Böbrek Transplantasyonunda Yönünden Önemli Risk Veya Rölatif

Böbrek Transplantasyonunda Yönünden Önemli Risk Veya Rölatif : Kronik kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı: Kalp yetmezliğinin üremik kardi- yomiyopati sonucu olması halinde bu hastalar bir süre sık (her gün) hemodiyalize veya hemofiltrasyona alınmak suretiyle transplantasyona hazırlanabilirler. Koroner arter hastalığı olanlara transplantasyondan önce koroner "by-pass" ameliyatı uygulanarak uygun aday haline gelmeleri sağlanabilir. Kalp fonksiyonları düzeltilemeyecek durumda olan hastalara kalp ve böbrek transplantasyonu birlikte yapılabilir.

Aşağı üriner sistemin kullanılamayacak durumda olması: Konjenital veya akkiz nedenler ile mesane-uretra sistemi idrar akımına ve hastanın idrar yapmasına imkan vermiyor ise bunlara böbrek transplantasyonu yapılması çok güçlük arzeder. Bu gibi durumlarda ileal veya kolonik "konduit" yapılarak hasta transplantasyona aday haline getirilebilir. Ancak bugün birçok merkez bu hastalara böbrek transplantasyonu yapmak istememektedir.

Aortoiliak aterosklerotik hastalık: Bu durumda hastanın iyi değerlendirilmesi ve gerekirse transplantasyondan önce aortoiliak re- konstrüksiyon yapılması uygun olur.

Kronik akciğer hastalığı: Bu hastalarda mevcut akciğer fonksiyonlarının ameliyata imkan vermesi gerekir. Ameliyat sonrası dönemde akciğer infeksiyonu olasılığının yüksek olduğu hatırda tutularak gerekli önlem alınmalıdır.
Karaciğerin durumu: Transplantasyon adaylarının karaciğerleri normal olmalıdır. Sirozlu hastalara sadece böbrek transplanta- yonu yapılması kontrendikedir. Karaciğer biyopsisi normal olan ancak "HB s" antijeni pozitif olan hastalara, HB e antijeni negatif ise böbrek transplantasyonu yapılabilir. Bu hastalarda immünosupresyon için Azathioprine kullanılmaması, steroid ile Cyclosporine-A verilmesi tercih edilir.

Pankreatit: Pankreatit geçirmiş hastalara transplantasyon yapılabilir. Ancak önceden pankreatit nedeni olabilecek safra taşı, hiper- paratiroidi ve alkolizm tedavi edilmelidir.

Peptik ülser hastalığı: H2 reseptör antagonistleri ile tedaviye iyi cevap vermeyen veya tekrarlayan ülserlerde transplantasyon öncesi cerrahi tedavi gereklidir.

Divertikulit: Toplumumuzda seyrek olmakla birlikte bir kronik böbrek hastasında saptanırsa transplantasyon öncesi kolon re- zeksiyonu önerilir.Orijinal hastalığın transplante böbrekte rekürrensi:

"Oxalosis": Uzun süre transplantasyon için kontrendikasyon kabul edilen bu hastalıkta böbrekte "oxalat" birikimi böbrek yetmezliğine neden olur. Uygun önlemler alınarak bu hastalıkta bile böbrek transplantasyonu yapılabileceği bildirilmektedir. Fokal segmental glomerulonefrit, mezen-giokapiller glomerulonefrit tip 1 ve 2. He- noch-Schönlein purpurası gibi etiolojik nedenlere bağlı olarak görülen kronik böbrek yetmezliklerinde transplantasyondan sonra aynı hastalığın transplante böbrekte tekrar etmesi mümkündür. Ancak, bazen rejeksiyon ile rekürrensin karışması gerçek insidansı vermeyi güçleştirmektedir.Kronik böbrek hastasında transplantasyon öncesi malign hastalık bulunması küratif tedavisi yapılmış olmak şartı ile böbrek transplantasyonu için kontrendike değildir. Çoğu tümörde tedaviden sonra iki yıl içinde rekürrens olmamış ise transplantasyon sonrası rekürrens olasılığı %10’un altındadır. Meme ve kolon kanseri, melanoma ve yumuşak doku sarkomlarında rekürrens oranı yüksektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp