Biyolojik-psikolojik Yaklaşımlar

Biyolojik-psikolojik Yaklaşımlar : Acı konusunda yapılan psikolojik ve biyolojik araştırmalar arasındaki karşılıklı etkileşim, duyu konusuna bu iki yaklaşım arasındaki başarılı etkileşimin tipik bir örneğidir. Bu bölümün başlangıcında yorumladığımız gibi, biyolojik ve psikolojik yaklaşımların böylesine bir araya geldiği bir başka psikoloji alanı belki de yoktur. Gene, reseptörlerde oluşan nöral olayların psikolojik düzeydeki olgulan açıklayabildiğim gördük.


Böylece görme duyusunu tartışırken, duyarlılık ve keskinlikte oluşan değişikliklerin -bunlar psikolojik olgulardır- farklı türden reseptörlerin (rodlar ve koniler) ganglion hücreleriyle bağlanışının doğrudan sonucu olarak nasıl anlaşılabileceğini gördük. Aynı zamanda, görme konusunda, psikolojik renk görme kuramlarının biyolojik düzeydeki keşiflere (örneğin, koni türünde üç reseptörün keşfi) nasıl yol açtığına işaret ettik.

Aynı öykü, işitme duyusu için de anlatılabilir. Frekans algılamasındaki yer kuramı başlangıçta psikolojik bir kuramdı ve baziler zar fizyolojisinde Nobel ödülü kazandıran bir araştırmaya yol açtı. Psikolojik ve biyolojik araştırmanın birlikte yürütülmesi konusunda bir kanıt gerekirse, bu kanıt, duyular üzerinde yapılan araştırmalarla sağlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp