Bel Fıtığı Lazer Ameliyatı

Bel Fıtığı Lazer Ameliyatı : Lazer kelimesi de, endoskopi gibi hastaların hoşuna giden kelime oyunlarıdır.Bir dönemler disk lazer ile yakılarak tedavi edilmeye çalışılmıştır.

Ancak karşılaşılan ciddi yan etkiler nedeniyle terkedilmiştir. (İç organ yaralanmaları, kanama ve uzun vadede diske komşu kemik alanlarında bozulmalar)

RF Nükleoplasti, RF Anüloplasti ve Lazer Nükleoplasti nedir ?

Bu üç işlem de bir tür ameliyat tekniği olarak sunulmasına rağmen ameliyat değil ağrı tedavisi yöntemleridir.

Basit bir şekilde açıklamak istersek, prensip pişen bir etin küçülmesi gibi fıtıklaşan diskin pişirilerek küçültülmesidir.

Bu sahadaki ağrı lifleri de bu işlem sırasında etkilendiği için hastanın ağrısı geçmektedir.

Geniş olgu sayısında bilimsel çalışmalarda olumlu etkisinin geçici olması, komşu kemiklerde uzun dönemde bozulmalara yol açması nedeniyle bir dönemler ki popülaritesini kaybetmiştir.

Manuplasyon, masaj, bel çekme vs gibi yöntemlerin etkisi nedir?

Bel fıtığı başlangıcında ortaya çıkan ağrının önemli bir kısmı bel kaslarının kasılmasına bağlıdır. Bu kasılma uygun ilaç kullanımı, yatak istirahati, fizik tedavi ile tedavi olabilir.

Kramp olan kasın ters yönde gerilmesi ile krampın gevşemesi gibi bel kaslarındaki kasılmalar da belin çekilmesi, masaj ve manuplasyonlar ile gevşeyebilir. Bunun sonucunda bel ağrısı o anda geçebilir.

Başlangıç halindeki bel fıtığında etkili olan bu yöntem yırtılmış ve büyük fıtıklarda ise etkisizdir. Özellilkle yırtılmış ve kopmuş fıtıklarda ciddi yan etkilere yol açabilir.

Bele iğne yapılması nedir ?

Çeşitli branş hekimleri tarafından bele kuru iğne, veya iğne ile kortizon, uyuşturucu ilaç vs. yapılmaktadır. Bu işlemler de yukarıda anlatılan kas kasılmasını ve /veya ağrıyı tedavi etmeye yönelik uygulamalardır.

Ehil ellerde yapıldığında başlangıçta ortaya çıkan kasılmayı tedavi ederek ağrıyı geçirir ama fıtığı tedavi etmek gibi bir etkisi yoktur.

Bel ağrısı yakınması olan hasta ne yapmalı?

Ağır kaldırma, eğilerek iş yapma ve beli zorlayıcı hareketlerden kaçınmalıdır.

1. Olanak var ise yatak istirahat (3 günden fazla olmamak şartı ile)

2. Ağrı kesici ilaç kullanmalı

3. Bele sıcak uygulamalı (sıcak su torbası veya ütü ile ısıtılmış havlu gibi bir yöntem ile), terleme ve üşütmeden korunmalıdır

4. Ağrınız geçmez veya kalça, bacağınıza yayılırsa bir hekime danışmanızda yarar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp