Boyun ve kol ağrıları

Boyun ve kol ağrılarının tanı ve tedavisini kavrayabilmek için öncelikle bu bölgenin anatomisi çok iyi bilinmelidir. Mevcut semptomlar arasında nörolojik olanların bulunup bulunmadığını anlamak ve bunun hangi düzeyden (omurilik, radiks, pleksus, periferik sinir) geldiğini kavramak için bu anatomik bilgilere sahip olunması ve iyi bir nörolojik muayenenin yapılması şarttır.
Sınıflama:
A-Boyun ağrıları
1-Servikal nevralji: Çok seyrektir. Bazen glosssofaringeal ve superior laringeal nevraljiler boyunda yansıyan ağrıya neden olurlar. Genellikle C2-4 radikslerinin nevraljileri olur. CL radiksinin duysal komponenti yoktur.
2-Travmatik kökenli boyun ağrıları
a)Boyun kasilması (neck sprain): Basit veya orta dercede travmalardan sonra boyunda tutulma ile birlikte olan ağrılı durumdur. Genellikle ligamanlarda, eklem kapsüllerinde ve kaslarda zedelenme olmuştur. Boyun hareketleri ağrılı ve kısıtlıdır. Nörolojik bulgu olmaz. İstirahat, antienflamatuar ve miyorelaksan tedavi ve boyunluk ile tedavi edilir.
b)Kamçı yaralanması (whiplash injury): Duran araca, yüksek hızlı bir başka aracın -genellikle arkadan- çarpması ile olur. Duran aracın içindeki kişinin başı şiddetli ekstansiyona, daha sonra fleksiyona, daha sonra ise tekrar ekstansiyona ve fleksiyona gelir. Başın gövde üzerindeki güçlü öne ve arkaya hareketleri kamçı hareketlerine benzetildiğinden bu yaralanmaya kamçı yaralanması adı verilmiştir. Bu sırada ligamanlarda ve kaslarda kopmalar ve yırtıklar olur. Çok şiddetli olgularda intervertebral diskte yırtılma ve hatta dislokasyon olabilir. Araba koltuğunda başlık olması bu tip travmayı bir miktar engelleyecektir. Şiddetli baş ve boyun ağrısından yakınan bu kişilerin servikal grafılerinde genellikle lordozda düzleşme dışında bulgu saptanmaz. Tedavisi "neck sprain" de olduğu gibidir.

c)Atlanto-aksial dislokasyon: Daha çok çocuklarda görülen üst servikal yaralanmalar, hafif travmalar sonunda da olabilir. Spinal kanal bu bölgede çok geniş olduğu için genellikle nörolojik bulgu yaratmaz. Genellikle odontoid proses fraktürü ile birliktedir. Eğer kuşkulanılmaz ve grafı çekilmez ise gözden kaçabilir ve geç miyelopati ile sonuçlanabilir. Bazen çocuklarda tortikolise de yol açabilir. Travma geçirdiği iyi bilinmeyen küçük bir çocuk, boyunda bir tarafa bükülme (tortikolis) ve çocuğun başını elleri ile taşıması şeklindeki bir yakınma ile getirildi ise üst servikal travmadan kuşkulanınak gerekir. Bu nedenle travma sonrası ağrılı boyun sendromlannda daima grafı çekilmelidir. Ender olarak üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ve romatoid artritte de atlanto-aksial dislokasyon olabilir.
d)Fraktür ve dislokasyonlar: Orta ve alt servikal bölgenin fraktür ve dislokasyonlan seyrek olarak nörolojik bulgu yapmaksızın boyun ağrısı yaparlar. Dİrekt grafı genellikle etanı koydurucudur.
3-Miyofasial ağrılar. Boyunda multifidus, trapezius, splenius servisis, levator skapula, digastrik kasın miyofasial ağrılan olabilir.
4-Enfeksiyoz hastalıklar: Omurga tüberkülozu çok seyrek olarak servikal bölgeyi tutar. Diğer enfeksiyonlar daha da seyrek görülür.
5-İnflamatuar hastalıklar: Servikal osteoartroz, romatoid artrit, ankilozan spondilit.
6- Tümörler: Genellikle metastazlar görülür. Servikal vertebra metastazlan diğer vertebral düzeylerdeki metastazlara göre daha az nörolojik tutuluş yaparlar. Oysa ağrı ve deforrnite yapma oranı daha yüksektir.
7-Endokrin ve metabolik bozukluklar: Diffüz idiopatik iskelet hiperostozu,: yaşlı erkeklerde görülen ve aşın kemik yapımı sonucu boyun ağrısı ve katılığı yapan bir hastalıktır. Ligamentum flavum kalsifikasyonu, nedeni iyi bilinmeyen, san ligamanda kalsiyum pirofosfat dihidrat kristalleri birikmesidir. Hiç bulgu olmayabileceği gibi ileri nörolojik bulgular da olabilir.

8-Diğer ağrılı durumlar arasında Boyun-dil sendromundan söz edebiliriz. Boyun-dil sendromu, başın aniden döndürü1mesi ile başlayan boyun ve dilde uyuşukluktur. Boynun rotasyonu sırasında 2. servikal radiksin atlantoaksial boşlukta sıkışması sonucu olur. Lingual sinirden gelen a:fferent lifler 2. servikal radikse hipoglossal sinir aracılığı ile giderler. Diğer boyun ağrısı nedenleri arasında tiroiditis, akut laringitis, hiyoid kemik sendromu (hiyoid kemiğe yapışan kasların tendinitisi sonucu olan yutma sırasındaki boyun ve boğaz ağrısı), kalsifiye retrofaringeal tendinitis (Iongus kolli kaslan ve tendonlannın inflamasyonu sonucu boynun ön kısmında ve yutma sırasındaki ağrı), posterior servikal sempatetik sendrom (servikal sempatetik zincirin irritasyonu sonucu ense ağrısı, baş dönmesi, vertigo, bradikardi, komea refleksi kaybı, omuz ağrısı), styloid sendrom (uzun bir styloid çıkıntının yaptığı ve genellikle tonsillektomi sonrası görülen boğaz ağrısı, disfazi ve kulağa vuran ağrı) sayılabilir.
B-Kol ağrıları (Brakialji)
I-Omurilik lezyonları
1-İntradural- ekstrameduller Iezyonlar
2-Meningeal karsinomatozis
3-Ekstradurallezyonlar
II-Radiks lezyonlan
1-Servikal spondilozis
2-Disk hernisi
3-Fraktürler
4-Radiks avulsiyonu
III-Brakial pleksus lezyonlan
1-Torasik çıkış sendromu
2- Tümörler a)İntrensek Tümörler
b)Pancoast Tümörü
3-Brakial pleksitis 4-Postradyasyon pleksopatisi 5-Kontüzyon ve gerilme yaralanması 6-Penetran travma lVI-Periferik sinir lezyonlan 1-Travma 2- Tuzak nöropatisi (Tablo 2) 3-Neoplazi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp