Böbrek Hastalıklarında Beslenme Proteinlerin Önemi

Böbrek Hastalıklarında Beslenme Proteinlerin Önemi : Çok yakın zamana değin üremik hastalardaki yüksek kan azot düzeyi, günlük beslenmedeki protein miktarı önemli ölçüde azaltılarak tedavi edilirdi. Bunun nedeni kanda birikerek hiperazotemiye yol açan ürenin proteinlerden kaynak- lanmasıydı. Protein bakımından zengin olan et, yumurta ve peynir gibi gıda maddeleri yasaklanıyor, protein yoğunluğu çok az olan bitkisel kökenli besinlere izin veriliyordu. Son zamanlarda ise proteinin tümüyle yasaklanması yerine, belirli proteinlerin denetimli bir biçimde alınmasını öngören bir beslenme programı uygulanmaya başladı.

Bu yeni beslenme programı proteinlerin yapıtaşları olan aminoasitlerin "temel" ve "temelolmayanlar" biçimindeki ayırımına dayanır.Temel proteinler vücutta bireşimle- nemez ve bu yüzden beslenme ile dışarıdan alınmaları gerekir; temel olmayanların ise vücutta başka maddelerden bireşimlenmeleri olanaklıdır. Büyüme ve dokuların yenilenmesi için besinler yoluyla protein alımı, besinlerin içerdiği temel aminoasit miktarına göre düzenlenir. Bir protein aminoasit bakımından ne kadar zenginse, yukarda belirtilen işlevleri yerine getirmesi için gerekli protein miktarı o kadar az olacaktır. Vücut yenilenmesi için gerekli aminoasitleri kullandıktan sonra beslenme ile alman protein fazlalığını enerji amacıyla kullanacaktır.

Bunun sonucunda da kanda üre birikecek ve kan azot düzeyi yükselecektir. Bu nedenle kronik böbrek yetmezliğinde organizmanın proteini bireşimleyebilme- sine yetecek miktarda ve temel aminoasit bakımından görece zengin türde protein alınmalıdır. Bu iddianın geçerliliğini kanıtlamak için, hastalara yapay olarak hazırlanmış sekiz ayrı temel aminoasit verilmiş, bu arada enerji gereksinimi şeker, marmelat, bal, tereyağı ve protein içeriği düşük yiyeceklerle karşılanmıştır. Bu deneyler sırasında vücudun protein dengesinin, besinlerle alınması önerilen protein miktarının çok daha altındaki değerlerle dahi korunduğu gözlenmiştir. Bir süre sonra yumurtanın protein bileşiminin temel aminoasit içeriği açısından ideale çok yakın olduğu saptanmış ve yapay temel aminoasitlerin yerini yumurta almıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp