Beyin Abseleri

Beyin Abseleri : Beyin absesi: bakteri, mantar ve protozoonlar tarafından beyin parankimi içerisinde oluşturulan lokalize, yer kaplayıcı, iltihabi ve tahrip edici bir lezyondur.Beyin absesi: hemetojen yolla, komşuluk yoluyla, penetran kranial travmayı takiben ya da nöroşirürjikal bir prosedürü takiben oluşabilir.Travma beyin absesinin gelişiminde predispozan bir faktördür. Nöroşirürjikal prosedürü takiben görülen kranial abseler özellikle bir hava sinüsünü de içine alan cerrahi girişimler sonucu görülebilir. Özellikle delici kra- nioserebral travmalarda kemik fragmanların veya yabancı cisimlerin beyin parankimi içerisine girmesiyle erken veya geç dönemde beyin absesi gelişebilir. Ayrıca beyin-omurilik sıvısı fistülü görülen hava sinüsü ile irtibatlı kaide kırıklarında abse ve menenjit gelişim riski yüksektir.Beyin absesinin histopatolojik yönden gelişiminde (4) dönem vardır:

1
- Erken serebrit dönemi: 1-3. günler arasıdır.
2- Geç serebrit dönemi: 4-9. günler arasıdır. Bu dönemde abse henüz tam lokalize değildir.
3- Erken kapsül dönemi: 10-13. günler arasıdır.
4- Geç kapsül dönemi: 14. gün ve sonrasıdır.

Tam oluşmuş bir beyin ab- sesi dönemidir.Etyolojide en çok suçlanan mikroorganizmalar şunlardır:Beyin absesi, çeşitli tiplerde bakteri, mantar ve protozoonlann herhangi birisi tarafından oluşturulabilir.1- Aerobik str.lar: Str. viridans, Beta-hemolitik str.lar2- St. aureus3- Enterobakteriler: E. coli, Klepsiella, Sitrobakter, Proteus4- Anaerobik bakteriler: Bakteroides, Anaerobik str.lar5- Fungal ajanlar: Aspergillus ve C. albicans6- Protozoonlar: E. histolytica Klinik bulgular:Beyin absesinde nörolojik bulgular ve klinik tablo lezyonun yeri, büyüklüğü ve sayısına, mikroorganizmanın virülansına, lezyonu çevreleyen ödem alanının genişliğine, hastanın immün cevabına bağlı değişiklikler gösterebilir. Beyin absesinin kendisine ait teşhis koydurucu özel bulguları olmamakla beraber beyin dokusu harabiyeti ve kitle etkisine bağlı gelişen fokal nörolojik defisitler ve intrakranial basınç artması bulgulan tes- bit edilebilir.En sık karşılaşılan bulgular: baş ağnsı, epilepsi ve absenin beyindeki yerleşimine göre, hemiparezi, afazi, görme kusurları gibi fokal nörolojik bulgular gelişebilir. Letarjiden komaya kadar değişen şuur değişiklikleri, intrakranial basınç artması bulgulan ve ense sertliği görülür.Serebellar abselerde, horizontal nistagmus, dismetri ve ataksi sık görülenbulgulardır.Çocukluk çağında, hidrosefali, subdural effüzyon ve kafa içi yer işgaleden kitle bulgulan görülebilir.


Tanı metodları:

1 - X-ray: Sinüs ve mastoid grafileri enfeksiyonun primer kaynağını, akciğer grafısi de akciğer enfeksiyonun varlığını gösterebilir.

2- Computerized tomography (CT): Beyin abselerinin teşhisinde ve dönemlerini ayırdetmede halen en faydalı noninvaziv teşhis metodudur. Erken serebritte kontrast madde tutmayan irregüler hipodens alan tesbit edilebilir. Geç serebrit döneminde kapsül görüntüsü görülmeye başlar. Erken kapsül döneminde çevrede ödemli beyin dokusu ve ab- seyi sınırlayan, nekrotik merkezden daha yüksek dansiteli bir halka görüntüsü mevcuttur. Geç kapsül döneminde ince düzgün halka şeklindeki kapsül, düşük dansiteli nekroz merkezini çevrelediği görülebilir.

3- Nuclear Magnetik Resonance (NMR): Abse ve çevresinde meydana gelen değişimleri göstermede CT'ye göre daha avantajlı bir tetkik meto- dur.

4- Serebral Anjiografi: Avasküler saha ile ana serebral arterlerde itilme görülür. Venöz fazda avasküler sahanın çevresinde "yüzük belirtisi" adı verilen boyama tipiktir.5- Electroencephalogram (EEG): Lokalize yavaş delta ve yüksek voltaj dalgalan tesbit edilebilir.6- Laboratuvar tetkiklerinde genellikle beyaz küre sayısı ve sedimantasyon artmış olarak tesbit edilebilir.145

A) Medikal tedavi:
1 - Antibiyotik tedavisi: Beyin abselerenin sadece antibiyotik kullanılarak tedavi edilebileceği de bildirilmiştir. Çapı 1.7 cm.'nin altında olan ab- selerin antibiyotik tedavisine iyi cevap verdiği halde, çapı 4.2 cm.'den büyük olanların ise, antibiyotiye cevap vermediği bildirilmiştir

2- Kortikosteroid tedavisi: Kortikosteroid abse duvarını çevreleyen ödemi azaltarak nörolojik tabloyu düzeltirler. Fakat aynı zamanda kapsül oluşumunu geciktirirler, enfeksiyona karşı direnci düşürürler ve özellikle immün yetmezliği olan hastalarda fırsatçı mikroorganizmaların oluşmasma yardım ederler. Bütün yan etkilerine rağmen progresif nörolojik delisiti ve şuur bozukluğu olan geniş çevre ödemli beyin abse- lerinde uygun antibiyotik ile birlikte kullanılması tavsiye edilmiştir.

B) Cerrahi tedavi: Beyin absesinin kesin tedavisi cerrahi tedavidir. Cerrahi ile kesin teşhisin yanısıra enfekte ve nekrotik materyalin temizlenip, yükselmiş intrakrani- al basıncın azaltılması ve kültür yapılarak uygun antibiyotik seçimi mümkün olabilir.

1- Aspirasyon: Genel anestezinin kontrendike olduğu durumlarda veya beyin absesinin bütünüyle çıkartılmasının mümkün olmadığı durumlarda veya multipl beyin abselerinde aspirasyon yöntemi benim- senebilir.
2- Eksizyon: Kapsülleşmiş beyin abselerinde en güvenilir cerrahi me- toddur. serebrit döneminde eksizyon yapılmamalıdır. Travmatik ab- selerde şayet yabancı cisim (kemik parçası, metalik parça v.s.) varsa bunlar mutlaka çıkarılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp