Boy Uzatma Sporları



Boy Uzatma Sporları

Boy Uzatma Sporları Arasında En Çok Bilineni Basketboldur. Basketbolda Sürekli Oyuncu Bir Hareket Halinde Olduğu İçin Kemik ve Kaslar Gelişmektedir. Bunun Yanında Yüzme de Boy Uzatan Sporlar Arasında Yer Almaktadır.


Boy Uzatma Sporları

Yüzme, boy uzatma sporları arasında en çok önerilen spor dalıdır. Boyun uzamasını uyarıcı bir etkisi olduğu bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır. Her şeyden önce; su, vücut üzerine etki eden yer çekim kuvvetini azaltır. Vücut üzerindeki yer çekim kuvvetinin azalması, doğal olarak omurlar üzerine binen basıncı azaltarak, omurga uzamasına izin verir. Aynı zamanda, eklem ve kıkırdaklar üzerindeki yükü hafifleterek esneklik kazanmalarını sağlar ve uzamaya yardımcı olur.

Yüzme, omurga deformasyonunu engelleyerek dik durmayı sağlar. Dik durmak, omurga boyunun normal seviyesine gelmesinde etkilidir. Bilindiği üzere yüzmenin de stilleri vardır. Boy uzamasının temel sebeplerinden biri yukarıya ve ileriye doğru savurma hareketidir. Yüzme stilleri içinde boy uzamasına en çok yardımı olan stiller;

Kelebek

Serbest yüzme stilleridir

Bu spor sadece boyunuzu uzatmakla kalmayacak, aynı zamanda vücut kaslarınızın gelişimine de yardımcı olacaktır.

boy uzatma sporları - bisiklet

Bisiklet, bacak kaslarının gelişimi ve bacak kemiklerinin uzamasında etkilidir. Bisikletin selesini mümkün olduğunca yüksek pozisyonda ayarlayın. İlk başlarda bisikleti kullanırken zorlanabilirsiniz. Ancak zamanla alışacaksınız. Bu hareket bacak kemiklerinizin uzamasına ve dizleriniz üzerinde oluşan basıncın azalmasına yardımcı olacaktır.

Plaj Voleybolu

Çoğu insan, voleybol oynayabilmek için uzun boylu olmak gerektiğini düşünür. Halbuki olaya tersten bakmak gerekir. Voleybol oynayanların boyu, voleybol oynadıkları için uzundur. Demek istediğim, voleybol boy uzatma sporları içinde önemli bir yere sahiptir. Voleybol oynarken yapacağınız küçük bir zıplama hareketi büyüme hormonunun salgılanmasını sağlayacaktır. Bu zıplama hareketi aynı zamanda, kollardaki, bacaklardaki, omurgadaki ve kıkırdaklardaki basıncı azaltarak boyun uzamasına yardımcı olmaktadır.

Yazımın başlığının “boy uzatma sporları - Plaj voleybolu” olması tesadüf değildir. Plaj voleybolunun boy uzatma etkisi, salon voleyboluna göre daha fazladır. Çünkü; Kemiklerin kalsiyumu ve fosforu emmesinde en önemli etken D vitaminidir. Ve bilinen en doğal D vitamin kaynağı güneştir.

Boy uzatma sporları ve egzersizleri

Şu ana kadar anlattığım konular, genelde herkesin tahmin ettiği ya da az çok duyduğu konulardı. Bunların yanında boy uzatma sporları olarak adlandırılan başka sporlar ve egzersizler de var. Internet‘te bunlarla ilgili başka kaynaklar da bulabilirsiniz.

Vücudumuz her zaman ana rahmindeki cenin pozisyonundaki rahatlığı aramaktadır, biz anne karnından dünyaya geldiğimiz gün rahatımız bozulur ve bu rahatlığı günlük yaşantımızın her dakikasında ararız.

Boyumuzun her zaman olduğundan daha uzun olmasını isteriz. Vücudumuzun anatomisine baktığımızda dik durmamızı sağlayan en önemli unsurun iskelet sistemimizin etrafını saran kas dokumuzun güçlü olmasıdır.

Vücudunuzu dik tutmak için kaslarımız gün içinde sürekli olarak:

a) Yerçekimi kuvvetine

b) Atmosfer basıncı altında hareket etmeye

c) Hareket ettiğimizde sürtünme direncine

d) Hareketlerimizde vücut ağırlığımızı dengede tutmak gibi

bir çok kuvvetin etkisine altında kalmaktadır.

Boyumuzun kısalmasında ki en önemli faktör yerçekimine karşı koyan kas gruplarımızın kuvvetinin hızlı bir şekilde azalması ve bunun sonucunda omurgamızı dik tutamaktan kaynaklan boy kısalığıdır.

Peki bizim kas zayıflamasına iten en önemli etken nedir? Tabi ki hareketsizlik;

Gün için de ne kadar hareketlisiniz:

Boyunuzun normalden kısa olmasının en önemli nedenleri:

1. Boyun kaslarımızın güçsüz, kısa ve gergin olması 1-3 cm

2. Sırt kaslarımızın güçsüz. Göğüs ve ön omuz kaslarımızın kısa olması 3-5 cm

3. Bel kaslarımızın güçsüz, karın ve kasık kaslarımızın kısa ve gergin olması 1-3 cm

4. Bacağımızın ön kısmındaki kasların güçsüz. Arka bacak kaslarımızın kısa ve gergin olması 1-4 cm

Boyumuzu uzatmak için öncelikli olarak yapmamız gereken normal boy uzunluğumuzu korumaya çalışmaktır. Gün için de yapmamız gereken kontrollü olarak dik durmayı kendimize hatırlatmak ve zayıf kas gruplarımızı kuvvetlendirirken gergin ve kısa olan kas gruplarımıza esneklik kazandırmak olmalıdır.

BOYUNUZU UZATMAYA DOĞRU BİR DURUŞLA BAŞLAYALIM

Güne başlamadan önce 3 set 15 tekrar yaparak başlayınız ve gün içinde kendinizi duruşunuz konusunda kontrol ediniz ;

1. Çene kontrolü yapın : Aynanın karşısına geçin başınızı dik tutarak gözlerinizle sabit bir noktaya bakın, çenenizi yer paralel olacak şekilde yukarı kaldırın ve boynunuzu geriye doğru çekin bu pozisyonda eğer gıdınız çıkıyorsa sanki biri sizi kafanızdan yukarı çekiyormuş gibi başınızı tavana değdirecekmiş gibi kulak memelerinizi omuzlarınızdan mümkün olduğunca uzaklaştırın.

2. Omuz kontrolü yapın : Normal duruşunuzda omuz başlarımız 15-20 derecelik öne ve içe doğru bir açıya sahiptir. Dik durun ve omuz başlarınızı mümkün olduğu kadar kulak memeleriniz ile aynı hizada tutun. Bu arada eller avuç içleriniz karşıya bakacak şekilde ve yanlara doğru biraz açık olmalı. Bu pozisyonda elinizin serçe parmağı hariç diğer 4 parmağı kapalı sanki biri sizi serçe parmağınızdan aşağı doğru çekiyormuş gibi omuzlarınızı aşağıya doğru bastırın. Omuzlarınızı kulak memenizden mümkün olduğu kadar uzaklaştırın.

3. Kürek kemiklerinizi birbirine yaklaştırın : ilk anlatılan 2 pozisyonu bozmadan çene yere paralel, gözler ileride ve omuz başlarınız birbirine paralel olacak şekilde kulak memelerinizden aşağı doğru iken sırtınızın iki kürek kemiğinin arasında bir pinpon topu olduğunu düşünün ve bu pinpon topunu düşürmeden kürek kemikleriniz ile sıkarak dik durun.

4. Bel çukurunuzu azaltın : Vücudumuzun tüm hareketlerinde en fazla yükü taşıyan bölge bel bölgemizdir. Bu yüzden bel bölgemizdeki kaslarımız güçlü tutmalıyız. Bel çukurumuzun fazla olması belimizi güçsüzleştirir. Bu aşamada ayaklarınız omuz genişliğinde açık iken kalçanızı hafif öne doğru getirerek bel kaslarınızı uzatın.

5. Doğru nefes alın : Burundan nefes alın ve göğüs kafesinizi şişirin nefes alırken omuz başlarını sabit tutun daha sonra ağzınızdan nefes verin ve göğüs yüksekliğinizi hiç bozmadan göbeğinizi içeriye doğru çekin.

6. Dizinizin arkasını gerin : Ayaklarınız omuz genişliğinde açık pozisyonda yere sağlam basın ve dizinizin arkasında bulunan kasları arkaya doğru gerin

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp