Boyun Eğriliği Ne Yapmak Gerekir?

Boyun Eğriliği Ne Yapmak Gerekir? : Travmaya bağlı boyun eğriliğinde olaya omur kırığı eklenmemişse, boyunluk, dinlenme ve ağrı giderici ilaçlar hızlı bir düzelme sağlar. Kırık varsa tedavi öncelikle buna yönelik olmalıdır.Enfeksiyon sonrası boyun eğriliğinde ağnyı hafifletmek için birkaç gün fraksiyon (çekme) tedavisi gerekir. Daha sonra hasta ağn ve kas spazmı azalana değin sert olmayan bir boyunluk taşımalı, bu arada enfeksiyona yönelik tedavi yapılmalıdır.

Sıradan boyun tutulması sıcak su, dinlenme, yumuşak boyunluk ve dingin bir dönem geçirmeyle kolayca tedavi edilir. Dikkat edilecek birkaç nokta aşağıda belirtilmiştir:Boynu çalıştıracak hareketlere yavaş yavaş, aşınya kaçmadan ve dikkatle deneyerek başlayın. Hareketler kısa sürelihafif bir ağrıya yol açarsa telaşa kapılmayın. Ağnyı şiddetlendiren hareketi yapmayın. Hekim özellikle önermedikçe başladığınız hareketi ağn duymaya başlayınca kesin. Hafif olmayan ve uzun süreli bir ağn başlarsa hekiminize danışana değin boyun hareketleri yapmayın.Sıcak su ve sıcak nemli bez ağnyı hafifletmeye yarar. Çünkü kaslarda kan dolaşımını kolaylaştım. Sıcak duş altında kaldıktan ya da sıcak suyla ıslatılmış bir bezi boyna sardıktan sonra yapılacak kas açıcı hareketler daha etkili olur.Bazı hastalıklarda, özellikle ilk gün buz torbası kullanarak ağnyı önemli ölçüde dindirmek olanaklıdır.

Bu bölümde önerilen uygulamalar tutulan bölgelerin işlevselliğini yeniden kazanmasına yardım edecektir. Aynca ağn kesici, iltihap giderici ve kas gevşe- tici ilaçlardan da yararlanılabilir. Tedavinin başansı hekimin önerilerine özenle uymaya bağlıdır.Kas gevşetici ilaçlar çeşitli yan etkilere yol açabilir. En çok uyuklama durumu ortaya çıkar. Bu nedenle motorlu ta- şıtlan kullanırken ve sürekli dikkat isteyen işleri yaparken özel bir çaba harcanması gerekebilir.Öbür yan etkiler arasında aşın yorgunluk, baş dönmesi, geçici görme bozukluğu, gözbebeklerinin genişlemesi, konuşma güçlüğü, taşkınlık, aşın coşku (öfori) ya da şaşkınlık durumu ve yönelim bozukluğu sayılabilir. Bu bozukluklar hastaneye yatmayı gerektirecek kadar şiddetli olabilir.Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilerde, ilaç vücuttan yeterince ahlamayarak birikebilir. Bu hastalarda ilaç dozlan önemli ölçüde azaltılmalı ve tedavi süresi kısa tutulmalıdır.Hamile ya da bebek emziren kadınlarda ve 12 yaşından küçük çocuklarda çok dikkatli olmak gerekir. Kas gevşetici ilaçlar anne sütüne de geçer.

Psikolojik kökenli boyun eğriliklerinde hastalar psikiyatriste başvurmalıdırlar. Böylece uzun sürecek yararsız bir tedavi önlenmiş olur. Üstelik ilaç ve öbür tedavilerin uzaması belirtilerin şiddetini artınp psikolojik bozukluğu ağırlaştırabilir.Doğumsal boyun eğriliğinde ise tanı erken konmuşsa boynu çalıştıracak hareketler ve uygun boyunluklar yararlı olabilir. Bunlara karşın iyileşme görülmezse ameliyat gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp