Bitkisel Tedavide Problemler

Bitkisel Tedavide Problemler :

Zehirlilik:

Genel olarak bitkilerin tamamen zararsız olduğu kabul edilir. Gerçekte bu doğru değildir. Sentetik üaçlarda' da olduğu gibi, hafif tesirliden kuwetli tesirIiye kadar bir yelpaze söz konusudur.

Kitabımızda da ileride belirtileceği gibi yüksükotu, güzelavrat otu, çiğdem gibi kuvvetli tesirlere sahip bitkiler, yüksek dozlarda zehirli olduğundan son derece tehlikeli olabilir. Bazı zehirli mantarların ölüme dahi sebep olduğu genel olarak bilinmektedir.

Yanetkiler:

Bu noktada ifade edilmesi gerekti-ğine inandığım bir konu da, direkt olarak bitkilerin tedavide kullanılması sırasında yan etkilerin de görülebileceğidir. Bitkiler birçok maddeyi yan yana içerdiklerinden, gerekli tesiri gösterecek madde yanında diğer maddeler de alınmaktadır.

Tabiidir ki bu da bir takım yan etkilere yol açar. Zaten ilaç sanayisinde temel amaç, bu gereksiz maddelerin arındırılıp ana aktif maddenin saf olarak verilmesidir. Ancak bunun yanında; doğanın bir parçası olan organizmayı, hastalandığında yine doğanın kendisinin, doğal ilaçlar yani bitkiler ile tedavi edeceği ne inanan felsefi bir görüş ve doğal ilaç kullanmanın hastaya verdiği psikolojik rahatlık ile moral de sözkonusudur.

Psikolojik rahatlık ve moral gibi faktörlerin, tedavi esnasında büyümede önemi olduğu günümüzde herkes tarafından kabul edilmektedir.

Doz:

Tedavi amacıyla bitki kullanılması-nın en önemli handikaplarından biri, doz ayarlamanın hayli güç oluşudur.

Çünkü, tıbbi bitkilerin elde edilmesi bölümünde de anlatılacağı gibi, bitkilerin taşıdığı tesirli maddeler, birçok faktörden etkilenmekte ve bitkisel ilaç haline getirilirken de yine değişik sonuçlar alınabilmektedir.

Hatta uç bir örnek verecek olursak aynı bitkinin değişik yerde, değişik şekilde elde edilmesiyle tamamen etkisiz ve oldukça etkili bitkisel karışımlar üretmek mümkündür.

Dolayısıyla etki, beklenenden fazla veya az görülebilir. Tabii aşırı etki görülmesi, bir anlamda zehirlenme olarak kabul edilebilir.

Ancak bu dezavantaj i kapatabiIecek bir diğer gerçek de kullanılan tıbbi bitkilerin büyük çoğunlukla hafif etkili, vücutta birikip zehirlenmeye yol açabilecek maddelere sahip olmayan, uzun süreli kullanıma uygun bitkiler olmasıdır.

Bunun yanında zehirlenmeye yol açabilecek bitkiler, kitabımızda özellikle belirtilmiştir. Tahmin edilebileceği gibi de bunlara azami dikkat göstermek ve kullanmamak hayati önem taşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp