Boyundaki Sivilce

Boyundaki Sivilce : Sivilce ve oluşma nedenleri ile ilgili ne kadar bilgin var ?
peki, sivilceler ile ilgili doğru diye bildiğin şeylerin doğruluğundan emin misin ?
doğru bilgi edinmek, yanlışları düzeltmek için aşağıdakileri gözden geçirmekte yarar var.

doğrular - yanlışlar


1- vücudun her bölgesinde sivilce oluşabilir.

doğru: her ne kadar sivilce lezyonları daha çok yüz bölgesinde ortaya çıksa da, aynı zamanda boyun, omuz, göğüs, kafa derisi, kalça, kol ve bacaklarda da görülebilir. bundan başka, tropikal iklimlerde sivilce alevlenebilir. bu stil sivilce gövde ve uyluk bölgesinde görülür. şiddetli bir sivilcedir. genellikle mikrobik olduğu düşünülür. bu tür durumlarda ağızdan antibiyotik tedavisi tavsiye edilir. kesin çözüm daha soğuk iklimlere geçmekle sağlanabilir.

2- sivilce geçici bir problemdir.

yanlış: sivilce geçici bir sorun değildir. ancak, tedavi edilebilir bir durumdur. sivilceler bir gecede iyileşmez; cildinizin tamamen düzelmesi için vakit gerekmektedir. pek çok sivilce tedavisi haftalar ya da aylar sürebilir. sivilce oluştuktan sonra yüzeyde kalan kırmızı leke, vakit zaman ciltte 4-6 ay boyunca görülebilir. sıcakta ya da egzersiz sonrasında bu iz daha da belirgin bir hale gelebilir. derhal moralinizi bozmayın.
unutmamanız gereken şey şu: ne kadar kısa müddet içerisinde tedaviye başlarsanız, o kadar kısa zamanda iyi görünen bir cilde sahip olursunuz.

3- yalnızca bölgesel tedavi işe yaramaz.

doğru: yüzünüzün ve sivilcelerin yayıldığı bölgenin tamamı tertipli olarak tedavi edilmelidir. böylece enfeksiyonun yayılması ve yeni sivilcelerin oluşması önlenebilir. enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ilk olarak sivilcelere dokunmamak, ikinci olarak da genel cilt temizliğine dikkat etmek gerekmektedir.

4- çikolata sivilce yapar.

yanlış: bilimsel araştırmalar sivilcenin beslenmeyle bir alakası olmadığını göstermektedir. sandığınızın aksine pizza, çikolata ve patates cipsi yediğiniz bir akşamın sabahında sivilcelerle uyanmazsınız. ya da tersine, yalnızca pirinç ve sebze yiyerek de sivilcelerden kurtulamazsınız. bundan böyle günümüzde, sivilceli kişilerde balık yağı, çikolata, patlamış mısır, süt ve yağlı yiyecekleri kısıtlama eğilimi de ortadan kalktı. canınız ne diliyorsa yiyin ama sağlıklı ve dengeli beslenmenin en doğrusu olduğunu sakın unutmayın.

5- sivilceleri sıkmak kalıcı izlere ve lekelere sebep olur.

doğru: en doğru tavrın sivilcelerinize hiç dokunmamak olduğunu unutmayın. şayet iltihap derinde ise onu çıkartmak için kuvvetle sıkmak, daha derine kaçmasına, daha uzun müddet ve daha büyük boyutta devam etmesine, hatta iz bırakmasına sebep olur. bu hareketinizle enfeksiyonu çevredeki diğer gözeneklere de bulaştırmış ve yeni sivilcelerin oluşumuna zemin hazırlamış olursunuz. sivilceleri sıkmanın kalıcı izlere ve lekelere sebep olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın.

6- cildimi temiz tutarsam sivilce olmaz.

yanlış: şayet sivilcenin, gözeneklerin kirle dolmasından oluştuğunu sanıyorsanız ve cildinizi sert bir biçimde sık sık temizliyorsanız sivilcenizin kötüleşmesine zemin hazırlıyorsunuz demektir. sivilce temel olarak kir ya da yüzey yağları nedeniyle oluşmaz. her ne kadar cildinizdeki fazla yağlar, ölü hücreler ve günün sonunda cildinizde biriken kirler cildinizi bakımsız gösterse de bunları elinizle ovalayarak temizlememelisiniz. cildi temiz tutmanın mutlaka birtakım yararları vardır ama aşırı yıkama (bu teorik olarak tartışmalı bir tez olsa da) ve tahriş ile sivilceniz daha kötüye gidebilir. belli biraz sebum, derinin çok fazla kurumasını önlemek için gereklidir; bu nedenle aşırı yıkama yarardan çok zarar getirebilir.

7- erkekler uzun süreli ve daha çok sayıda sivilce oluşmasına eğilimlidirler.

doğru: ergenlik* çağındaki erkekler, katıldıkları sportif faaliyetlerin çoğunlukla daha yoğun olması nedeniyle, yaşıtları olan kızlardan daha fazla terlerler. bu bakımdan, hijyene özel bir önem vermeleri şarttır. terlemenin peşinden yüzün kesinlikle yıkanması ve sivilceye karşı özel sabunlar kullanılması gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp