Boyuna Kramp Girmesi

Boyuna Kramp Girmesi :

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, yaz tatilinin başladığı bugünlerde pek çok kişinin, sportif aktivitelere daha fazla zaman ayırdığını belirtti. Genellikle spor yaparken ortaya çıkan krampın denizde yüzerken gerçekleşmesi halinde tehlikeli olduğunu vurgulayan Kaya, "Kasların kasılmasıyla meydana gelen kramp, kişinin kramp giren uzvunu hareket ettirememesine neden olur. Bu durum suda gerçekleşiyorsa, boğulmalarla sonuçlanan üzücü olaylar yaşanabilir" dedi.

Krampın, kasların içinde bulunan miyofibril olarak adlandırılan kulakçıkların, güç ortaya çıkarabilmek için iç içe geçmesinin ardından gevşeme hareketini yapamaması olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Uyku dengesizliği, hava değişimi, stres, yorgunluk gibi faktörler, krampın ortaya çıkmasındaki en temel nedenlerdir. Kramp giren bölgeye, pek çok kişinin uyguladığı germe, kıl çekme, iğne batırma gibi yöntemler kesinlikle bilimsel değildir. Ancak Türkiye'de pek çok profesyonel futbolcu bile, antrenmanlar sırasında bilimsel olmadığı gibi, krampın derecesini artıran iğne batırma, kıl çekme, kasılan bölgeyi germe gibi son derece yanlış hareketleri yapmaktadır. Çünkü, bir dokuya batırılan iğne ya da o bölgeden kıl çekme, kilitlenen kasın iyice kasılmasına neden olur. Oysa yapılması gereken şey oldukça basittir. Eğer bükücü olarak nitelenen kaslara kramp girerse, onun tam tersindeki açıcı kaslara hafif bir mukavemet uygulanır. Böylece, kilitlenen kaslar, kısa süre içinde birbirinden ayrılacaktır."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp