Boğmaca Tedavi

Boğmaca Tedavi :

BOĞMACA TANISI

Doktor fiziksel muayene sonrasında boğmaca tanısı konabileceği gibi, laboratuar incelemelerinde kandaki beyaz küre değerinin artması, eritrosit sedimentasyon hızında değişiklik olmaması gibi noktalar boğmaca hastalığının tanısının konmasında etkili olur. Ayrıca florosan antikor testiyle antijen araması yapılabilir, katii teşhis konması için kültür gerekmektedir. Bu şekilde bakteriler üretilerek kesin tanı konur.

BOĞMACA TEDAVİSİ

Boğmaca hastalığının tedavisi için eritromisin ilk kullanılan tedavi şeklidir. Bu tedavi metodunun en az iki hafta devam etmesi gerekmektedir. İleri yaşlarda görülen boğmaca hastalığı tedavisinde florokinolonlar tedavisi de yapılabilir. Ayrıca boğmacaya yakalanan kişi bebek ise kesinlikle gözlem altında tutulmalıdır. Bazı boğmaca tedavisinde beta2 agonistleri ve steroidler kullanılır. Böylece kataral evredeki boğmaca belirtileri önlenebilir.

BOĞMACA AŞISI

Boğmaca hastalığını bir defa geçiren kişiler, hayatında bir daha boğmaca hastalığına kapılmazlar. Boğmacaya yakalanmadan önce aşı olmak ise hastalıktan kişiyi ömür boyu koruyabilir.

Boğmaca aşısı 4 farklı etapla yapılır. İlk etapta 2 aylıkken yapılır, diğer etaplar ikişer ay arayla yapılır. 7 yaşından sonra boğmaca aşısı yapılmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp