Boyun Ağırıları

Boyun Ağırıları :

BOYUN AGRILARININ tip ve nedenlerini anlatmadan önce boyunda ne gibi arızaların meydana geldiğinin daha iyi anlaşılması için kısaca omurganın boyun kısmındaki yapısına değinmek gereklidir. Boyun omurgaların yapısı, daha aşağı kısımlardaki omurlarla aynı olmakla beraber daha esnektir ve daha çok hareket edebilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, belomurlan kadar da ağır yük taşımak zorunluluğu yoktur. Boyun omurlarına geniş hareket alanı sağlayan bunları birbirlerine bağlayan eklemlerdir. Belomurlan gibi boyundaki yedi omurun ön tarafında silindir biçiminde ana kısım, arkada da omuriliği koruyan kemerli kısım bulunur. En üstte ki omur kafatasına bağlıdır. Her omurun arasında bulunan dar aralıklardan omurilikten ayrılan sinirler bacaklara doğru iner.

En üstte ki iki omurun yapısı oldukça' karışıktır. En üstteki omurun ön tarafındaki silindir biçimindeki kısmın yerini alan bir alttaki omurun ana kısmından yukarı doğru uzanan bir çıkıntı vida görevi yaparak başın boyun üzerinde dönmesini sağlar. En üstteki omura, kafatasının ağırlığını taşıdığından, dünyayı omuzlarında taşıyan deve atfen 'atlas' denir.

Omurlar birbirlerine omurlar arası disklerle, ön kısımdan omuriliğin geçtiği kemerler de özel eklemlerle birbirlerine bağlıdır. Jelatinli çekirdek kısmı annulus fibrosus adı verilen sert ve güçlü lif tabakalarıyla çevrili bu disklerin yapısı beldekilerden farksızdır. Omurgayı dik tutan sayısız bağ ve kaslar boyunun sağa ve sola hareket etmesini sağladıkları kadar kuvvetlendirirler de.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp