Böbrek Yetmezliğine Bitkisel Tedavi

Böbrek Yetmezliğine Bitkisel Tedavi :

Böbreğin, işlevlerinden bir bölümünü ya da tümünü yerine getiremez duruma gelmesi. Böbrek yetmezliği akut ya da kronik tipte olabilir.
Akut böbrek yetmezliğinde, vücuttan atılan idrar miktarı azalır; kandaki azotlu madde, potasyum, sülfat ve fosfat düzeyi olağanüstü yükselirken, sodyum, kalsiyum ve karbon dioksit düzeyi olağanın çok altına düşer. Genellikle hasta altı haftada ya da daha kısa sürede iyileşir. Böbrek yetmezliğinin başlıca nedenleri, böbrek borucuklarının ilaçlarla ya da karbon tetraklorür, aseton, etilen glikol gibi organik çözücülerle yıkıma uğraması; cıva, kurşun ve uranyum bileşiklerinin dokulara yerleşmesi; aşırı kan kaybına ya da kan basıncının yükselmesine yol açan ağır yaralanmalar ya da ameliyatlar; ağır yanıklar ve kan nakli uyuşmazlığıdır. Böbreğin kabuk bölgesini yıkıma uğratan hastalıklar, bakterilerden ileri gelen ağır böbrek hastalıkları, böbreğin iç bölgesini yıkıma uğratan şeker hastalığı, böbreklerde aşırı miktarda kalsiyum tuzlarının birikmesi de böbrek yetmezliği ne yol açabilir. Karaciğer hastalıkları, böbrek atardamarlarının ve idrar yollarının tıkanması ise genellikle akut böbrek yetmezliğine, ender olarak da belirti vermeden gelişen kronik böbrek yetmezliğine neden olur. Böbrek yetmezliği, zamanla kalp yetmezliği, akciğer ödemi ve vücutta aşırı potasyum birikmesi gibi ikincil bozukluklara yol açabilir.
Kronik böbrek yetmezliği genellikle uzun süren bir böbrek hastalığının sonucudur. Bu hastalıkta kanın asitliği artar, kemiklerde kalsiyum kaybı ve sinir hücrelerinde yozlaşma görülebilir.
Kronik böbrek yetmezliğinde, böbrekler çalışma kapasitelerinin yüzde 90′ını yitirinceye değin, hasta yaşamını sürdürebilir. Böbreğin büyük bir bölümü çalışamaz duruma geldiğinde, geri kalan sağlam bölüm bu açığı karşılamak üzere etkinliğini artırır. Hatta böbreklerden biri alındığında, öbür böbrek bütün yükü karşılayabilmek için hem irileşir, hem de daha çok çalışır. Her iki böbrekte de yetmezlik söz konusu olduğunda, genellikle hastaya diyaliz yapmak üzere yapay böbreğe başvurmak gerekir. Haftada iki üç kez, yaklaşık 12 saat kadar uygulanan yapay böbrek tedavisi, bir iki ay içinde böbrek yetmezliğinin bütün tehlikeli belirtilerini yok edebilir. Daha hafif yetmezliklerde ise bu makine, böbrek dokusunun dinlenmesine ve kendi kendini onarmasına yardımcı olur. Diyaliz tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise böbrek nakli düşünülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp