Beyin Kanaması (serebral Hemoraji)

Beyin Kanaması (serebral Hemoraji) : Serebrovasküler aksidanların yaklaşık olarak % 20 sini teşkil eden, en sık olarak 50-60 yaşları arasında görülen ve çoğunlukla ölümle sonlanan ağır bir beyin hastalığıdır.

Etyolojiİntraserebral kanamanın en sık rastlanan nedeni yüksek arter basıncı ve genellikle beraberinde bulunan şterosklerozdur. Bu yüzden hipertansif^ intraserebral hemoraji adını alır.

Vakaların % 90’mda et- yolojik neden budur. Bununla beraber az da olsa kan basıncı normal kişilerde de beyin kanaması görülebileceğini unutmamalıdır.Aşağıda sayılan nedenler de beyin kanaması yapabilir. Lupus ve periarteritis nodosa gibi kollagen doku hastalıkları; lösemi, aplastik anemi, trombositopenik purpura, hemofili gibi kanama diyatezleri; antikoagûlan tedavi; akut infeksiyonlar. Bunlar genellikle peteşiyal kanamalardır. Bazan bir beyin urunun da kendi içine kanadığı görülebilir. Kafa travmalarında görülen beyin kanamaları başka bir bölümde ele alınacaktır CBk. Kranyo-Ve'rtebral Travmalar).Anevrizma ve arterio-venöz anjioma gibi damar malformasyonları da kısmen subaraknoid aralığa, kısmen de beyin dokusu içine kanayarak intrakranyal kanama tablosuna sebep olabilirler.

Fakat, bunlarda büyük çoğunlukla subaraknoid kanama tablosu görülür.Patoloji :Beyin kanamaları hemen daima masif bir hemoraji halindedirler , ve en çok putamen. talamus. nons ve serebelluma otururlar. Nekropsi- de beyin dokusunu tahrip eden taze bir kan pıhtısı halinde görülür. Vakaların 2/3’sinde yan ventriküllere de açılır ve kan serebrospinal li- kora karışır.

Zamanla nekrotik doku fagosite edilir, glial reaksiyon ve kistik boşluklar ortaya çıkar.Belirtiler :Başlangıç hemen daima akuttur. Hasta dakikalar, ya da saatler içinde gittikçe artan ve genellikle komaya kadar giden şuur kaybı gösterir. Vakaların büyükçe bir bölümünde başlangıçta başağrısı ve kusma tesbit edilir. Bunun, tabloyu serebral trombozdan ayırdetme- de önemi vardır.

Hasta komaya girmişse seslenerek uyandırmak kabil değildir. Ancak ağrılı uyaranlara sağlam kol ve bacağını çekerek veya yüzünü buruşturarak cevap verebilir. Daha derin komada her uyaran cevapsız kalır. Bazen de ağrılı stimulus deserebrasyon postürü yaratabilir.Ense sertliği görülebilir, fakat derin koma hallerinde likorda kan bulunmasına rağmen ense sertliği tesbit edilemediğini unutmamak gerektir. Solunum hırıltılıdır.

Fokal nörolojik belirtiler kanayan beyin bölgesine göre değişir. Bununla beraber, uyanıklık hali bozulmuş olduğundan hissiyet, konuşma bozukluğu yada görme alanı defekti gibi hastanın kooperasyonunu gerektiren belirtileri tesbit etmek olanağı sıklıkla bulunmaz. Bu gibi durumlarda pratik bakımdan hastada ortaya konulabilecek bulgu he- miplejidir. Hatta bunda da zorlukla karşılaşılabilir. Şu noktalara dikkat etmek yardımcı olur:

1 — Hastanın felçli taraftaki yanağı her„nefes vermede pipo içiyormuş gibi şişer,

2 —Felçli kol ve bacak ha- vaya kaldırılıp bırakıldığında sağlam tarafta kıyasla daha gevşek ve _çabuk olarak yatağa düşer,

3 — Çimdikleme şeklindeki ağrılı uyaran- _ lara ancak sağlam kol ve bacağın çekilmesiyle cevap verilir.

4 — Felçli tarafta Babinski delili pozitiftir. Bununla beraber kanın likora geçtiği hallerde iki tarafta birden pozitif olabilir,

5 — Birçok beyin kanaması vakasında baş ve gözlerin kanayan hemisfere doğru dönmüş olduğu dikkati çeker. Normalde baş ve gözleri karşı tarafa çeviren veher iki hemisferde yerleşmiş olan okülo-sefalojir merkezler karşılıklı denge halindedir. Bu merkezlerin bir tarafta harap olması sonucu budenge bozulur ve karşıtsız kalan sağlam hemisfer baş ve gözleri karşıya, yani lezyonun olduğu hemisfere doğru çevirir.

Böylece hasta «kanayan hemisfere bakar.» Buna Vulpian belirtisi denir. Bu bulgu ko- malı bir hastada değerli bir ipucudur. Hem komanın toksik ya da me-tabolik bir etyolojiden çok fokal beyin lezyonuna bağlı olduğunu gösterir,hem de lezyonun hemorajik nitelikte olduğunu telkin eder.Ventrikûl içine kanama (Inondation ventriculaire) : KaiMi yan ventrpcüllerin içine dolduğu hallerde tablo özellikle ağır- dırSPerin komaHsiateral piramidal bulgular, spontan ya dp^dış uyaranlarla ortaya çıkaSlileserebrasyon postürü ve bu sırada-fekstremi- telerde dikkati çeken tremor vÉ£Vüksek ateş karakteristiktir. Buna serebral veya merkezi ateş de denir.

Beyin kanamalarında arter basıncının hemen daima yüksek olduğunu söylemiştik Ateş, lökositoz, üre retansiyonu, kan şekerinde yükselme tesbit edilebilir. Likör, az sayıda vaka dışında, kanlıdır.Gidiş ve prognoz :Masif beyin kanamalı hastaların çok büyük kısmı ilk birkaç gün içinde ölürler. Komanın derinleşmesi, solunumun sık ve yüzeyel nitelik alması, pupilla reflekslerinin kaybı ve devamlı şekilde yükselen ateş kötü bir prognozun habercileridir. Ölümle sonlanmayan vakalarda da hastalarda genellikle hemipleji, afazi gibi ciddi nörolojik sekeller veya ağır ruhi arızalar kalır.Ayırıcı tanı :întraserebral kanamanın öteki serebrovasküler hastalık tablolarından ayırdedilmesinden daha önce sözedilmişti

Vakaların büyük kısmında yüksek arter basıncı ve komayla beraber giden ağır nörolojik tablo tanıyı kolayca koydurur. Bununla beraber, birden olanca şiddetiyle ortaya çıkmayan, şuurun yavaş yavaş kapanması, ateş yükselmesi ve ense sertliği gibi belirtilerle gelişen beyin kanamaları da vardır. Bunları tanımada dikkatli davranmalı, gerekirse lomber ponksiyon yapmalıdır. Kanlı likör hemoraji belirtisidir. Bilgisayarlı tomografi (BT) yapılabilen vakalarda tanı- kesinleşir.Hipertansif intraserebral hemoraji denilen ve beyin kanamalarının büyük çoğunluğunu kapsayan vakaların dışında kalan ve kanama diyatezi, kollagen doku hastalıkları v.b. değişik etyoloj ilere bağlı tablolarda diğer organ lokalizasyonlarıyla laboratuvar bulguları tanıya yardım eder.

Tedavi :Esası komalı bir hastanın genel bakım ve tedavisidir

Yüksek arter basıncını 140-160 mm. Hg. seviyesine kadar düşürmek denenebilir. Hipotermiden alınan sonuçlar tartışılmalıdır. Adlarına kan durdurucu preparatlar denilmekte olan ilâçların etkili olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Kafaiçi basıncının yükseldiği hallerde antiödem tedavi gerekebilir. Kısa zamanda beyin hacminde çok belirgin azalma yapan ve aşikâr rebound’a sebep olan mannitol solüsyonu burada tavsiye edilmemektedir.

Öteki hinertonik solüsyonlar verilebilir.Son zamanlarda genel durumu iyi hastalarda iyice lokalize ve kor- tekse yakın hematomlarm cerrahi yoldan boşaltılması denenmektedir. Serebellar hematomlarm cerrahi tedavisinden olumlu sonuçlar alınmıştır.Beyin kanamasına karşı prevantif olarak antihipertansivlerin faydalı olduğu ortaya konmuş, yüksek kan basıncı tedavisinin beyin ka- namasınm sıklığında belirgin bir düşme sağladığı anlaşılmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp