Bronşektazi Ameliyatı

Bronşektazi Ameliyatı

Bronşektazi Ameliyatı Hakkında Genel Bilgiler

Bronşektazi ameliyatı ilaçla tedavinin mümkün olmadığı durumlarda çeşitli yöntemler kullanılarak yapılır.Bronşektazi ameliyatı ve kullanılan yöntemleri görmek için tıklayınız...Bronşektazi belirtileri kişiye göre değişmekle beraber,genellikle öksürük balgam çıkarma en sık görülen semptomlardır.Bronşektazi tedavisinde medikal tedavi ve pulmoner rehabilitasyon olmak üzere 2 çeşit tıbbi tedavi yöntemi uygulanmaktadır.Bunun yanında bronşektazi bitkisel tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.Bununla ilgili yapılan çalışmalarda bazı bronşektazi etkilerini giderici ve tedavi edici kürler ortaya çıkarılmıştır.Tedavi hastanın durumuna göre değişebilir.Bronşektazi 2 'mm den geniş bronş duvarlarının harabiyeti sonucunda şişmesi veya genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bir akciğer rahatsızlığıdır.Bronşektazi hastalığı üç sınıfta incelenir.Bronşektazi özellikle çocukluk dönemindeki bazı enfeksiyon hastalıkları neticesinde ortaya çıkabilir.Bunun yanında diğer mikrobik enfeksiyonlarda buna sebep olabilir..Bir akciğer rahatsızlığı olan bronşektazi için hazırlanan yardımcı gıda takviyelerini görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz...

Bronşektazi Ameliyatı

İlaçlarla tedavi edilmesi mümkün olmayan durumlarda hastalıklı bölgenin cerrahi olarak çıkartılması gerekir.

Bronşektazinin akciğerde kısıtlı bir bölgede yerleştiği durumlarda cerrahi uygulanır. İlaç tedavileri ile kontrol altına alınan durumlarda veya yaygın bronşektazide cerrahi tedavi uygulanmaz.

İlerlemiş olgularda ilaç tedavisine yanıt alınamaz ve yaşam kalitesi bozulursa, ağızdan kan gelmesi veya akciğer boşluğunda iltihaplanma, sık hastane yatışı gibi durumlar varsa cerrahi girişim gerekir.

Burada en önemli noktalardan biri de hastanın yaşam kalitesinin bozulmasıdır. Hasta eğer sosyal yaşantısını etkileyen bir bronşektazi hastalığına sahip ise cerrahi girişim faydalı olur.

Bronşektazi operasyonları sonrasında yaşam kalitesi belirgin şekilde düzelir.

Uluslar arası Kaynaklar Ne Öneriyor?
İlaç tedavileri ile başarılı sonuç elde edilmeyen durumlarda, hastaların yakınmalarının fazla olduğu, hastanın sürekli ilaç kullanması gerekli olacak kadar sık enfeksiyonların olduğu, öksürükle ağızdan bol miktarda kan gelmesinin mevcut olduğu hallerde cerrahi tedavinin uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Açık yöntemde 5. ve 6. kaburgalar arasından yapılan yaklaşık 15cm bir kesi ile akciğerlere ulaşılır. Hasta olan lob veya akciğer segmenti damarları ve bronşu kesilip dikilerek kapatıldıktan sonra çıkartılır. Kalan akciğer dokusundan hava kaçağı olursa bunlar onarılır ve 1 veya 2 adet dren konularak işlem sonlandırılır.

Kapalı (endoskopik) yöntemde ise 2 adet 1cm kesi yapılır buradan bir kamera ve ilave cerrahi aletler ilerletilir. 5cm yardımcı bir kesi yapılarak kaburgalar arası genişletilmeden hastalıklı akciğer lobu çıkartılır. Aynı şekilde hava kaçakları onarılıp dren konulduktan sonra işlem sonlandırılır.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Ameliyat sonrası kanama, zatüre, enfeksiyon, akciğerlerden hava kaçağı olması gibi riskler mevcuttur. Bu durumlar hastaların %5-7‘sinde görülebilir.

Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?
Ortalama olarak hastalar ameliyattan 4-5 gün sonra taburcu edilirler.


Video-Yardımlı Akciğer Ameliyatları (VATS)

Endoskopik ameliyatların göğüs kafesinin kaburgalar arasından kesilerek açıldığı "açık yöntem"e göre belirgin üstünlükleri vardır.1,2 veya 3 adet 1cm kesiler yapılarak bir kamera göğüs boşluğu içerisine ilerletilir. Görüntü video ekranına yansıtılır, kesilerden içeriye özel cerrahi aletler ilerletilerek işlem gerçekleştirilir.Günümüzde artık tek 2,5cm'lik kesi kullanılarak işlemi uygulamaktayız. Uniportal denilen bu işlemde hasta konforu ve kozmetik sonuçlar daha iyi olmaktadır.Bu işlemi uygulayabilmek için bu konuda eğitim alınmış olması ve uzun yıllar tecrübe gerekir.

Video Yardımlı Akciğer Ameliyatları konusunda ülkemizden yapılan ilk yurt dışı dergide bilimsel makale 1998 yılında ekibimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu bilimsel yazıda 341 video yardımlı akciğer operasyonu ile elde edilen sonuçlar sunulmuştur.

BU YÖNTEMİN ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR?

• Ameliyat daha kısa sürer.
• Ameliyat sonrası ağrı çok daha azdır.
• Komplikasyonları daha azdır.
• Hastanede kalış süresi daha kısadır.
• Ameliyat sonrası yoğun bakımda kalmayı gerektirmez.
• Hastaların normal yaşantılarına dönmeleri daha hızlı olur.


HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Göğüs boşluğu içerisinde yar alan hastalıkalrın cerrahi tedavilerinin büyük bölümünde bu yöntem kullanılabilir. Belli başlı ameliyatlar şunlardır:
• Akciğer kanserleri (erken evrede olanlar),
• Diğer akciğer tümörleri,
• Kistik hastalıklar,
• Mediasten tümörleri,
• Akciğer biyopsileri
• Göğüs boşluğunda sıvı toplanmaları
• Göğüs duvarı anomalileri
• Diyafram ameliyatları
• Aşırı terleme tedavisinde ETS


AMELİYATIN RİSKLERİ-KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

VATS yöntemi son derece düşük komplikasyon oranına sahiptir. Ancak, gerçekleştirilecek olan operasyonun büyüklüğüne ve hastanın genel durumuna bağlı olarak %1-4 arasında komplikasyon oluşabilir. Oluşacak komplikasyonlar önceden bilinerek gerekli önlemler alındığında komplikasyon oranları son derece düşük olur.

AMELİYAT SONRASI KAÇ GÜN HASTANEDE KALMALIYIM?
Yapılacak olan işlemin büyüklüğüne göre ortalama olarak 1-3 gün arasında hastane yatışı gerekli olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp