boğmaca nedir vikipedi

Boğmaca Nedir

Boğmaca öksürükle kendini gösteren, mikropların neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Her yaşta görülmekle beraber, çocukluk dönemindeki boğmaca şiddetli seyreder. Her dönemde görülebilen boğmaca, genelde sonabahar aylarında ortaya çıkar. Boğmacaya, Bordetela cinsi mikroplar yol açar. Bu mikrop insanlara yerleşir. Hastalığa neden olduğu herhangi bir hayvan yoktur.

Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Damlacık infeksionu yoluyla insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Bulaşıcılık, hastalık ortaya çıktıktan yaklaşık 30-40 gün kadar daha devam eder. Boğmaca bir kere ortaya çıktıktan sonra ona karşı doğal bağışıklık gelişir. Bir daha ömür boyu ortaya çıkmaz. Aşı ile sağlanan bağışıklık ise 5-7 yıl kadar sürer. Bu süreden sonra tekrar aşı olmak gereklidir. Sıklıkla bebklerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Fakat günümüzde erişkinlerde görülme sayısı da artmaktadır.

BOĞMACANIN BELİRTİLERİ

Diğer kişilere de bulaşabilen bir hastalık olan boğmaca yaklaşık 2.5 ay kadar sürer. Hastalık ortaya çıktıktan sonraki ilk 20 gün hastalığın bulaşabildiği dönemdir. Öksürük ortaya çıktıktan sonra bir müddet daha hastalık bulaşır. Boğmacanın belirtileri belli dönemlere ayrılır. Bu dönemlerde ortaya çıkan şikayetlerde farklılıklar vardır. İlk 10-15 günlük süre kataral dönem olarak adlandırılır. Genelde belirtiler soğuk algınlığıyla benzerdir. Hapşırma, öksürük, hafif ateş ve burun akıntısı görülür.

Bundan sonra paroksismal dönem denen ve 1.5 aya kadar uzayabilen bir dönemi kapsayan bir zaman dilimi vardır. Bu süre içinde öksürük artmıştır. Yoğun bir şekilde öksürme görülür. Günde 20 defa öksürük atakları olabilir. Sert ve yoğun bir öksürüktür. Bu öksürük nöbetlerinin sonunda derin nefes alma ortaya çıkar. Çünkü hasta oksijensiz kalmıştır. Çocuklarda bulantı, kusma ya da morarma görülebilir.

Son dönem ise konvalesan denen iyileşme dönemidir. Süresi kişiden kişiye değişir. Öksürük 1 ay içinde geçer. Tedavi, hastalığın şiddeti bu sürenin belirlenmesinde önemlidir. Tekrar bir solunum yolu hastalığına yakalanmak öksürük nöbetlerinin tekrarlanmasına neden olur. Yetişkinlerde hastalık hafif seyrettiğinden süresi de daha kısadır. Bu kişilerde tipik belirtisi inatçı öksürüktür.

Boğmaca Bitkisel Tedavisi

Öksürük nöbetleri esnasında çocuğun kusmuğunu solumamasına ve bu nöbet esnasında çocuğun akciğer ve boğazdaki yağışkan balgamı çıkarabilmesi için çocuğun baş aşağı tutulup sırtına vurulması gerekmektedir.

Bir litre sütün içineyağsız bir tavada kavrulduktan sonra toz haline getirilmiş yarım kahve fincanı çörek otu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek sabah kahvaltısından önce bunu takip eden beşer saat aralıklarla birer çorba kaşığı içilir.

Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan baldıran yaprağı bir fincan suyun içine bir çay kaşığının ucu kadar (0,25 gram) katılıp günde üç kez içilir. Bitkinin zehirli olmasından ötürü doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Kabuklarıyla beraber ince ince kıyılan iki adet elma ve bir avuç meyan kökü bir litre suyun içinde kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir. Tatlandırmak amacıyla birer çay kaşığı süzme bal katılır.

Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı sinirli yaprak otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı sinirli yaprak otu ve kekik katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.
Bir adet iri kara turp kabukları soyulduktan sonra rendelenerek veya bir aletin yardımıyla suyu çıkartılıp günde bir su bardağı içilir.

Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı ada çayıi kekik ve beşparmak otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek aralıklarla günde beş kere ikişer çorba kaşğı içilir.

Bulaşma Yolları

Hasta kişinin öksürme ve aksırması ile havaya yayılan bakteri eğer kişi boğmaca hastalığına karşı bağışık değilse ağız, boğaz ve buruna yerleşerek enfeksiyona yol açar.

Hastalığın Görülme Özellikleri

Boğmaca iklim ve ırk gözetmez, dünyanın her yerinde yaygın bir infeksiyondur. Bütün solunum yolları infeksiyonları gibi kış aylarında daha sık görülür. Her yaşta olabilir, ancak vakaların büyük çoğunluğu 7 yaşından küçük çocuklardır. 1 yaşından küçüklerde ölüm oranı fazladır. 3 aylıktan küçük çocuklarda ölüm oranı %50’lere ulaşmaktadır.
Boğmaca çok bulaşıcı bir hastalıktır. Direkt temasla ve hastanın boğaz salgısı ile geçer. Hasta kişi ile aynı evdekilere %90-100 bulaşır.Bulaşıcılık 4-6 hafta sürer ve bulaşmayı önlemek amacıyla bu süre tamamlanıncaya kadar hasta insanlardan uzak tutulmalıdır.

Hastalığın Neden Olduğu Diğer Kötü Sonuçlar

Boğmaca enfeksiyonu, özellikle 3 yaşından küçüklerde geçici veya kalıcı kötü sonuçlara yol açabilir. Bunlar;

Solunum Sistemi

* Bronkopnömoni
* Tüberkülozun yayılması
* Bronşit
* Orta kulak iltihabı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp