Beyaz Etin Faydaları

Beyaz Etin Faydaları

Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral içeriği nedeniyle son derece iyi bir kaynaktır. Kırmızı etlere göre uygun olan fiyatı ile de aile bütçesinin dostudur.

Vücutta yeni dokuların yapımı, varolanların sağlığının devamı ve onarımı için proteinler hayati önem taşır. Büyüme, gelişme, sağlıklı yaşamın sürdürülmesindeki rolü tartışmasız olan proteinler, aminoasitlerden oluşur. İnsan vücudunda yirmi farklı aminoasit vardır ve bunlardan sekizi esansiyel olarak adlandırılır. Vücuda dengeli şekilde alınmaları gereklidir. Aminoasit içeriği dengeli olan beyaz etlerin protein kalitesi yüksek ve vücutta kullanımları kolaydır.

Yağlar; doymuş ve doymamış yağlar olarak ikiye ayrılır. Vücuda belirli oranlarda alınmaları gerekir. Doymuş yağların fazla miktarda alımı kalp sağlığı açısından risk yaratır. Hayvansal kaynaklı gıdaların doymuş yağ içerikleri yüksektir. Beyaz etlerin derisiz göğüs kısmı başta olmak üzere doymuş yağ ve kolesterol içerikleri kırmızı etlere göre oldukça düşüktür. Buna karşın sağlıklı yaşama katkıları olan doymamış yağ içeriği zengindir. Kan yağlarının yükselmemesi açısından beyaz et tüketimi yararlıdır.

B grubu vitaminlerinden niasin, B6 ve B12 vitaminleri için beyaz etler kaynak teşkil ederler. B grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. Vücutta depolanamazlar. Bu sebeple günlük olarak alınmaları gerekir. Beyaz et tüketimi ile özellikle ishal, deri sorunları ve depresyon gibi belirtileri olan, niasin yetersizliğine bağlı olarak oluşabilen Pellegra hastalığı engellenir. İnsülin, hemoglobin ve antikorların üretimine yardımcı, sinir sisteminin çalışmasında ve böbreklerde taş oluşumun önlenmesinde rolü olan B6 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin yapımına, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olmak gibi birçok göreve sahip B12 vitamini ihtiyacının sağlanmasında da beyaz etler etkili olur.

Beyaz et; potasyum, fosfor ve demir başta olmak üzere mineral içeriği zengin bir besindir. Potasyum; kan basıncının düzenlenmesinde, sıvı ve mineral dengesinin sağlanmasında, sinir iletiminde ve kasların kasılmasında önemli görevlere sahiptir. Fosfor, vücutta en fazla bulunması gereken ikinci mineraldir. Kemik ve dişlerin sağlığının devamlılığında, enerji elde edilmesinde, böbreğin asitliğinin dengelenmesinde yardımcıdır. Demir ise hücrelere oksijen sağlanması ve kansızlığın engellenmesi gibi vücutta önemli birçok role sahip bir mineraldir.

Beyaz etin yapısındaki lifler kısadır. Bu nedenle sindirimi kolaydır. Sindirim sistemi ile ilgili sıkıntı yaşayanlar, çocuklar ve yaşlılar için de rahat tüketilebilen bir besindir.

Düşük yağ içeriğine bağlı olarak beyaz etin enerjisi de düşüktür. Zayıflamak, aynı zamanda sağlıktan ve lezzetten vazgeçmek istemeyenler için kurtarıcıdır.

Beyaz et tüketimi ile vücuda kaliteli protein, vücut için gerekli vitamin ve mineral alımı sağlanırken sağlığı tehlikeye sokabilecek fazla miktarda kolesterol ve doymuş yağ alımı da engellenmiş olur. Her yaş grubunun tüketebileceği beyaz etler, yeterli ve dengeli beslenmede sağlık bir besin olarak yardımcıdır.

Beyaz Et Nedir

Et, İnsanlarda, hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya, kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.

Et, protein bakımından oldukça zengin olduğundan ve damak zevkine uyduğundan Türkiye'de sıkça tüketilen bir besin kaynağıdır. Sığır eti ve Koyun eti en çok tüketilen et türü olsa da yavruları olan dana ve kuzu da oldukça rağbet görmektedir. Yine bu gruba giren Keçi, Deve ve Geyik gibi etler ise gerek ekonomik koşullar, gerekse geleneksel alışkanlıklar nedeniyle fazla tercih edilmez. Kırmızı Et grubuna giren bu etler dışında tavuk ve balık eti tüketimi de oldukça yaygındır. Son yıllarda ülke çapında hindi, devekuşu ve off-shore yetiştirilen kültür balıkları gibi alternatif beyaz et türevleri de ciddi anlamda pazar bulmaya başlamıştır.

Beyaz Et İle Kırmızı Et Arasındaki Fark Nedir

1. Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et olarak adlandırılır. Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ dokuları vardır.

2. Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar.

3. Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur.

4. Aslında biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden çok farklı, kırmızı ete daha yakındırlar.

Bazılarının etlerinin rengi de zaten beyaz değil kahverengidir.

5. Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar.

Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır.

6. Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden farklıdır. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir.

7. Bir filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine karşı taşıması ve hareket ettirebilmesi için muazzam bir kas sistemine ihtiyacı vardır. Bu nedenle filin vücudunda 50 bin kas vardır.

Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar. Onun için çeşitli vücut organlarını ana iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak, kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur.

8. Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerdir.

9. Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler. Kolayca birbirlerinden ayrılabilirler.

Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır. Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir.

10. Balığın kaslarındaki bu çabuk açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani oksijen depolamalarına gerek yoktur.

Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir. Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında toplanmışlardır.

11. Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır.

Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton) balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha kırmızımsıdır.

12. Sığırlar genellikle açık arazide otlandıklarından ve sürekli dolaştıklarından etlerinin rengi, daha tembel bir hayvan olan domuza göre daha koyudur.

13. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları uçamadıkları ve zamanlarının önemli bir kısmını çevrede gezinerek geçirdikleri için bacak bölgelerindeki etler koyu renkli, göğüs ve kanatlarındakiler daha beyazdır.

Bıldırcın, ördek gibi uçan kuşlarda ise tam tersidir. Bacak etleri beyaz, göğüs ve kanatlarındaki etler koyudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp