Böbrek Tümörleri GÎdÎşi Ve Komplikasyonlar

Böbrek Tümörleri GÎdÎşi Ve Komplikasyonlar : Tümör birçok yoldan çevreye yayılabi­ lir. Böbrek kapsülünü aşarak doğrudan böbrek çevresi dokulara, böbreküstü bezlerine, pankreasa ve olguların yüzde 30'unda bağırsağa sıçrayabilir. Lenf yoluyla yayılma önce böbrek çukurunda, bel ve aort çevresindeki lenf düğümlerinde görülür. Buradan gö­ ğüs lenf kanalına ulaşan tümör hücrele­ ri daha sonra boyun lenf düğümlerine sıçrar. Lenf-kan yoluyla yayılma, göğüs lenf kanalına ulaşan tümör hücrelerinin buradan üst anatoplardamara ulaşma­ sıyla gerçekleşir. Kan yoluyla yayılma daha da önemlidir. Böbrek toplardama­ rını kaplayan tümör, alt anatoplarda­ mara geçer.

Ayrıca kan akış yönüne karşı ilerleyerek alt anatoplardamar ve böbrek toplardamarından omurga çev­ resindeki toplardamarlara sıçrayabilir. Burada kapı toplardamarıyla (vena porta) oluşan bağlantılardan geçen tü­ mör hücreleri metabolizma ürünlerini mide, bağırsak ve dalak gibi organlar­ dan karaciğere taşıyan bu büyük top­ lardamar sistemine girer. Gene alt ana­ toplardamar yoluyla kalbin sağ kulak­ çığına, buradan da akciğerlere geçerek atardamar dolaşımına yayılır. Böbrek tümörlerinin birçok yayılma yolunun bulunması doğal olarak bu tümörlerin uzak organlara sıçrama olasılığını da yükseltmektedir. Yayılma ve sıçrama­ dan etkilenen organlar sırasıyla lenf düğümleri ve akciğerler (yüzde 55), karaciğer (yüzde 33), kemikler (yüzde 32), böbreküstü bezleri (yüzde 19), öbür böbrek (yüzde 11), beyin (yüzde 6), dalak (yüzde 5), kalınbağırsak (yüz­ de 4) ve deridir (yüzde 3).

Tümörün en sık yol açtığı komplikasyonlar böbre­ ğin çıkarılmasıyla gerileyen yüksek tansiyon, karaciğer toplardamarıyla alt anatoplardamarın tıkanması ve sperma- tik kordon damarlarının ani genişleme­ sidir (akut varikosel). Varikosel sol spermatik toplardamarın tümörle kap­ lanmasına bağlı olarak gelişir. Bu tip varikosel hızla ilerlemesi ve hastanın oturma konumunu değiştirmesiyle kü­ çülmemesi gibi özellikleriyle iyi huylu varikoselden ayrılır. Hastaların üçte birinden fazlasında, uzak metastazlar (sıçrama) yapmış böb­ rek tümörü, bulunduğu yere göre deği­ şen belirtiler verir.

Bu belirtiler erken tam için önemli olmakla birlikte böbrek tümörlerinin yalnız yüzde 5'inde ilk kli­ nik belirtiler metastazlardan kaynakla­ nır. Tanı konulan hastaların yaklaşık üçte birinde tümör çoktan yayılma yap­ mıştır. Tümör sıçramalarının en sık rastlanan klinik bulgulan, tümörün ya­ yılma yollan göz önünde tutularak ko­ layca önceden kestirilebilir. Ama özel­ likle akciğer, kemik ve beyne sıçrama durumu araştın lirken, organlann birin­ cil tümörleriyle karşılaşma olasılığı gözden uzak tutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp