Böbrek Hastalığı Tedavi

Böbrek hastalığı tedavisi olarak pek çok teknik ve yöntem kullanılır. Bu sayfada sizlere böbrek hastalığı tedavi yöntemlernden birkaçı hakkında bilgiler sıunuyoruz.

Böbrek hastalıklarının çoğu bilinenin aksine son derece sinsi ve ağrısız seyreder. Ancak birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis sayesinde böbrek hastalıklarının da tedavisi mümkündür.

Böbrekler bel omurlarının iki yanında yer alan vücutta çift olarak bulunan ve kandaki istenmeyen zehirli maddeleri idrar yoluyla uzaklaştırılmasını sağlayan bir çift organdır. Böbreklerimizde 2 milyon civarında nefron adı verilen süzme ünitesi mevcuttur. Bunların sayısı, yaşlanmayla birlikte doğal olarak azalır. Kalbin dakikada pompaladığı 5-6 litre kanın 1/5′i böbreklerce filtre edilir.

Böbrekler vücudun sıvı-iyon dengesini, asit-baz dengesini, kan basıncı(Tansiyon)nın sürdürülebilirliğini ve vücuttaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan ve vücut için zararlı olan zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Böbrekler ayrıca kan yapımı ve kemik mineral yapısı ile ilgili hormonlar başta olmak üzere daha birçok hormonun yapım ve yıkım yeridir. Bütün bunlardan böbreklerin vücut için hayati önem taşıyan ve yürüttüğü fonksiyonlar sekteye uğradığı takdirde hayati risk doğuran organlar olduğu anlaşılır.

Böbreklerden geçen kan filtre edilip organizma için yararlı olan maddeler tekrar kana verilerek, vücuttan uzaklaştırılması zorunlu olan zehirli maddeler idrarı oluşturur. İdrar yolları ile önce mesanede toplanır, daha sonra da işeme yoluyla da dışarı atılır.

Halk arasında genel olarak idrarın kanlı gelmesi, idrar yaparken yanma ve acıma, belin iki veya tek tarafında yan ağrıları böbrek hastalığı belirtisi olarak bilinir. Böbreklerin işlevlerinin azalması veya kaybolması, ani başlangıçlı (Akut) veya yıllar içerisinde sessizce (Kronik) oluşabilir. Kandaki atık maddelerin atılamayıp birikmesi sonucu bütün organları etkileyen ve komaya kadar gidebilen bir zehirlenme tablosu meydana gelir.

Böbrek hastalıklarının başlıcaları şunlardır:
* Akut veya kronik böbrek iltihabı olarak bilinen Nefritler
* Taş hastalıkları
* Ailesel kistik hastalık
* İdrar yolları iltihapları
* Tümörleri
* İdrar yollarının daralması veya tıkanması (Prostat büyümesi)
* Kalıtımsal bazı böbrek hastalıkları
* Damarsal böbrek hastalıkları
* Gebelik zehirlenmesi
* Romatizmal hastalıklar sonucu oluşan böbrek hastalıkları
* Viral Hepatit (B,C)ve diğer enfeksiyonlara bağlı oluşan böbrek hastalıkları
* Hipertansiyon ve Diabet (Şeker) Hastalığı gibi sistemik hastalıklara bağlı böbrek hastalıkları
* İlaçlara bağlı oluşan böbrek hastalıkları şeklinde sıralanabilir.

Kronik hastalıkların içinde kronik böbrek yetmezliği erken tanındığında önlenebilir bir kronik hastalıktır. Böbreğin kandaki metabolizma sonucu gelişen atık ürünleri atma yeteneğindeki azalma sonucu gelişen geri dönüşümsüz böbrek işlev bozukluğu olup Böbrek hastalıklarının çoğu bilinenin aksine son derece sinsi ve ağrısız seyreder.

Şeker ve Hipertansiyon Hastaları Riskli Grupta

Şeker hastalığı ve hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı açısından başlı başına risk faktörleridir. Her iki şeker hastasından birinde böbrek hastalığı gelişiyor. Hipertansiyon da böbrek yetmezliği açısından çok ciddi bir risk faktörüdür. Hipertansiyon, zamanında tedavi edilirse kronik böbrek hastalığını önlemek ve hastalığın ilerlemesini durdurabilmek açısından çok önemlidir.

Tuz Tüketimine Dikkat
Özellikle tuzlu beslenen toplumlarda hipertansiyon görülme sıklığı oldukça fazladır. Bu da böbrek hastalıklarını beraberinde getiriyor. Diğer risk faktörleri ise şişmanlık, sigara kullanımı, 50 yaşın üzerinde olmak, hipertansiyon ve ailede şeker hastalığı, hipertansiyon ve böbrek hastalığının olması olarak sıralanabilir.
Ülkemizde yaygın olarak görülen bir diğer risk faktörü ise başta ağrı kesiciler olmak üzere birçok ilacın bilinçsizce kullanımıdır.

Böbrek Hastalıklarının Belirtileri
Böbrek hastalıkları erken aşamalarda genellikle belirti vermez. Sadece ileri aşamalarda idrarda köpürme, göz kapaklarında şişme, kan basıncında ani ve şiddetli yükselme, gece tuvalete çıkma sayısının çoğalması, açıklanamayan halsizlik olabilir.

Böbrek hastalıklarında idrar yollarında akımın engellenmesi ve iltihaplanma dışında, ağrı sık görülmez. Buna karşılık bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, inatçı kaşıntı, çok su içme, cildin sarımsı-kahverengi renk alması, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, işitme zorluğu veya sağırlık, ani ve sürekli tansiyon yükselmeleri, göz kapaklarında ve ayaklarda daha belirgin olmak üzere tüm vücutta su birikmesi(ödem), günlük idrar miktarında azalma veya aşırı miktarda idrar yapma, sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, bulanık idrar, gece birden fazla idrara kalkma, kişilik değişiklikleri ile başlayan saldırganlık, bilinç bulanıklığı ve komaya kadar uzanan şuur ve davranış değişiklikleri, havale geçirme(Konvülsiyon), özellikle çocuklarda gece idrar kaçırmaları ve gelişme gerilikleri saptanabilir.

Bu belirtilerin büyük bir kısmı başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sebeple bu bulguların başka hastalıklardan değil de böbrekten kaynaklandığının ilgili hekimlerce tetkik edilmesi gerekir.

Böbrek hastalığının teşhisi için kan basıncı ölçümü, idrar tahlili ve serum kreatinin düzeyine bakmak yeterlidir. Kreatinin böbrek yetmezliği geliştiğinde biriken bir maddedir ve kreatinin miktarına bakılarak kişinin böbrek yetmezliği düzeyi hesaplanabilir. Hastalığın nedeni ve hangi aşamada olduğunun anlaşılıp tedavinin planlanması için daha ileri düzey tetkikler gereklidir.

Böbreklerinizi Korumak Elinizde
Uzmanlar erken teşhis sayesinde kronik böbrek hastalığından korunmanın mümkün olduğunun altını çiziyorlar. Bunun için öncelikle günlük ortalama 2 litre su tüketilmesini öneren uzmanlar; iklim, meslek ve spor gibi aşırı harekete bağlı olarak bu miktarı vücudu dengeleyecek kadar yükseltmek gerektiğini belirtiyorlar.

Uzmanlara göre sağlıklı ve dengeli beslenmek; tuz, kalsiyum tüketimine dikkat etmek, alkol ve sigaradan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak ve sık sık ağrı kesici kullanmamak böbreklerimizi korumak için yapabileceğimiz basit ama önemli birkaç tedbir. Ayrıca risk grubundakilerin ve 40 yaş üstü kişilerin düzenli kontrollerini ihmal etmemesi de gerekiyor.

Böbrek Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri;
1- Bir çay bardağı sade tahin içilir.
2- Ebe gümeci kaynatılarak elde edilen suyu bir bardak içilir.
3- Bir çay bardağı pekmez içilir.
4- Demirli maden sularından içilir.
5- Kişniş kaynatılır ve bir bardak suyu içilir.
6- Taze üzüm yenmelidir.
7- Bir bardak arpa suyu, demir hindi suyu ve menekşe şerbeti içilmelidir. Keten tuhumu kaynatılarak şeker katılır ve elde edilen su içilir.
8- Acı tuzlu veya baharatlı yiyecek türlerinden kaçınmalıdır. Ve bol bol içilmelidir.
9- Susam ve susamlı şeyler yenir Günlük, tahin helva yenirse böbreklerdeki iltihabı söker.
10- Papatya, kereviz ayrı ayrı kaynatılır ve bol bol içilirse kumları döker.
11- Aç karnına tere tohumu yenirse böbrek ağrısını önler.
12- Ardıç tohumu bal ile karıştırılır ve yenirse böbrek sancısını idrar yollarındaki hastalıkları giderir.
13- Kavun çekirdeği, karpuz çekirdeği ve hıyar çekirdeği bol bol yenmelidir.
14- 3 gram yanmış mercan kökü ile 5 gram kitre karıştırılır ve bir hafta süre ile içilir.
15- Hatmi isimli çiçeğin tohumu ile bal macun kıvamına getirilerek kaşık kaşık yenilmelidir.
16- 10 gram keten tohumu, 3 gram kitre, 5 gram nişasta, 1 bardak bal şerbeti yoğrulur ve bal şerbeti ile birlikte içilir.
17- Burçak unu bol bol sıcak su ile birlikte içilir.
18- 5‘er gram; kilermeni, günlük bitkisi, karpuz çekirdeği, kabak çekirdeği, ravend çini, çam fıstığı, iki kardeş kanı(limon suyu ile karıştırılır), nişasta, hıyar çekirdeği, kereviz tohumu, mum(bal mumu), badem, haşhaş tohumu, 1000 gram bal ile birlikte karıştırılır ve bir kavanozda saklanır. Hastalığın durumuna göre günde 3+1 yenir.
19- At sütü veya eşek sütü bir bardak içilir. Bulunamazsa yumurta rafadan yapılarak keçi ve inek sütleri ile içilebilir.
20- Karpuz, salatalık, armut, aluç, nar(tatlı), ayva, elma, badem, fıstık, fındık, çam fıstığı bu gıdaların her biri ara öğün gibi yenilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp