Bitkilerle Kepek Tedavisi

Bitkilerle Kepek Tedavisi :

Kepek Tedavisi 



Kepek kuru saç derisinin ya da sebore dermatit olarak isimlendirilen cilt probleminin bir sonucu olabilir. Ayrıca egzema, Malasseziya isimli mantar türü, sedef hastalığı sonucu da kepek oluşabilir. Kepeği eczanelerde satılan çeşitli şampuanlarla tedavi edebileceğiniz gibi ev yapımı ilaçlarla da kepekten kurtulabilirsiniz.

Sirke :

 4 yemek kaşığı kuru ısırgan otunu 1/2 lt. kaynar suya koyun. Bir gece suda bekletin. Süzüp 1 bardak elma sirkesi ilave edin. Saç derisine bununla masaj yapın. Yağlı ciltler için yüzde de kullanılabilir. 
Elma sirkesi saç derisi ve yüz tedavisi için mükemmeldir veya sadece banyo suyunuza ekleyin. Haftada birkaç kez az miktarda sirkeli su içmek cildin temiz kalmasını sağlar. Bal da eklerseniz bütün vücudunuzu sıkılaştırır.

Elma sirkesi:

Elma sirkesinin kepeği tedavi edebildiğini söylüyor. Elma sirkesinin asitlik oranı cildinizin pH seviyesini değiştiriyor ve kepek oluşumunu zorlaştırıyor. Çeyrek bardak suyla, çeyrek bardak elma sirkesini sprey şişesinin içinde karıştırın ve saç derinize püskürtün. Saçlarınızı havluyla sarın ve 15-60 dakika oturup bekleyin, daha sonra saçınızı her zamanki gibi durulayın. Bunu haftada 2 kez yapın.

Limon: Saç derinize 2 yemek kaşığı limonla masaj yapın ve sonra suyla durulayın. Daha sonra 1 fincan suyun içine 1 çay kaşığı limon suyu karıştırın ve bununla saçınızı durulayın. Kepeklerinizden kurtulana kadar bunu her gün tekrarlayın. Limonun asitlik seviyesi cildinizin pH dengesine yardım ediyor ve saçınızı kepekten uzak tutuyor.

Tuz: Sıradan sofra tuzunun asidi sayesinde saçınızı şampuanlamadan önce kepek döküntülerini tuzla ovalamak oldukça işe yarar. Tuzluğu elinize alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Yavaş yavaş saç derinize masaj yapın. Kuru ve kepekli cildinizin iyileştiğini ve şampuan için hazır hale geldiğini göreceksiniz.

Aloe vera: Saçlarınızı şampuanlamadan önce alove verayla masaj yaparsanız saçınızın kaşınmasından kurtulursunuz. Aloe veranın serinletici etkisi kaşınmayı hafifletecektir.

Sarımsak: Sarımsağın anti-mantar özelliği kepeğe yol açan bakteriyi bertaraf etmede mükemmeldir. Sarımsağı ezin ve saç derinizi bununla ovalayın. Sarımsağın kokusundan kurtulmak için ise ezilmiş sarımsağı balla karıştırın, bu karışımla saçınıza masaj yapın. Saçınızı normal şekilde durulayın.

Zeytinyağı: 10 damla zeytinyağıyla saçınıza masaj yapın ve saçınızı sarıp sabaha kadar bu şekilde yatın. Sabah olunca normal şampuanınızla saçınızı yıkayın. Daha hızlı bir iyileşme için zeytinyağı içeren şampuan kullanın.

Hindistan cevizi yağı: Güzel kokan Hindistan cevizi yağı iyi ve denenmiş bir kepek tedavisidir. Duş almadan önce, 3-5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağıyla saç derinize masaj yapın ve yaklaşık bir saat bu şekilde bekleyin. Sonra normal olarak şampuanlayın. Ayrıca Hindistan cevizi yağı içeren şampuan kullanabilirsiniz.  

Aspirin: Kepek şampuanlarında bulunan salisilik asit aspirinde de var. İki aspirini parçalayın, toz haline getirip her seferinde kullandığınız normal şampuanın içine ekleyin. Saçınızı şampuanlayıp 1-2 dakika bekleyin, sonra iyice durulayın ve normal şampuanla tekrar saçınızı yıkayın.

Çay ağacı yağı: Bir araştırma göre, yüzde 5 çay ağacı yağı içeren şampuanların kepeğin şiddetini azalttığı belirlendi. Her zaman kullandığınız şampuanınıza birkaç damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz.

Kabartma tozu: Saçınızı ıslatın ve sonra bir avuç kabartma tozuyla saç derinizi kuvvetli bir şekilde ovalayın. Şampuanlamadan saçınızı iyice durulayın. Kabartma tozu, kepeğe yol açan aşırı aktif olan mantarı azaltıyor. Başta saçınız kuruyabilir, ancak birkaç hafta sonra saç deriniz doğal yağlar üretmeye başlayacak, saçlarınız daha yumuşak olacak ve kepekler yok olacak.

Ağız temizleme suyu: Yoğun kepek probleminizi tedavi etmek için, saçınızı her zamanki gibi olarak şampuanlayın ve sonra ağız yıkama suyuyla durulayın. Sonra da saç kreminizi kullanın. Ağız yıkama suyunun mantar karşıtı özelliği kepek oluşumunu önlemeye yardım eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp