Beyin Kanamalarının Belirtileri

Beyin Kanamalarının Belirtileri : • Beyin kanamaları derecesine göre; bulantı, kusma, baş ağrısı, uyuşukluk veya herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilincinde etkilenme, uykuya eğilim, yüzde çarpılma, konuşmanın etkilenmesi gibi belirtiler gösterebilir.Genellikle yüz kırmızı bir renk alır ve ağızda şekil bozukluğu olabilir. Beyin kanaması geçiren kişi olduğu yerde yığılır, kalır. Şiddetine göre bilinç kaybı ve komaya kadar gidebilir. Bu durumda hemen 112 aranmalı ya da bu işten anlayan birisi yakında varsaonunla beraber en yakın sağlık kuruluşuna hasta götürülmelidir.
 
Beyin damar baloncuklarmın patlamasma bağlı olan kanamalarda (anevrizma) insanlar hayatlarında hiç hissetmediği kadar anlık çok şiddetli ağrılar hissediyorsa, bilincini kaybetmiyorsa bile bu beyin kanamasının belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda derhal doktora gidilmelidir. Yani bilinci açık, sadece çok şiddetli ba- şağrısı varsa ve helede tansiyonu yüksekse, ne kadar yüksek olursa olsun az da yüksek olursa beyin kanamsı şüphesi gözardı edilmemeli, hasta hiç bekletilmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir

Beyin kanaması, önlem alınmayan yüksek tansiyon, başa alınan darbe, beyin arterinde bulunan damarlarda meydana gelen zayıflama sonucunda bu bölgeye zamanla kan birikmesine bağlı olarak oluşan anevrizmalar, damar bozuklukları, kanama bozuklukları, beyin tümörü, vücut genelinde kanamayı artıran karaciğer hastalıkları gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir.

50 yaş altı yetişkinlerde görülen beyin kanamasının başlıca nedeni kafa travmalarıyken ilerleyen yaşlarda anevrizmalar ve hipertansiyon ön plana çıkmaktadır.

Beyin kanamasına yol açan faktörler (anevrizma ve yüksek tansiyon) zaman içinde geliştiği ve kanamanın oluştuğu bölgede yer alan dokularda yavaş yavaş tahribata neden olduğu için genellikle ileri bir aşamaya gelene kadar (birkaç saat hatta birkaç gün) herhangi bir belirtiye yol açmaz.

Beyin kanaması şüpheniz varsa vakit kaybetmeden muayene olmalısınız çünkü beyin kanaması oldukça ciddi bu sağlık sorunudur, hayati tehlikesi vardır ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir.

Beyin Kanaması Belirtileri

Beyin kanaması belirtileri kanamanın beynin hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak değişir. Örneğin kanama beynin görmeyle ilgili bölümünü etkilediyse görme bozuklukları, konuşmayla ilgili bölümünü etkilediyse konuşma bozuklukları görülebilir.

Vücudun tek tarafında meydana gelen güçsüzlük, denge ve koordinasyon problemleri beyin kanamasının genel belirtileri arasındadır.

Eğer kanama beynin alt kısmında, beyin sapındaysa hasta komaya girebilir.

Bazen beyin kanaması aniden ortaya çıkan belirtilere yol açabilir ancak kanamaya bağlı belirtilerin ortaya çıkması kanamanın başlamasından itibaren birkaç saat veya birkaç gün sürebilir.

Beyin Kanamasında Görülen Bazı Belirtiler: Bölgesel baş ağrısı beyin kanamasının en sık görülen belirtisidir ancak her beyin kanaması geçiren kişi baş ağrısı yaşamayabilir. Baş ağrısı mevcutsa kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir, öksürme, eğilme nedeniyle şiddetlenebilir ve vücut pozisyonu değiştikçe artabilir.

Bilincin zayıflaması ve kişinin çevresinde gelişen olaylara, seslere karşı kayıtsızlaşması, uyku hali, konuşma ve konuşulanları anlama zorluğu, yutkunma güçlüğü, denge sorunları ve koordinasyonun zayıflaması, yazma ve okumada zorlanma, el titremesi, vücudun tek yanında meydana gelen güçsüzlük, mide bulantısı, kusma, tat alma ve diğer duyuların zayıflaması, uyuşma ve karıncalanma, görme sorunları, göz kapağının düşmesi ve gözlerin kontrol dışı hareket etmesi beyin kanaması belirtileri arasındadır.

Beyin Kanaması Sırasında Ne Olur?

Bir nedenden dolayı meydana gelen beyin kanaması sırasında kan beyin içinde veya yüzeyinde bulabildiği boşluklara dolar. Daha sonra kanın yoğunlaştığı bölgede bulunan doku ve beyin hücreleri ölmeye başlar. Beynin hayati bölgelerinde bulunan doku ve hücrelerin ölmesi son derece ciddi bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede müdahale edilerek daha fazla doku ve beyin hücresi kaybının önüne geçilmelidir. Kanamaya müdahalede geç kalınırsa doku kaybına bağlı olarak kişi komaya girebilir, kanama durdurulsa dahi kalıcı hasar bırakabilir veya kanama ölümle sonuçlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp