Bel Bölgesinin Anatomik Özellikler

Bel Bölgesinin Anatomik Özellikler :

Omurganın en hareketli bölgesi olan boyun ve en çok yük taşıyan bölgesi olan bel vücudun dejenerasyona en yatkın kısımlarıdır. Hem hareket açılarının artması hem de yüklerin taşınmasında boyun ve bel bölgelerindeki eğimler önemli oluşumlardır. Omurga kontrolü bozulduğunda ise bel ve boyun eğimleri, dejenerasyonun hızla gelişmesine yol açan yapılar halini alırlar. Boyun ve bel bölgelerinde disk hastalığı ve fıtıklaşmaların daha çok görülmesinin temel nedeni bu lordotik yapılardır.

Bilindiği gibi disk kılıfının arka parçası ön parçasına göre daha ince bir yapıya sahiptir. Disk yırtıkları daha çok bu kısımlardan gerçekleşir. Bel bölgesindeki yük dağılımının bozulması diskin arka kısımlarına olan baskıyı artırarak fıtıklaşmayı kolaylaştırır. Fonksiyonel bir disk ünitesinin en zayıf noktaları, kıkırdak disk plakaları ile disk kılıfının arka parçasıdır. Anatomik yapı gereği disk plakaları, oldukça dayanıksız süngerimsi bir kemik doku tarafından desteklenmiştir. Disklerin üst ve alt omurlarla bağlantıları pek de güçlü sayılmaz.

Omurga yük altında kaldığında disk çekirdeği dışarıya, kıllfa doğru basınç oluşturur. Bu aşamada diskin iç basıncı yukarda sözü edilen iki zayıf noktada hasara yol açabilir. Disk kılıfının yırtılması ile jölemsi disk çekirdeği dışarı taşarak, fıtıklaşır. Disk kaymasının zayıf olan arka kısımdan değil de, ön veya yan kısımlardan gerçekleşmesi de mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp