Beyin Felcinin Belirtileri

Beyin Felcinin Belirtileri


Beyin Felcinin Belirtileri


Beyin felcinin belirtileri İnmeyle ilişkili yakınmalar her vak'a da birbirinden farklı seyretmekle beraber çok hafif olarak da görülebilir. Beyin felcinin belirtileri ile ilgili tüm bilgiler makalemizde yer almaktadır.



BEYİN FELCİNİN BELİRTİLERİ :

Beynin hangi kısmının etkilendiği veya hasar geçiren alanın genişliğine bağlı olarak, belirtiler değişiklik gösterebilir. İnme sonrası oluşabilecek etkileri belirleyen inmenin sebebinden çok, beynin hangi bölgelerinin etkilenmiş olduğudur.Belirtiler genelde aniden gelir, ancak, siz uyurken de gelebilir ve ancak uyandığınızda anlarsınız. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve sonra birkaç gün, birkaç hafta veya hatta birkaç ay süresince kötüleşirse, inme kaynaklı olma olasılığı çok düşüktür.

Aşağıdakiler, inmenin en sık görülen belirtileri arasındadır:
İnmeyle ilişkili yakınmalar her vak'a da birbirinden farklı seyretmekle beraber çok hafif olarak da görülebilir. Daha önce inme geçirmiş olan kişide ikinci bir defa inme geçirdiğinde farklı yakınmalar ortaya çıkabilir. Sık görülen başlıca inme semptomları;
Vücudun bir ya da her iki tarafında güçsüzlük:Vücudun herhangi bir kısmını etkileyebilir, ama en çok eller, kollar, bacaklar veya yüzde görülür. Kol ve bacaklarda çoğunlukla sadece bir taraf etkilenir. Kol veya bacakta zayıflık olmasa da, kişi bazen bunları kontrol etmekte zorlanır. Genelde, beynin bir tarafında oluşan inme, vücudun diğer tarafına etki eder.
Konuşma güçlüğü: İnme, konuşmanın ağırlaşmasına (dizartri), veya bazan doğru kelimeleri bulmakta zorluğa (disfazi) neden olabilir. Okuma ve yazma zorluğuna da (disleksi) neden olabilir. Bazı insanlar konuşmaları anlamakta zorlanır ve yabancı bir dil dinler gibi olurlar.
His kaybı: Bazı kişiler vücutlarının bir kısmında hissizlik, uyuşma veya iğne batması gibi his değişimi yaşar.
Bilinç değişikliği: Şiddetli bir inmeyi takip eden ilk birkaç gün zarfında, kişinin çok uykusu olabilir veya bilinçsizlik hali bile yaşayabilir, hatta, etrafının bile farkında olmayabilir. Bazı insanlar iyileşmeyi başarır. Ancak, bilinçsizlik hali kötü bir belirtidir ve uzun bir bilinçsizlik döneminden sonra tamamen iyileşebilme olasılığı düşüktür. Özellikle vücudun sol tarafını etkileyen inmeler, bazen o tarafta bilinç kaybına neden olabilir. Etkilenen kişi, felçli veya hissiz kolu veya bacağında bir problem olduğunu dahi inkar edebilir-hatta o kol veya bacağın kendisine ait olduğunu bile inkar edebilir. Bu ve benzer problemlere genelde ihmal adı verilir; aile üyeleri ve dostlar için çok zor bir durum olabilir.

Görme bozuklukları: İnme, çift görmeye (diplopi), veya, çok sık olarak, tek taraflı görme kaybına neden olur. İnsanlar sol veya sağ taraflarını hiç göremez olurlar (heminopi). İnme veya geçici iskemik atak geçiren bazı insanlar tek gözde görme kaybına uğrarlar.

Baş dönmesi, dengesizlik: İnme, vertigo adı verilen bir baş dönmesi hissine yol açabilir. Bu bazen bulantı, kusma ve dengesizlikle birlikte görülebilir.

Başağrısı:Bazı insanlar, inmeyi takip eden birkaç gün baş ağrısından şikayet eder. Bu en sık beyin kanamalarında görülür ve bulantı ve kusma ile birlikte ortaya çıkabilir.

Beyin Felci ya da diğer adıyla İnme beyne giden damarların tıkanması sonucunda beyne kan gitmemesi ya da aşırı gitmesi sonucunda damarlarda meydana gelen yırtılmalar beynin bir bölgesinin hasar görmesi gibi durumların genel adı beyin felci ya da inme olarak adlandırılır.

3 çeşit beyin felci ya da inme vardır. İlki beyin infarktüsü de denilen İskemik inmedir. Bu durumda bir kan pıhtısı damarı tıkamıştır ve kan beyne gitmez. Kansız ve oksijensiz kalan beyin hasar görür. Ağrı hissetmez ağrı hissetmeyen hasta duruma müdahale etmekte ya da yardım istemekte gecikebilir. İkinci tür beyin felci ise: İnfarktüsün aksine kan gitmemesi durumu değil kanamanın beyin dokularına zarar vermesi söz konusudur. Bu durumun adı da Beyin Kanaması'dır. Bu durumda ağrı hissedilir ancak ağrısız yaşanılan vakalarda mevcuttur. Kan damardan çıkarak çevre beyin dokularına baskı yapar ve zarar verir. Üçüncü beyin felci türünde ise geçici inmelerdir. Geçici inmeler adından da anlaşıalcağı gibi kısa süreli inmelerdir damarlar genelde kısa sürede en geç 24 saat içnde açılır ve kan akışı normale döner ancak bu durumlarda da muhakkak bir doktora görünmekte fayda vardır. Çünkü bu tür durumlar daha tehlikeli bir inmenin habercisi olabilir.

Beyin Felcine yatkın kişiler kimlerdir?
Beyin felcine neden olan faktörler nelerdir?

2,250 gramın altında doğanlar
Erken doğan bebekler
Menenjit geçirenler
Doğum sırası hasarları
Yüksek tansiyon
Yüksek kolesterol
Sigara, aşırı alkol
Çeşitli kronik hastalıklar
Obezite

Beyin Felci Belirtileri
Beyin felci belirtileri kişiden kişiye değişmektedir ancak en belirgin beyin felci belirtilerini sıralayalım. En yaygın belirtiler: sağ kol veya sol kolun yahut sağ bacak veya sol bacağın güçsüzleşmesi ya da tamamıyla sağ tarafın tutmaması, yüzün bir yarısında mimikleri kaybetme.

Konuşma güçlüğü
Baş dönmesi
Anlama güçlüğü
Belli bölgelerde hissizlik
Vücudun sağ tarafının ya da sol tarafının tutmaması
Konuşmanın ağırlaşması
Konuşurken uygun kelimeyi bulmakta zorluk çekme
Bilinç Değişiklikleri
Bilinç kaybı
Görme bozuklukları
Baş ağrısı

Beyin Felci Tedavisi
Beyin tomografisi ile beyin izlenir, manyetik rezonans görüntüleme ile anatomik görüntüler incelenir. Tanıda çok önemlidir. Manyetik Rezonans Anjiografi ile kasıktan girilir damarlar ve tıkanıklıklar kontrol edilir. Hasta eğer erkenden acil servise ulaşmışsa pıhtıları parçalayıcı ilaçlar kullanılır bunun dışında damarlardaki kanın akışkanlığını arttıracak ilaçlar verilir. Fizik tedavi ile tedavi desteklenir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp