Bel Fıtığı Nedenleri

Bel Fıtığı Nedenleri

Bel Fıtığı Nedenleri hakkında bilgiler

Sık sık yaşadığımız bel ağrılarında kalçaya vurma, tek bacağa veya iki bacağa birden vuran ağrılarda varsa muhakkak uzman bir doktora görünmede fayda vardır. Bazı ilerlemiş durumlarda mesela; bacakta uyuşma güçsüzlük his kaybı yada nadirende olsa idrar kaçırma durumu söz konusuysa zaman kaybetmeden biran önce gerekli tedbirlerin alınmadı gerekmektedir. Bu konuda yapmanız gerekenler ve bilgiler bu sayfamızda yer almaktadır.

Bel fıtığı neden oluşur ve nasıl önlenebilir?


Ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, yüksekten düşme, travma, uzun süren stres, fazla kilo, çok doğum, düzenli spor yapmamak, kronik öksürük ya da kalıtsal nedenlerle oluşur. Korunmak için düzenli, sırt kaslarının güçlendiren spor yapmak, bir şey kaldırırken doğru şekilde pozisyon almak (sırt düz ve dizler kırılarak kaldırmak), omurgaya fazla yük binmemesi için ideal kiloda olmak.

Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?


Yukarda ki şikayetleri olan kişinin beyin cerrahi uzmanı tarafından öncelikle nörolojik muayenesi yapılır. Doktor muayene bulgularını değerlendirir ve hastanın tedavisini planlar. Kesin tanı bel MRI tetkiki ile konur.

Bel fıtığı tedavisinde izlenen yol nedir?


Hasta ağrı şikayeti ile beyin cerrahisine müracaat eder. Yapılan muayenede refleksler normal, güçsüzlük yok ise hastaya ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ve mutlak yatak istirahatı önerilir. 3 - 4 gün içinde şikayetlerinde azalma olmaz ve yeniden yapılan nörolojik muayenesinde kötüleşme yoksa hasta fizik tedavi kliniğine sevk edilir. Şikayetleri devam ederse hastaya gerekli radyolojik tetkikler yapılarak yeni bir tedavi protokolüne başlanır.

Çözüm her zaman ameliyat mı?


Benim şahsi tecrübelerim ve yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiştir ki, bel ve bacak ağrısı ile beyin cerrahisi doktoruna müracaat eden hastaların büyük çoğunluğu tıbbi tedavi ve yatak istirahatı ile sağlığına kavuşmaktadır. Bu şikayetler ile gelen hastaların % 3 - %5 kadarına cerrahi tedavi gerekmektedir.

Hangi durumlarda mutlaka ameliyat gereklidir?


Hastaya uygulanan tıbbi tedavi ve fizik tedaviye yanıt vermeyen, 3 - 4 haftadan uzun süren ağrı, hasta ilk muayeneye geldiğinde tespit edilen nörolojik defisit (İdrar kaçırma, güç kaybı, refleks kaybı ) mutlak ve acil ameliyat gerektirir.
Ancak bu hasta sayısı çok azdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp