Böbreküstü Bezi Tümörünün Yol Açtığı Cushing Sendromunun Tedavisi

Böbreküstü Bezi Tümörünün Yol Açtığı Cushing Sendromunun Tedavisi : • Cerrahi tedavi - Böbreküstü bezi tü­ mörlerinde kesin sonuç veren tek tedavi yöntemi tümörlü bezin çıkarılmasıdır. Cenahi girişim uygulanan Cushing sendromlu hastalarda hipotalamus ve hipofızin işlevleri aşın kortizol düzeyi yüzünden baskı altında kalmış ve buna bağlı olarak tümörsüz böbreküstü bezi atrofıye (doku gerilemesi) uğramıştır. Böbreküstü bezinin önemli ölçüde işlev dışı kalmasından ötürü tümörü çıkanlan hastada akut böbreküstü bezi yetmezliği görülecektir. Bu nedenle girişim önce­ sinden başlayarak uygulanan glikokorti- koit hormonlannın verilmesi işleminin geride kalan böbreküstü bezinin yeni­ den eski işlevselliğine kavuşuncaya de­ ğin sürdürülmesi gerekir.

Cushing sendromunun böbreküstü bezi adenomuna (iyi huylu tümör) bağlı olarak geliştiği olgularda cerrahi tedavi ile kesin iyileşme sağlanır. Ama sendroma yol açan neden bir karsinom, yani bu bezin kötü huylu tümörü ise cerrahi tedavinin başarısı daha düşüktür. Bu ol­ gulann üçte ikisinden fazlasında tümör, tanı konana değin akciğer, lenf bezi, ka­ raciğer ve öbür böbreküstü bezine sıç­ rayarak metastaz, yani ikincil kanser odaklan oluşturmuştur. Hastalığın gidişi doğrudan tümörün biyolojik özelliklerine bağlı olarak de­ ğişiklik gösterir. Olgulann yüzde 25'inde beş yıllık yaşam süresine erişil­ mektedir. Kanserin başka organlara sıç­ radığı durumlarda bile yaşamın uzun sürdüğü olgular bildirilmektedir. Bu olgularda cenahi girişim, tedavi edici olmamakla birlikte, tümör kütlesi­ ni azaltarak steroitlerin aşın salgılan­ masını önler.

• İlaç tedavisi - Tedavide kullanılan ilaçlar iki grup altında toplanır: Enzimle­ ri baskı altına alanlar ve adrenolitikler. İlk gruptaki ilaçlar tümörün büyüme­ sine etki etmez, ama metastaz yapıcı böbreküstü bezi tümörü olan hastalann yaklaşık yüzde 60'ında genel durumun düzelmesini ve biyokimyasal iyileşmeyi sağlar. Bu ilaçlar başta sindirim sistemi bozukluklan olmak üzere baş ve kas ağ- nsı, mide bulantısı, kusma gibi yan etki­ leri ve uyuşukluğa neden olmalan yü­ zünden tedavide zorluk yaratmaktadır. Yüksek dozda tek ilaç kullanmak yerine, farklı ilaçlann az dozlarda bir­ likte kullanılması hormon üretiminin denetim altına alınmasında aynı etkiyi sağlar; böylece tedavinin yan etkileri de azaltılmış olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp