Boy Uzatmak İçin Ne Yapmalıyız

Boy uzatmak için ne yapmalıyız hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Boy uzatmak için ne yapmalıyız sorusu ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Boy kısalığının nedenleri

1) ailevi boy kısalığı,

2) yapısal boy kısalığı,

3) ergenlik gecikmesi,

4) iskelet sistemi hastalıkları,

5) doğum kilosu düşük olan ve kısa olan çocuklar,

6) beslenme bozukluğu, bodurluk,

7) uzun süreli hastalıklar, (kalp, böbrek, kan vb.)

8) uzun süreli ilaç kullanımı,

9) Turner Sendromu,

10) hipotiroidi,

11) büyüme hormonu eksikliğidir.

Normal boy uzaması genetik, beslenme ve hormonların uygun etkileşimi sonucu olur. Hormonlar içinde özellikle büyüme hormonu önemli olup tiroid hormonu, kortizol, seks hormonları da büyüme üzerine etkileri olan hormonlardır.

Boyun genetik olarak belirlenmesi esas olarak anne ve bebek boylarının ortalamasına dayanmaktadır. Yapılan araştırmalar erkek çocukların bu ortalamanın biraz üstüne kız çocuklarının da biraz altında kaldıklarını göstermektedir.

Büyüme eğrileri doktorlara bebeğin hangi noktada normalden ayrıldığı konusunda, anne ve babanın ölçüleri ( boy ve kilo) çocuğun beslenme durumu ve genel sağlık durumu da dikkate alınarak, inceleme gerekip gerekmediği konusunda yol gösterirler. İlk yıl boyunca büyüme sıçramalar halinde gerçekleştiği için büyümenin çok az ya da çok fazla olduğunu gösteren tek bir ölçüm önemli olmayabilir. Yine de bir uyarı olarak dikkate almalıdır.

- Boyun 3. persentil altında olması

- Büyüme hızının yavaş olması (örneğin 4-10 yaş arasında yılda 5 cm altında olması)

- Boy büyüme eğrilerinde düşme olması

- Büyüme hızının :

- 2-3 yaşta yılda 8 santimetreden kısa olması

- 3-4 yaşta yilda 7 santimetreden kisa olmasi

- 4-9 yaş arasinda yilda 5 santimetreden az olması

- Anne baba boyuna göre çocuğun beklenen boyunun kısa olması "boy kısalığı" olarak tanımlanmaktadır.

Boy kısalıkları genel olarak

1) normal boy kısalıkları

2) normal olmayan boy kısalıkları olarak ikiye ayrılır.

Normal boy kısalıkları ise kendi içinde genetik ve ailesel tipte boy kısalığı olarak iki şekilde görülebilir.

1- İyi beslenen kilosu normal veya normalin üstündeki çocuklarda büyümenin yavaşlaması:

Bunlar genellikle hormonal bozuklukları olan çocuklardır. Bu çocuklarda hormonal tetkiklerin yapılması gerekir.

2- Zayıf çocukta büyüme hızının yavaşlaması:

Kilosu yaşina göre düşük olan çocukta boyun kisa olmasinda tibbi durumlarin düşünülmesi gerekmektedir.

Örneğin:

• Uzun süreli ishal olması

• Sindirim sistemi hastalıkları

• Böbrek hastalıkları

• Beslenme bozuklukları

• Diğer sistemik hastalıklar

• Kısa boylu ama büyüme hızı normal olan çocuk:

Bu çocuklar genellikle ailesel veya genetik olarak boy kısalığı olan çocuklardır.

• Ailesel boy kısalıklarında özellikle ilk 3 yaşta büyüme hızlarında yavaşlama olur, genellikle kilo alımı ve boy uzamasındaki azalma birbirine paralel seyreder. Ergenlik öncesi dönemde normal veya normale yakın büyüme hızı gösterirler. Bu çocuklarda kemik gelişimi ve ergenlik dönemine girme de gecikir. Ergenlikte nihai boylarına ulaşmakla birlikte ebeveyn boyundan daha kısa olurlar. Bu çocuklarda başka hiçbir tıbbi anormallik yoktur. Ailelerinde de benzer büyüme özelliği saptanır. Erkeklerde daha sık olmak üzere kız çocuklarında da görülür.

• Genetik boy kısalıklarında çocukların doğumda boyu ve kilosu normal olup bunlarda büyüme hızı ilk 2 yaşta azalıp daha sonra genetik potansiyellerine uygun büyüme eğrisine paralel gider. Nihai boyları anne baba boylarına uygundur. Ergenlik başlama yaşı normal olup kemik gelişimleri yaşlarına uygun seyreder.

Ailede boy ortalaması uzun değil diye çocuğun boyunun kısa kalmasına seyirci kalmamak gerekir. Doğru tedavi yöntemiyle uzatılması gerekir.

Boyun normal veya kısa olup olmadığının belirlenmesi gereklidir.

Anne-babalar çocuklarının boyunu yaşıtlarıyla karşılaştırarak veya kıyafetlerine göre değerlendirebilirler. Yıllık büyüme hızı, en hızlı olduğu dönemde yani, ilk bir yaş içinde 25 cm‘dir. İkinci yaşta ise 12 cm, okul öncesi dönemde 6-8 cm, buluğ çağına kadar da ortalama 5- 6 cm olmalıdır. Ergenlik de hızlı büyüme dönemidir. Bir çocuk ergenlik öncesinde, yılda 5 cm‘den az büyüyorsa, büyüme eğrisinde aynı çizgide devam edemiyor ve geride kalıyorsa; ‘sorun var‘ diyebiliriz. Okulların açıldığı bu dönemde çocukların durumuna bakmak gerekir. Törenlerde sıraya girdiklerinde, bu yıl arkadaşlarına göre daha da kısa görünüyorsa bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Kemik yaşı boy kısalığı konusunda belireleyici rol oynar.

Esas biyolojik yaşı, kemik yaşıdır.

Erişkinler için kemikleşme noktalarının kapanma sınırı; kız çocuklarda 18, erkek çocukta 19 yaştır. Kemik yaşı, el bilek kemiklerinin röntgeni çekilerek belirlenir.

Anne-baba boyuna göre çocuk boyu hesaplanır.

Çocuğun cinsiyetine göre, ideal olarak kaç santim olacağını hesaplamak gerekir. Yine büyüme çizelgesine göre, kız çocuk için hedef boy; annenin boyu aynen yazılır, babanın boyundan 13 cm. çıkarılır ve çizelgenin 18 yaş hizasına bakılarak beklenen ideal boy söylenebilir. Erkek çocuk için; annenin boyuna 13 cm eklenir.

Büyüme hormonu tedavisi mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

Pahalı bir tedavidir ama tedavi kurumları bunu karşılıyor., Günde bir kez enjeksiyon yapılıyor; iğneli enjektörlerle beraber iğnesiz enjektörler de kullanılıyor. Kalem şeklinde aletlerle, çocuklar da kendilerine bunu kolayca uygulayabiliyor. Önce aileyi ve çocuğu eğitilir. Genellikle gece yatmadan önce tek doz şeklinde uygulanır. Uzun süreli bir tedavidir...Çocuk nihai boya ulaşana kadar tedaviye devam edilir.

Bu tür sorunu bulunan çocuklar uzayabilir.

Çocuklarda büyüme hormonu eksikliğinin tedavisini devlet kurumları karşılıyor. Bu tedaviler günümüzde hem çok basit, hem de çok başarılı sonuçlar veriyor. Fakat daha uzama potansiyeli olmasına rağmen kız çocukları için 1.55, erkekler için ise 1.65 cm gibi bir sınır koyulmuş.

Yani; boyu 1.55 cm‘e ulaşmışsa, tedavi hakkı bitiyor.

Halbuki boy ortalaması kız çocukları için 1.62. Öyleyse bu çocuklar niye bu kadar uzama hakkına sahip olmasın?

Gerçi 10 yıl önce 1.50 idi ama bugün 1.55 cm bile bugünkü jenerasyona göre azdır.

Dünyada erişkin boyuna ulaşmış kabul edilme kriteri; büyüme hızının 2 cm‘in altına düşmesi. Bizde ise büyüme hızı 5 cm‘in altına düşmüş hastanın tedavisi kesiliyor. Hiç olmazsa 3 cm kabul edilebilir bir sınır olabilir.

Dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

* İdeal bir takip için en az iki ölçüm yapıp bir yıllık büyüme hızına bakın.

* Yaşıtlarına göre karşılaştırma yapın.

* Kıyafetlerinin ve ayakkabılarının küçülüp küçülmediğini izleyin.

* Evde, duvarda oluşturulan basit bir boy çizelgesi ile büyümeyi takip edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp