Bel Ağrısına Ne Yapılmalı

Bel Ağrısına Ne Yapılmalı

- Bel ağrısını engellemek için ağırlık kaldırırken, masa başında otururken, spor yaparken vücudunuza doğru şekil vermeli ve belinize yüklenmemelisiniz.
- Bazı egzersizler ile bu bölgede bulunan kasları güçlendirerek ağrıları hafifletmeniz mümkün.

- Rahatsızlığın ilk 24-48 saati içinde ağrıyan bölgeye 5-10 dakika süreyle soğuk kompres uygulaması (havluya sarılmış bir buz torbası) yapabilirsiniz.

- Eğer ağrı birkaç gün içinde iyileşmiyorsa ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

- Hareket etmeye devam edin ancak belinizi koruyun. Ani dönüşlerden veya bükülme hareketlerinden kaçının. Olabildiği kadar yatak istirahatinden kaçının.

- Bir saat oturduktan sonra 10 dakika kalkıp dolaşmalı değişik hareketler yapılmalı

- Duruş oturuş bozukluklarına dikkat edilmeli

- Cereyan, klima gibi etkenlere maruz kalınmamalı

- Eğer ağrı 1 hafta sonrasında hala yoğunluğunu kaybetmemişse bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanından randevu alın.

BEL AĞRISI SIRASINDA EGZERSİZ

Bel ağrısı çekmekte olduğunuz sırada egzersiz yapmak kendinizi daha kısa sürede iyi hissetmenizi sağlar ve bel ağrısının daha şiddetlenmesini önler. Ancak, hafif ya da orta şiddette bel ağrınız varsa belinize çok fazla yüklenmeden:
• Kısa yürüyüşler,
• Esneme ve gerilme egzersizleri,
• Kondüsyon bisikleti kullanmak,
• Yüzmek gibi egzersizleri yapabilirsiniz.

Bel Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Bitkiler, binlerce yıldan bugüne kadar ağrı kesici olarak kullanılıyor.

Kekik yağı (romatizma): Kekik yağının içinde bulunan karvakrol ve timol Maddelerinin güçlü ağrı kesiciler olduğu ispat edilmiştir. Kekik yağı, romatizma ağrılarının giderilmesinde zeytinyağı ile karıştırıldıktan sonra dıştan ovularak kullanılır.

Haşhaş (çeşitli): Haşhaş meyvesinden elde edilen ve “opiatlar” denen afyon alkaloitleri (Morfin gibi) güçlü ağrı kesicilerdir.

Gümüşdüğme (migren): Ülkemizde de yaygın olarak bulunan Gümüşdüğme bitkisinin yaprakları migren ağrılarını gidermek amacı ile kullanılır. Bu kullanım özellikle İngiltere, Kanada gibi ülkelerde oldukça yaygındır.

Güzelavrat otu: Zehirli bir bitkidir. doktor koolünde kullanılması gerekmektedir. İltihaplı ağrıları kesici özelliği vardır.

Karanfil esansı (diş): Karanfil esansı ve etkili maddesi öjenol diş hekimliğinde kullanılan ağrı kesici ilaçların terkibine katılır. Halk arasında diş çürüğünün içine 1-2 damla koyularak kullanılmaktadır.

Şeytantırnağı kökü (hafif ağrı): Güney Afrika’da yetişen bu Bitkinin kökünden hazırlanan çay dahilen hafif ağrı kesici olarak kullanılır.

Köpek üzümü, yaban mersini (yara): Kurutulmuş çiçekli dallarından hazırlanan çay ağrı kesici olarak içilir. Yaralar ve basur memeleri köpek üzümü çayı ile yıkanır.

Papatya çiçeği (basur): Papatya Çayı basur gibi iltihaplı yaralara karşı pansuman halinde ağrı kesici ve yara iyileştirici olarak kullanılır.

Zeytinyağı (baş) : Uzmanlar zeytinyağını da ağrıya karşı “birebir” Bitki yağları arasında gösteriyor. Bunun sebebi ise sızma zeytinyağında, ağrı kesici ilaçlarda da bulunan ” İbuprofen ” adlı maddenin bulunmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp