Bell Felci (a Frigorik Yüz Felci)

Bell Felci (a Frigorik Yüz Felci) : Bell felci stilomastoid foramen seviyesinde periost veya sinir kılıfının ödem ve hiperemi ile şişip fasiyal siniri sıkıştırmasından ileri gelir. Başlangıçta sinir ödemlidir. Düzelme göstermeyen vakalarda, geç safhada, sinirin fibröz bir şerit halini almış olduğu görülür.Genellikle soğuğa maruz kalmakla ortaya çıkar. Çoğunlukla sıcaktan soğuğa çıkma veya hava ceryanma maruz kalma sebep teşkil eder. Vakaların çoğunda yüz felcinden evvel kulak civarında ağrı olur. Bazı vakalarda başlangıçta hafif ateş veya kırıklığa rastlanabilir. Yüz felcinin yerleşmesi hayli akuttur. Hastaların çoğu sabah uyandıkları zaman felcin farkına varırlar. Bazılarını çevrelerindeki kişiler ikaz eder. Bazı hastalar konuşmalarındaki bozukluk, felç tarafındaki gözde yanma veya su içerken sıvının felç tarafından ağız dışına akması ile felcin farkına varırlar.Klinik tablo periferik tipte yüz felcinden oluşmuştur. Felç tarafındaki bütün mimik hareketler kaybolmuştur. O tarafın kaşını kaldırmak mümkün değildir. Felçli taraftaki alın kırışıkları silinmiştir.

Felç tarafında göz kapatılamaz. Bu hal uzunca devam ederse kon- junktivada hiperemi, göz yaşarması, gözde yanma oluşur. Aylarca düzelmeyen vakalarda korneanın açıkta kalması ağır keratitlere yol açar. Ağız sağlam tarafa kaymıştır. Hasta musap taraf ağız komis- surasmı gererek sırıtma hareketini yapamaz, ıslık çalamaz. Yemek yerken çiğnenen gıda maddeleri musap taraf diş kemeri ile yanak arasında birikir. Hasta bucinator kasını kullanarak besi maddelerini dişler üzerine götüremez. Yanak kaslarının hipotonisi musap taraf yanağının sarkık görünümüne yol açar. Dudak hareketlerinin bozulması hafif de olsa konuşma kusuru yapar. Bazı vakalarda tablo daha hafiftir. Göz kapağı korneayı kısmen örtebilir. Ağızda asimetri vardır; ağız komissurasmın sağlam tarafa nazaran daha düşük olduğu görülür. Musabiyet seviyesi daha proksimale doğru uzanıyorsa chorda tympani’nin yakalanması ile ağızda kuruluk ve dilin ön kısmında tad hissi bozukluğu oluşur. Hiperakuzi bulunması M. Stapedius innervasiyonunun bozulduğunu gösterir.

Hafif vakalarda bir iki haftada, ağırca vakaların çoğunda iki ay içinde düzelme görülür. İyileşme sırasında bazı komplikasiyon- lar oluşabilir. Yanlış reinnervasiyon ile göz çevresine ait sinir liflerinin ağız çevresi kaslarına varması, göz kapama sırasında ağız ko- missüründe çekilmeye yol açar. Düzelme sırasında musap kaslarda spontan kas seğirmeleri görülebilir. Bazı vakalarda bu olay bütün yüz kaslarının spontan kasılmalarına varır. Zamanla çekilmeler fa- siyal kontraktür tarzında devamlı bir nitelik alabilir. Ganglion geniculatum’un üstüne kadar uzanmış vakaların iyileşmesinde tad uyaranları auriculotemporal sinir alanında terleme ve göz yaşarmasına «crocodile tears» sebep olur.İki ay içinde düzelme göstermeyen vakalarda cerrahi tedavi uygulanamazsa prognoz ağırdır.

Bariz yüz asimetrisi tarzında sekeller kalabilir.Tedavi: Akut devrede soğuğa maruz kalınmamalıdır. İki haftamüddetle hastanın yıkanması, üç hafta süre ile dışarı çıkması yasaklanır. Günde 2 grama kadar salisilat, 30 mg prednisolone verilir. B grubu vitaminleri uygulanır. Haftalar geçmesine rağmen düzelmeyen vakalarda striknin tavsiye edilmiştir. Ancak erken uygulanan striknin kürü ve kasları elektrikle uyarmaya yönelmiş fizik tedavi usullerinin fasiyal kontraktürlere yol açtığı görülmüştür. İki ay içinde hiçbir düzelme görülmeyen vakalara Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları kliniklerinde dekompressiyon ameliyatı uygulanır. Elektro- miyografik muayene ile klinik düzelmeden evvel reinervasiyonun başladığı tesbit edilebilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp