Beslenmenin Önemi

Beslenmenin Önemi : Değişik beslenme alışkanlıkları olan halklar arasında yapılan istatistikler beslenmenin diş çürüklerinin oluşma­ sında önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Beslenme düzenleri doğal besin­ lere dayanan topluluklarda, diş çürükle­ rinin sıklığı belirgin ölçüde düşüktür. Avrupa'da II. Dünya Savaşı sırasında diş çürümelerinin azaldığı görülmüştür. Ama savaştan sonra gene savaş önce­ sindeki orana ulaşılmış ve savaşın ar­ dından dört beş yıl geçtikten sonra bu oranın daha da yükseldiği belirlenmiş­ tir. Savaş yıllarındaki azalma büyük olasılıkla doğal besinlere dayalı beslen­ meyle ilişkilidir.

Sonraki artış ise 1944- 48 arasında doğanlarda, ekonomik bu­ nalım sonucu gelişen yaygın raşitizme bağlı olabilir. Diş çürümesinde, katı ve sıvı besinler arasındaki oran, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hatta coğrafi, jeolojik, ekonomik ya da toplumsal du­ rum bile etkili olabilir. Sert ve çiğ gıdaların dişlerde temiz­ leyici etkisi vardır. Bunlar aynca dişle­ rin destek dokularım da güçlendirir. İş­ lenmiş ve yumuşak gıdaların beslenme­ deki oranının yükselmesi çiğneme işle­ vini azaltarak hem diş çürümesinde ge­ nel bir artışa, hem de yakın zamana de­ ğin sağlamlığını koruyan kesicidişlerde çürüklerin görülmesine neden oldu.

Belli bir sertliği olan yiyeceklerin çiğ­ nenmesi, kesicidiş uçlarının ve burada­ ki pürüzlerin aşınmasına yol açarak za­ manla çiğneme yüzeylerini düzleştirir ve besin artıklarının birikerek çürüme sürecini başlattığı noktaları ortadan kal­ dırır. Uygar toplumlarda sert ve çiğ gı­ dalarla beslenen halklarda görülen tipik aşınmış dişlere rastlamak giderek zor­ laşmaktadır. Karbonhidratlarca zengin bir bes­ lenmenin de çürük oluşumunu kolay­ laştırdığı bilinir. Uzun süre çürüklerin başlıca nedeni olarak şekerin mayalan­ masından oluşan asitler gösterilmiştir. Günümüzde çürüme etkenlerinin çok daha çeşitli olduğu bilinmektedir. Bu süreci yaratan nedenler çok değişiktir ve uzmanlar arasında hâlâ tartışma ko­ nusudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp