Biyonik Kulak Ameliyatı

Biyonik Kulak Ameliyatı

Biyonik Kulak Ameliyatı hakkında bilgiler

Biyonik kulak standart işitme cihazlarının yeterli olmadığı iç kulak tipi işitme kayıplarında kullanılır. Normalde ses dalgaları kulağa gelince kulak zarı tarafından algılanır ve orta kulaktaki kemikçikler vasıtası ile iç kulağa yönlendirilir.Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Biyonik kulak (Kohlear implant) nedir?
Kohlear implant çok ileri derecede işitme kaybı olan veya hiç işitemeyen kişilerde ses duyusunu sağlayan cerrahi olarak iç kulağa yerleştirilen elektronik aygıttır. Biyonik kulak adı ile bilinir. Bir veya her iki kulağa birden implante edilebilir.
Biyonik kulaktan kimler yararlanır?
Biyonik kulak işitme cihazından yeterince yarar göremeyen ileri derecede işitme kaybı olan kişilere uygulanır. 3 aydan 100 yaşına kadar tüm yaş gruplarında biyonik kulak takılması planlanabilir. İşitmesini yeni kaybetmiş kişilerde biyonik kulak en büyük katkıyı sağlar. Sağır olarak doğmuş bebeklerde biyonik kulak operasyonları erken planlanmalıdır. Böylelikle bu çocuklar erken dönemde ses uyarısını alarak 2-3 yaşlarında konuşmaya başlarlar. Doğuştan işitme kaybı olan çocuklar arasında 2 yaşından önce biyonik kulak takılanlar daha sonra takılan gruba göre daha başarılı olurlar. 2-4 yaşında biyonik kulak takılan çocukların konuşmaları bira bozuk kalır. 9 yaşından sonra biyonik kulak takılması durumunda çocuğun konuşmayı öğrenme ihtimali nerede ise hiç yoktur. Dolayısıyla işitme kaybı olan çocuğun erken yaşta implantasyonu önemlidir.

Ameliyattan hemen sonra, uyanınca ne beklemeliyim?
Ameliyattan uyanınca başında kocaman bir kulak sargısı beklenmelidir. Bu bandaj bir miktar sıkı olabilir. Hafif dengesizlik söz konusu olabilir. Boğazda kuruluk ve yanma hissi olabilir (anesteziye bağlı). Ameliyattan hemen sonra implant‘dan bir şey duymayı beklemeyin. Birçok kişi biyonik kulak ameliyatını tahminlerinden daha kolay olduğunu söyler.
Ameliyat sırasında kafatasıma bir delik açılacak mı?
Hayır delik açılmaz ancak implantın yerleştirilmesi için bir yuva oluşturulur. Bu alan daha sonra kafa derisi ile örtülür. Bu bölgede gelişebilecek hafif şişlik kısa sürede düzelir. Ardından kafa derisi altından implantı hissetmek mümkün olur. Ancak dışarı çıkan bir parça veya kablo yoktur.

Ameliyat izi dışarıdan görülür mü?
Yara iyileştikten sonra kesi izini seçmek zorlaşır. İmplantın yarattığı tümsek görülebilir ki bu da saçla örtülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp