Bir Bakışta Böbrek Taşı Ve Tedavisi

Bir Bakışta Böbrek Taşı Ve Tedavisi :

Böbrek taşlan, şu beslenme biçimlerine bağlanmaktadır; Düşük lifli beslenme; aşırı rafine edilmiş karbonhidratların, alkolün, hayvansal proteinlerin, yağın ve kalsiyumu yüksek, magnezyumu düşük, D vitamini İle zenginleştirilmiş süt ürünlerinin fazla miktarda tüketilmesi.

Magnezyum ve B& vitamini takviyesi böbrek taşlarını önleyebilir.

Sitrat takviyesi olguların yaklaşık %90' ında taş oluşumunu durdurur.

Yaban mersini suyunun, yineleyen böbrek taşı olan hastaların idrarındaki iyonlaşmış kalsiyum miktarını %50' nin üzerinde azalttığı saptanmıştır.

Pürin içeriği yüksek tuzdan kaçınmak önemlidir.

Günde en z 1,5 litre su içiniz.

TEDAVİ ÖZETİ

Böbrek taşlarında tedavi hedefi, yinelemenin önlenmesidir. Beslenmenin yönetilmesi; etkili, maliyeti düşük ve yan etki- leri olmayan, öncelikle tercih edilecek bir tedavi şeklidir. Özgün tedavi kapsamını taşların türü belirler ve şunları içerebilir:

• İdrarda kalsiyum düzeylerinin azaltılması

• Pürin alımının azaltılması

• Yüksek oksalat içeren besinlerden kaçınılması

• Magnezyumun kalsiyuma oranı yüksek olan besinler yemenin artırılması

• K vitamini bakımından zengin besinler yemenin artırılması.

Taşların her türlüsünde, idrarı sulandırmak için idrar miktarını artırmanın yaşamsal önemi vardır. Günde en az 2.000ml idrar yapmaya yetecek kadar sıvı alınmalıdır.

NOT: Akut olgularda taşların cerrahi müdahale ile çıkarılması veya ses dalgaları ile parçalanması (litotripsi) gerekebilir.

Kalsiyum Taşlar

Lif, karmaşık karbonhidratlar ve yeşil yapraklı sebzelerin alımım artınnız; basit karbonhidratlar ve pürin (et. balık. tavuk,maya) alımını azaltınız. Magnezyumun kalsiyuma oranı yüksek olan besinler (arpa, kepek, mısır, karabuğday, çavdar, soya, yulaf, esmer pirinç, avokado, muz, kaju, hindistancevizi, yerfıstığı, susam, lima fasulyesi, patates) yemeyi artınnız. Oksalat taşları varsa, oksalat içeren besinleri (siyah çay, kakao, ıspanak, pancar yaprağı, ravent, maydanoz, yaban mersini, sert kabuklu yemişler) azaltınız. Süt ürün- lerini sınırlayınız.

Besin Destekleri

• B6 vitamini: Günde 25 mg
• K vitamini: Günde 2 mg
• Magnezyum: Günde 600 mg
• Kalsiyum: Günde 300-1.000 mg

Laksatif bir etki yapabileceği düzeyin (bu kişiden kişiye değişebilir) hemen altında bir dozda Aloe vera veya sinameki alınız.

Diğer Noktalar

Alüminyum içeren antiasitlerden uzak durunuz.

Ürik Asit Taşlar

Diyet: Pürin alımını azaltınız.( Sakatat, kabuklu deniz ürünleri, maya (bira mayası ve ekmek mayası), ringa, sardalye, uskumru,hamsi. Orta düzeyde protein içeren besinler de azaltılmalıdır. Bu grupta, kuru baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz» balık, tavuk ve mantar sayılabilir. )

Besin Destekleri
Folik Asit: Günde 5 mg

Diğer Noktalar
İdran Alkalilendiriniz: Sitrat, bikarbonat

Magnezyum Amonyum Fosfat Taşlar

Diğer Noktalar:

• Enfeksiyonu yok ediniz.
• İdrarı asitleştiriniz: Amonyum klorûr (günde üç defa 100-200 mg)

Sistin Taşlar

Diyet: Metiyonin bakımından zengin besinlerde uzak durunuz (soya, buğday, süt ürünkr [tam süt hariç], balık, et, lima fasulyesi nohut, mantar, hindistancevizi hariç tüm sert kabuklu yemişler, fındık ve ayçekirdeği).

Diğer Noktalar

İdran Alkalilendiriniz: En uygun pH 7,5-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp