bronş genişlemesi tıbbi adı ile bronşektazi

Bronşektazi Bitkisel Tedavi ile geçermi? sorusuna yanıt olarak; bronşektazi bitkisel tedavisi hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır. Bronşektazi bitkisel yollar ile tedavisi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bronşektazinin kesin tedavisi var mıdır?

Bronşektazinin kesin tedavisi, hastalıklı kısmın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu girişim, bronşektazinin akciğerlerin sadece belli bir bölümünde bulunduğu ve kalacak akciğer dokusunun sağlam olması durumunda yapılabilir. Bunun için de cerrahi girişim düşünülen her hastanın mutlaka bronkografi ile değerlendirilmesi gerekir. Bronşektazi yaygın ise cerrahi tedavi söz konusu değildir.

Bronşektazinin ilaçla tedavisi

Bronşektazi tedavisinde amaç, enfeksiyonların oluşumunun önlenmesi ve meydana gelen enfeksiyonların da uygun antibiyotiklerle iyileştirilmesidir.

Bronşektazili hastalar her yıl ekim ayında grip aşısı ve bir kereye mahsus da pnömokok aşısı olmalıdırlar.
Antibiyotik seçiminde, balgamın boyanarak mikroskop altında incelenmesi iyi bir yol göstericidir.

Tedavi süresi 10 günden az olmamalıdır. Antibiyotiklerle beraber balgam sulandırıcı ve söktürücü ilaçlar da verilmelidir. Bol sıvı içilmesi, solunan havanın nemlendirilmesi de yararlıdır.

Bronşektazi tedavisinde fizyoterapi yöntemlerinin de büyük önemi vardır. Hastaya bronşektazinin bulunduğu yere göre pozisyon verilip (örneğin, alt lobda bronşektazisi olan hastalar yataklarının kenarlarında baş aşağı sarkıtılıp) göğüs duvarına küçük darbeler vurarak zor çıkan, yapışkan balgamın atılması sağlanmış olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp