim uygulanmayan bronşektazi olgularında enfeksiyon ataklarından korunmak için grip ve zatürre aşıları hekime danışılarak yapılmalıdır. Ayrıca medikal tedavi uygulanan hastalara genişlemiş bronşlar içerisinde biriken balgamın çıkartılabilmesi için pulmoner rehabilitasyon ve postüral drenaj teknikleri hastalara öğretilmelidir.

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi, 2 mm'den geniş çaplı bronşların duvar harabiyeti nedeniyle kalıcı genişlemesi olarak tanımlanmaktadır.1950 yılında Reid, bronşektaziyi radyolojik görünümleri ve otopsi bulgularına göre 3 sınıfa ayırmıştır ve bu sınıflama hala geçerliliğini korumaktadır.

1) Silendirik bronşektazi : Bronş enine kesit çapı artmıştır yani bronş basitçe genişlemiştir.

2) Variköz bronşektazi : Bronşların aynı bacaklarda görülen varisli damarlar gibi hem genişlemiş hemde duvarları düzensiz hale gelmiştir.

3) Kistik bronşektazi : Bronşlar yapısal özelliklerini tümüyle kaybederek balon gibi yuvarlak kistik yapılar haline gelmiştir. Birçok hastada ise bu tiplerden 2 ya da 3'ü akciğerin değişik alanlarında bir arada bulunurlar.

Bronşektaziye yol açan nedenler

Bronşektazi olgularının büyük çoğunluğunda akciğer enfeksiyonları hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle çocukluk çağı enfeksiyonlarından boğmaca ve kızamık iyi tedavi edilmediğinde bronşlarda genişlemelere neden olur. Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de kızamık ve boğmaca aşısının kitlesel olarak uygulanması ile bronşektazi sıklığı eskiye göre önemli ölçüde azalmıştır. Çocukluk çağı enfeksiyonlarının yanısıra diğer mikroplara bağlı olarak gelişen zatürre, tüberküloz gibi akciğer enfeksiyonları da iyi tedavi edilmediklerinde ya da tedavileri geç kaldığında bronşektaziye neden olmaktadırlar.

Enfeksiyon hastalıkları dışında bronşlarda daralma veya tıkanmaya neden olan her türlü hastalık, tıkanan bölümde yine enfeksiyona yol açarak bronşektazi gelişimine zemin hazırlamaktadır. Örneğin çocuklarda yabancı cisimlerin soluk borusuna kaçırılması, çocuk ve erişkinlerde iyi ya da kötü huylu tümörler, tüberküloz hastalığı bronşlarda tıkanmaya yol açarak hastalığın ortaya çıkmasına neden olurlar. Enfeksiyon ve bronş tıkanması dışında bronşektazi daha az oranda da doğumsal bir hastalık olarak görülebilir.

Bronşektazi hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?

Şiddeti ve miktarı hastalığın yaygınlığı ve tipine göre değişmekle birlikte öksürük ve balgam çıkarma en sık görülen semptomlardır. Genişlemiş ve yapısal özelliklerini kaybetmiş bronşlar akciğerin savunma sistemini zayıflatarak sık sık enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon dönemlerinde ateş, balgam miktarında artma, balgamın iltihaplı sarı-yeşil görünüm kazanması, kötü kokulu soluk ve kan tükürme gibi belirtiler ortaya çıkar. Önlem alınmadığı taktirde sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar akciğerlerdeki harabiyeti arttırarak hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Yaygın hastalığı olanlarda nefes darlığı, siyanoz, kilo kaybı, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kansızlık görülebilir.

Hastalığın tanısı

Genellikle öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, sık akciğer enfeksiyonu geçirme yakınmaları ile hekime başvuran hastalarda daha ilk muayenede hekimi bronşektazi kuşkusuna götüren muayene bulguları olabilir. Yaygın bronşektazisi olan hastalarda parmaklarda çomaklaşma görülebilir.

Fizik muayenenin ardından çekilen akciğer grafisi bazı hastalarda hiç bir bulgu vermez. Bronşektazinin kesin tanısı ince kesit bilgisayarlı tomografi ile konulur ve tomografi bulgularına göre hastalığın tedavisi planlanır. Ayrıca bronşektazi tanısı konulan olgularda lokal bir hastalık söz konusu ise ilgili bronşta tıkanmaya neden olan bir hastalığın olup olmadığını araştırmak amacıyla bronkoskopi yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp